Acer Swift X (SFX14-41G-R2DS) review: ultra portabil cu GPU dedicat

10.06.2021
Acer Swift X (SFX14-41G-R2DS) review: ultra portabil cu GPU dedicat

Seria de laptop-uri Acer Swift a promis întotdeauna portabilitate ridicată și performanță ridicată, cât și autonomie peste medie, iar modelul Swift X vine cu ceva în plus. Pe lângă faptul că folosește un procesor Intel din cea mai recentă generație și păstrează un profil subțire, laptop-ul este echipat și cu un GPU dedicat, capabil să ruleze atât aplicații de productivitate avansate, care necesită putere de procesare a graficii 3D, cât și anumite jocuri video. Desigur, acesta rămâne un laptop în primul rând de productivitate.

Acer Swift X are un design de laptop de productivitate „obișnuit”

Design-ul lui Acer Swift X nu iese foarte mult din tiparele seriei de până acum. Avem de a face cu un laptop cu carcasă din aluminiu integral, cu fante de aerisire în partea de jos și în spate. Laptop-ul nu este foarte subțire, întrucât trebuie să integreze un sistem de răcire care să permită răcirea eficientă și a procesorului și a cipului grafic, în timp ce pe laterale integrează port-uri la dimensiuni normale.

Acer Swift X front side

Vorbim despre două port-uri USB 3 Type-A, câte unul pe fiecare parte, un port HDMI, un USB-C și un jack pentru căști de 3,5mm. Încărcarea se face însă tot printr-un port de tip „barrel”, subțire. Acesta vine atașat de un adaptor de priză de 90W, nu foarte greu, dar voluminos în comparație cu alte adaptoare de priză.

Acer Swift X are un ecran de 14”, dar dimensiunile laptop-ului sunt în continuare reduse, fiind similare cu ce primeam în anii precedenți pe laptop-uri de 13”. Asta pentru că rama din jurul ecranului este acum foarte subțire. Iar acest lucru permite și integrarea unei tastaturi de dimensiuni normale, cu taste bine spațiate și cu un trackpad de dimensiuni normale. Putea fi puțin mai înalt, dar este mai lat decât alte modele pe care le-am întâlnit în trecut. De asemenea, laptop-ul include și un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello, poziționat sub săgețile de pe tastatură.

Acer Swift x trackpad

Din punct de vedere al construcției, Acer Swift X este bine îmbinat. Componentele sale nu scârțâie atunci când îl folosești sau chiar atunci când încerci să găsești un punct „sensibil”. Structura metalică împiedică îndoiturile, iar tastatura are doar o mică flambare în zona tastelor, doar atunci când apeși foarte tare intenționat.

Fiind un laptop bine balansat din punct de vedere al construcției, acesta poate fi ușor deschis cu o singură mână, fără să fie nevoie să ții de bază.â

Specificații

  • Ecran: 14”, 16:9 (1.920 x 1.080 pixeli), IPS, 60 Hz
  • CPU: AMD Ryzen 7 5700U @ 1,8 GHz (boost până la 4,3 GHz, 8C/16T)
  • GPU: NVIDIA GTX 1650, 4 GB
  • RAM: 16 GB DDR4
  • Stocare: 512 GB WD NVMe + 1 TB WD NVMe
  • Sunet: stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5, 2 x USB 3.1 Type-A, 1 x USB Type-C, 1 x HDMI 2.0, 1 x jack 3,5 mm
  • Acumulator: 4 celule
  • Alimentare: 90 W
  • Greutate: 1,5 kg
  • Alte dotări: tastatură iluminată (alb)
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Chiar dacă are un hardware ceva mai performant, acesta nu este un laptop zgomotos

În utilizare, Acer Swift X este un laptop plăcut, care pare să fie construit special să te ajute. Asta pentru că are un ecran 1080p plăcut, cu luminozitate înaltă și culori bune, grație unui panel IPS, alături de o tastatură plăcută ale cărei taste oferă o cursă nici prea mare, nici prea mică. Tastatura este de altfel caracteristică pentru laptop-urile Acer, oferind un răspuns tactil plăcut, care încurajează scrisul la viteză mare. Tastatura este iluminată cu LED-uri albe.

Acer Swift x closed

În general, Acer Swift X este un laptop silențios. Ba chiar neașteptat de silențios având în vedere că folosește și un cip grafic dedicat, pe lângă procesor. Fiind obișnuit cu laptop-urile de gaming, care la fiecare acțiune puțin mai complexă parcă încep să decoleze, Swift X rămâne aproape complet silențios până când îl pui la treabă serioasă. Iar atunci… ventilatoarele sunt doar ca un zgomot de fundal, care poate fi acoperit cu ceva muzică, sau sunetul unui clip, sau film. De obicei pentru a scăpa de zgomot pe un laptop de gaming recomand o pereche de căști. Aici nu este cazul.

Dar sigur, acesta nu este un laptop de gaming și nici nu pretinde asta, chiar dacă este configurat cu o placă grafică. Modelul testat de mine folosea un GPU NVIDIA GeForce GTX 1650, însă Acer a anunțat deja că va scoate pe piață și o variantă mai nouă, cu GPU GeForce RTX 3050 Ti, care oferă acces la tehnologiile noi de la NVIDIA precum Ray Tracing și DLSS, cât și un aport de performanță mare în jocuri și alte aplicații 3D.

Acer Swift x front close

În ciuda faptului că folosește un GPU dedicat, în testul de baterie de redare video din PCMark 10, Acer Swift X a reușit să atingă o performanță de aproap 9 ore (8 ore 48 min), în condițiile în care folosește un procesor AMD Ryzen 7 5700U, un model performant, chiar dacă este încadrat în categoria „low voltage”. Sigur, în aplicații mai complexe, această valoare ar putea scădea, însă în activități care folosesc și mai puține resurse, precum editarea de documente, s-ar putea ca performanța să se apropie chiar de 10 ore la o singură încărcare.

Performanța depășește așteptările unui computer de productivitate ultra portabil

Când vine vorba despre ceea ce poți face cu Acer Swift X, răspunsul este… cam de toate. Atât timp cât înțelegi limitele hardware-ului disponibil poți realiza orice fel de activitate, de la editare foto și video (desigur, alături de un ecran extern mai performant, pentru activități profesionale), sau poți chiar să rulezi jocuri pe setări scăzute. Desigur, poți juca fără probleme jocuri indie sau jocuri online mai puțin pretențioase, datorită GPU-ului dedicat. Ryzen 7 5700U include un cip grafic Vega integrat, dar acela nu va fi de ajuns pentru majoritatea jocurilor.

Oricum, pentru că nu este un laptop de gaming, nu am rulat testele de gaming obișnuite pe el. În schimb, am rulat un test PCMark 10, care testează performanța în diverse cazuri de utilizare și le notează individual. Scorul cel mai bun este, evident, pentru productivitate, dar nici scorul de gaming nu este tocmai slab.

Acer Swift x back side 2

La capitolul stocare, modelul pe care l-am avut la testare a fost echipat cu două SSD-uri, unul pentru sistem și aplicațiile de bază și unul pentru orice ai putea stoca pe un laptop. Fiind un laptop de muncă, faptul că al doilea drive de stocare este tot un SSD, ba chiar unul mai rapid, am putea presupune că acesta este drive-ul pentru proiectele de „muncă”. Ambele SSD-uri ar trebui să fie îndeajuns de rapide pentru majoritatea cazurilor de utilizare posibile pe un astfel de laptop.

Dintre toate însă, procesorul este cel mai performant aspect al acestui model. Cu un consum total al sistemului de numai 90W, conform sursei de alimentare, acesta atinge performanțe care în urmă cu foarte puțini ani era posibil doar pe procesoare de top, precum un Intel Core i7 de desktop. CineBench R23 pune Ryzen 7 5700U pe aceeași treaptă de performanță cu un Intel Core i7-7700K. Ba chiar are și avantajul că dispune de mai multe nuclee (8c/16t), fiind mai potrivit în anumite aplicații.

Benchmarks

CineBench R23

  • Single-Core: 1.267
  • Multi-Core: 9.046

PCMark 10 Extended

  • Essentials: 8.710
  • Productivity: 7.523
  • Digital Content Creation: 5.825
  • Gaming 6.115

CrystalDiskMark

SSD1

  • SEQ1M Q8T1: Read: 2.488 MB/s / Write: 1.814 MB/s
  • SEQ1M Q1T1: Read: 2.022 MB/s / Write: 1.804 MB/s

SSD2

  • SEQ1M Q8T1: Read: 2.453 MB/s / Write: 2.018 MB/s
  • SEQ1M Q1T1: Read: 2.059 MB/s / Write: 2.019 MB/s

Concluzii

Acer Swift X este un computer performant și portabil, ceva ce în urmă cu doar câțiva ani era un simplu vis pentru utilizatorii de laptop-uri. Sigur, există acum și alte soluții portabile mult mai performante, însă în acest format dimensiunile și răcirea sunt limitele. Pentru un laptop compact și ușor, este greu să găsești configurații mai performante, la fel de silențioase și de bine construite. Swift X de la Acer devine astfel un computer ușor de recomandat celor care sunt în căutarea unui astfel de model.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult