vivo X60 Pro review: mid-range premium cu un sistem inovator de stabilizare

03.06.2021
vivo X60 Pro review: mid-range premium cu un sistem inovator de stabilizare

vivo este cel mai nou producător de smartphone-uri care a intrat pe piața din România. Compania a dezvoltat anterior multe smartphone-uri, disponibile aproape exclusiv în China, multe dintre ele reprezentând inovații în industrie. De exemplu, telefoanele Vivo au fost primele cu senzor de amprentă în ecran, primele cu o cameră periscopică și, recent, primele cu un sistem de stabilizare gimbal pentru cameră. Ei bine, în 2021, vivo aduce și în România această tehnologie din urmă prin intermediul modelului vivo X60 Pro. Acesta este un model la granița dintre mid-range și high-end, care demonstrează că, uneori nu ai nevoie de cele mai înalte specificații pentru a oferi o experiență de utilizare de top.

Design-ul lui vivo X60 Pro sugerează că avem de a face cu un telefon premium

Este greu de crezut că în 2021 vreo companie mai poate să inoveze în materie de design pentru un smartphone tradițional, fără un ecran pliabil sau rulabil. Așa că Vivo nu își concentrează eforturile prea mult în această direcție. Telefonul este construit din elemente pe care le-am mai văzut anterior la mulți alți producători și, din multe puncte de vedere, ar putea fi confundat cu alte câteva telefoane de pe piață.

Dar asta nu este o critică la adresa Vivo, ci mai degrabă arată că piața de smartphone-uri pe de-o parte s-a maturizat și pe de altă parte cam toți producătorii importanți au ajuns la aceleași concluzii atunci când vine vorba despre materiale și design. Dacă vrei să faci un telefon premium în 2021, cam așa trebuie să arate. Dacă n-aș fi știut că este un model de la vivo, X60 Pro ar putea fi ușor confundat cu un telefon de top de la Huawei, Samsung sau Xiaomi.

vivo x60 pro back

În primul rând, avem de a face cu un ecran AMOLED cu diagonală de 6,56” cu margini curbate și refresh rate la 120 Hz. Acesta a devenit în ultimul an standard pentru orice dispozitiv din gama superioară. Ecranul este unul perforat pe centru, deci nu vedem tehnologia de cameră periscopică pe acest model. Cam toți producătorii, inclusiv vivo, au renunțat deja la acest design. Apoi, spatele este de asemenea realizat din sticlă curbată, cu o culoare cameleon, care își schimbă nuanțele în funcție de cum bate lumina.

Modulul de cameră de pe spate este mai puțin ieșit în relief decât am văzut pe alte telefoane din ultima vreme, însă este destul de mare în continuare, acesta găzduind cele trei camere echipate cu optică de la ZEISS. Camera principală include acel sistem gimbal, care poate mișca activ camera folosind motorașe pentru o stabilizare mult mai bună. De la exterior nu se observă nimic ieșit din comun.

Desigur, cele două părți din sticlă sunt îmbinate în jurul unei rame din metal. Aceasta este plată sus și jos, și îți permite să pui telefonul în poziție verticală pe o masă. Nu recomand însă asta, pentru că avem de a face cu un telefon sensibil mai subțire decât alte modele de pe piață, așa că suprafața este mică și poate ușor să se dezechilibreze. În partea de sus vedem mesajul „Professional Photography”, probabil o aspirație puțin cam mare pentru un simplu telefon mobil cu o cameră cu specificații mid-range, iar în partea de jos avem doar un port USB-C, fără jack de căști.

Acesta este unul dintre puținele telefoane cu o selecție completă de accesorii în pachet

Interesant este însă faptul că vivo X60 Pro este probabil unul dintre ultimele telefoane din gama superioară care vine cu absolut toate accesoriile necesare în pachet. Nu vorbim despre lucruri extra, ci doar ceea ce era considerat „standard” în urmă cu doar câțiva ani. Acesta include un adaptor de priză de 33W, un cablu de alimentare cu USB-A la un capăt și USB-C la celălalt, o husă de protecție din plastic, căști cu jack, cât și un adaptor USB-C la jack de 3,5mm pentru acestea. Nu în cele din urmă, telefonul are și o folie de protecție pentru ecran, instalată din fabrică.

vivo x60 pro accessories

Practic, dacă ești mulțumit cu protecția de bază a husei din pachet, care, prin natura dispozitivului, cu margini curbate, nu protejează prea bine lateralele, nu mai ai nevoie de nimic de cumpărat separat. O singură mențiune aș avea însă în cazul foliei de pe ecran: este una dintr-un plastic mai moale, care se deformează ușor, chiar și la o atingere ușoară cu unghia. Totuși, pare să ofere o protecție mult mai bună decât acele folii din plastic mai rigid.

Ecranul este comparabil cu cele de pe anumite flagship-uri

Display-ul de pe vivo X60 Pro este cel care probabil atrage imediat atenția către telefon, plasându-l într-o categorie de dispozitive premium. Asta pentru că este un model cu panel OLED foarte bun și luminos. vivo configurează telefonul din prima pentru afișare dinamică a frecvenței ecranului. În funcție de necesități, telefonul va adapta ecranul la 120 sau 60 Hz. Din păcate, nu există un pas intermediar, care să permită afișarea la 90 Hz, pentru un balans mai bun între fluiditate și consum de energie.

vivo x60 pro front black

Deja suntem în punctul în care chiar și telefoanele din gama de medie au ecrane foarte bune, iar vivo X60 Pro tinde spre high-end, deci are un ecran aproape perfect. Spun aproape, pentru că există și alte modele cu rezoluție mai înaltă sau refresh rate mai rapid (cele de gaming). Totuși, pentru majoritatea utilizatorilor, acesta va oferi cam tot ceea ce își doresc: culori vii, animații fluide și diagonală generoasă. Luminozitatea este peste medie și chiar deranjantă în interior pe setarea maximă. Afară, în soare puternic, ecranul poate fi utilizat fără probleme.

Performanța lui vivo X60 Pro este foarte apropiată de gama high-end

Sunt câteva elemente care țin acest model în urmă, pentru a nu fi inclus pe treapta de dispozitive cu adevărat „flagship”. Acesta nu are rezistență la apă cu certificare IPXX, nu are încărcare wireless și… nu folosește un chipset Snapdragon 888. Totuși, procesorul pe care îl folosește nu este atât de departe de performanța modelului de top de la Qualcomm. vivo a integrat pe X60 Pro chipset-ul poziționat pe o treaptă imediat inferioară: Snapdragon 870, care este practic o revizie hardware mai performantă a lui Snapdragon 865+.

Iar rezultatele în testele de performanță sunt foarte bune, chiar peste ceea ce oferă modelele Samsung Galaxy S21, de exemplu, cu procesoare Exynos. Vorbim despre un dispozitiv foarte performant, dar care pare să se încălzească semnificativ în aplicații complexe. Asta pentru că nu există foarte mult spațiu în corpul său subțire pentru o răcire mai performantă. Totuși, nu se încălzește atât de rău cât să nu poți ține mâna pe el, însă cu siguranță, pe o perioadă mai lungă de utilizare, procesorul ar putea intra în throttling.

vivo x60 pro bottom

Benchmarks

  • Antutu 9 – 712.912
  • GeekBench 5 – Single-Core: 996 / Multi-Core: 3.419
  • 3DMark Wild Life Extrem Unlimited – 1.226
  • PCMark – 11.580

Autonomia este tot de medie

Dacă la capitolele design și performanță vivo X60 Pro este foarte bine pus la punct, atunci când vine vorba despre autonomie, avem de a face doar cu performanță… decentă. Cu un acumulator de 4.500 mAh, ales probabil pentru a păstra design-ul telefonului cât mai subțire, telefonul oferă o autonomie de o zi, poate o zi și jumătate. Desigur, ai opțiunea de a limita fluiditatea ecranului la 60 Hz, pentru a economisi energie, iar o opțiune intermediară de 90 Hz ar fi fost preferată. Din păcate, nu există.

Nu există nici opțiunea de a scădea rezoluția ecranului la 720p pentru a conserva energie, de altfel. Măcar încărcarea este destul de rapidă cu încărcătorul din pachet de 33W. Durează cam o oră să încarci bateria complet de la un procent inferior (20-25%).

Software-ul Funtouch OS de pe vivo X60 Pro este destul de „curat”

Nu am mai testat telefoane de la vivo până acum, așa că Androidul cu interfața Funtouch OS este o noutate pentru mine. Partea bună este că nu am mare lucru de raportat în legătură cu interfața proprietară, întrucât aceasta este foarte mult bazată pe cea de la Google. Există doar câteva mici diferențe de estetică (culoarea și forma unor elemente din interfață). În rest, avem un Android 11 destul de „curat”.

vivo x60 pro front

De altfel sistemul de operare este și lipsit de bloatware, fiind preinstalate doar aplicațiile Google din fabrică, alături de o aplicație de optimizare numită iManager, Netflix pentru certificarea HDR și Facebook. Nu în ultimul rând, vivo oferă aplicația vivo.com, care este folosită pentru sport tehnic și alte materiale de promovare.

Un singur lucru m-a deranjat inițial: faptul că vivo configurează din fabrică telefonul cu butoanele clasice de navigație (back, home, recent), în locul gesturilor moderne, care sunt în sistemul de operare Android de câteva versiuni deja. Totuși, problema poate fi rapid rezolvată prin modificarea unei setări.

Senzorul de amprentă din ecran își face bine treaba

În ultima perioadă am început să fiu mai pretențios cu sistemele de deblocare ale dispozitivelor mobile. Deși avem tehnologia de recunoaștere a amprentei de mulți ani pe piață, încă există producători care nu implementează soluții competente, chiar și pe dispozitive de top. Samsung, de exemplu, abia de curând a reușit să integreze un senzor de amprentă care funcționează rapid și consistent în ecran, după vreo doi ani de probleme. Având însă în vedere că vivo a fost prima companie care a integrat un senzor de amprentă în ecranul unui smartphone, nu mă așteptam însă la probleme.

Și, din fericire, vivo a livrat un senzor optic în ecran foarte bine pus la punct, care recunoaște degetul din prima de fiecare dată ;i din orice poziție. Un avantaj în plus este faptul că nu este necesară activarea altor funcții pentru deblocarea rapidă a telefonului, precum touch to wake, raise to wake sau Always On Display. Pur și simplu pui degetul în zona aceea, chiar și cu ecranul închis și acesta se deblochează. Senzorul este pus puțin cam jos, într-o poziție nu tocmai naturală, însă nu este ceva nemaivăzut pe alte telefoane.

vivo x60 pro screen bottom

La capitolul redare audio, telefonul este echipat doar cu un singur difuzor pentru redare. Chiar dacă aceasta este destul de puternic, calitatea redării nu va fi una potrivită pentru vizionatul de filme sau ascultatul de muzică dacă ai pretenții pentru o calitate superioară a sunetului. Pentru asta vei avea nevoie de căști sau boxe externe, dar măcar există un adaptor de jack în pachet, dacă nu ai la dispoziție accesorii Bluetooth. Calitatea difuzorului nu este rea, obligatoriu, însă difuzorul poate fi ușor acoperit și se simte lipsa unui difuzor care să permită redarea sunetului în format stereo. De asemenea, volumul este înalt, dar calitatea se degradează semnificativ la maximum.

Camera foto de pe vivo X60 Pro este inovatoare, dar totuși limitată în capabilități

Camera este probabil cel mai important element al acestui smartphone, întrucât aduce pe piața din Europa tehnologia gimbal pentru stabilizare. Cea mai bună tehnologie este de obicei cea pe care nu o vezi, care lucrează pentru tine, în fundal, iar exact asta pare să fi reușit să creeze și vivo. Dacă n-aș fi știut că are un sistem special de stabilizare, nu mi-aș fi dat seama că acesta există. Nici măcar atunci când știi că întregul senzor foto este montat pe un sistem motorizat și te uiți direct la acesta, nu poți vedea cu ochiul liber exact cum se întâmplă asta.

Avem de a face cu o tehnologie miniaturizată, care funcționează foarte bine, având în vedere dimensiunile. Nu ne putem aștepta la o performanță comparabilă cu cea a unui gimbal dedicat, de dimensiuni mari care poate oferi o stabilizare aproape perfectă, însă se apropie destul de mult.

vivo x60 pro camera

În utilizare normală nu vei observa foarte mult efectele stabilizării, cel puțin nu atunci când faci fotografii ziua. Pe timp de noapte, însă, rezultatele sunt foarte bune. Modul nocturn pe acest model oferă rezultate foarte bune și permite timpi de expunere mai mari, cu rezultate mai clare. Personal, nu sunt un fan al modului nocturn de pe acest dispozitiv, întrucât rezultatele practic transformă noaptea în zi, un efect pe care nu mi-l doresc de obicei. De asemenea, detaliile captate sunt limitate.

Foto zi

Camera principală nu este însă una de top, fiind bazată pe un senzor de 48 megapixeli de medie. De aceea, sunt curios cum arată tehnologia gimbal pe o cameră de top mai degrabă. Nici celelalte camere nu sunt impresionante. Avem un ultrawide bun, care servește și drept cameră macro, modul photo putând comuta automat în acest mod atunci când te apropii de un subiect. Din păcate, acest senzor nu poate focaliza la fel de aproape precum alte modele cu camere macro dedicate. Zoom-ul 2X nu este tocmai impresionant în ziua de astăzi, când majoritatea telefoanelor au zoom 3 sau 5x optic. Totuși, camera cu zoom nu este rea, dar nici aceasta și nici cea ultrawide nu sunt potrivite pentru utilizare în modul nocturn. De altfel, noaptea, zoom-ul este realizat prin crop pe senzorul principal.

Cel mai mult vei simți însă stabilizarea atunci când filmezi, telefonul putând elimina micro-vibrațiile automat. Sigur, există o limită pentru cât pot micile motorașe să stabilizeze, deci atunci când alergi sau mergi într-un ritm mai rapid, vibrațiile vor fi preluate, însă nu vor fi la fel de evidente precum pe un telefon fără astfel de stabilizare.

Foto noapte

Dar, la finalul zilei, chiar dacă avem de a face cu o tehnologie nouă și performantă, trebuie să recunosc faptul că alte soluții precum stabilizarea direct pe senzor sau chiar obiectivele bine stabilizate optic fac deja o treabă destul de bună, iar în general, și nu vor fi evidente foarte mari diferențe. De altfel, chiar și vivo oferă un mod de „super” stabilizare electronică, la fel ca Samsung, care este limitat la rezoluție 1080p de până la 60 FPS. Acel mod, alături de stabilizarea activă oferă însă cele mai bune rezultate. Dar nici stabilizarea „standard”, care funcționează și în 4K la 60 cadre pe secundă, nu este deloc rea.

Separat de stabilizare, m-a surprins plăcut modul portret, care decupează bine subiectul, chiar și fără senzor 3D de adâncime.

Concluzii

Vivo X60 Pro propune o tehnologie nouă de stabilizare, însă, din păcate, a integrat-o pe o cameră de medie. Fotografiile sunt bune spre foarte bune pe timp de zi, dar pe timp de noapte se vede că avem de a face cu un senzor mic, care nu poate să capteze destulă lumină, lucru valabil pentru toate cele trei camere. Acest model excelează însă la capitolul stabilizare pentru filmare.

Astfel, faptul că avem de a face cu un telefon performant, cu un ecran foarte bun și un design premium, poate ajuta în a limita dezavantajele oferite de camera foto. Cred totuși că majoritatea utilizatorilor vor aprecia performanța foto și video a acestui model, acesta fiind în dezavantaj doar atunci când camerele sale sunt comparate cu cele ale dispozitivelor de top din piață, semnificativ mai scumpe.

Părţi pozitive

+ Design premium
+ Ecran la 120 Hz cu luminozitate înaltă
+ Procesor cu performanță high-end
+ Multe accesorii în pachet
+ Sistem de stabilizare performant pentru camera principală

Părţi negative

- Autonomie de medie
- Camerele foto nu sunt foarte performante
- Nu are difuzoare stereo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult