Cu ce te poate impresiona noul MacBook Pro

24.11.2021
Cu ce te poate impresiona noul MacBook Pro

Noul MacBook Pro (2021), în ambele versiuni, de 14 și 16 inci, este capitolul final al primei mari etape a Apple ca producător de propriile chip-uri, sarcină în care, după analizarea noului laptop profesional în versiunea sa de 16 inci (și mai puternic), putem spune că s-a încheiat cu un succes răsunător.

Bun venit în 2008

Dacă noile MacBook Pro de la Apple ar fi ajuns în cutiile vechilor modele Unibody de la sfârșitul anilor 2000, nimeni nu ar fi fost surprins de designul lor.

Dar impactul vizual inițial dispare în curând. Tendința de reducere a ultimelor generații de notebook-uri profesionale Apple a rămas în urmă pentru a pune bunul simț pe primul loc și a oferi un interior revoluționar cu un exterior pe care îl considerăm necesar.

În designul noului Macbook Pro, materialele de construcție de înaltă calitate sunt menținute, cu aluminiul reciclat ca protagonist total. Atingerea este foarte moale și rece, cu linii mai drepte.

MacBook Air 13 Emag vezi toate ofertele!

Unul dintre punctele cele mai izbitoare la nivel vizual se găsește în partea inferioară, unde revine la o curbură pronunțată în contrast cu capacul superior rectiliniu. Și, desigur, iese în evidență creșterea grosimii, de la 1,62 la 1,68 cm, iar efectul vizual este mult mai mare.

De asemenea, noul MacBook Pro pare să cântărească mult mai mult decât modelul de 16 inchi pe care îl înlocuiește. Dar, în practică, crește doar cu 100 de grame.

A doua mare noutate vizuală la acest nou MacBook Pro este evidentă imediat ce deschideți echipamentul. Tastatura este acum montată pe o suprafață de același ton ca și tastele în sine pentru a ieși mai mult în evidență, dar și pentru a oferi o vizibilitate mai bună fiecăreia dintre ele atunci când folosim lumina de fundal.

Intrăm în „noua conectivitate”

Din minimalismul de a avea doar porturi USB-C, care arătau atât de bine la nivel estetic, Apple s-a întors în timp și a recuperat două porturi care oferă o conectivitate mai clasică și mai puțin radicală noului MacBook Pro.

Portul HDMI și slotul pentru card SD revin pe partea laterală a unui MacBook Pro pentru un plus de confort și flexibilitate de utilizare, fără să vă faceți griji cu privire la adaptoare tot timpul.

Obiectivul, având în vedere că sunt menținute trei porturi Thunderbolt 4, nu este altul decât să adauge ușurință în lucru fără a depinde direct de adaptoare atunci când suntem în mișcare. La birou vom folosi deja adaptoarele necesare pentru a profita din plin de acele porturi USB-C. Desigur, cel puțin un port USB-A nu ar fi fost rău, dacă tot am revenit în trecut.

Conectorul de încărcare de tip Magsafe de a treia generație a revenit și cu noul MacBook Pro. Că încărcarea se poate face cu acest conector nu exclude să ne putem încărca prin oricare dintre cele trei porturi USB-C cu încărcare rapidă.

O prezentare spectaculoasa

O constantă în laptopurile profesionale Apple a fost calitatea ecranelor lor. În acest nou MacBook Pro, această maximă este copleșitoare.

MacBook Pro (2021) lansează tehnologia Liquid Retina XDR unde cel mai relevant este panoul de tip miniLED care aduce experiența de vizionare mai aproape de cea a unui televizor de ultimă generație, obținând un contrast uimitor și o adâncime a nuanțelor de negru (1.000.000:1)

Sistemul miniLED al modelului MacBook Pro de 16 inchi este alcătuit din peste 2.500 de zone în care sunt distribuite cele peste 10.000 de puncte de lumină individuale de tip LED. Cu ele, se obține o luminozitate de 1000 nits, care la vârfuri poate ajunge la 1600 nits.

Noul panou, așa cum se întâmplă în recentul iPad Pro, lansează și tehnologia ProMotion la 120 Hz, împrospătarea ecranului este variată într-un mod avansat între 10 și 120 Hz. Afișajul acceptă și o ajustare între diferite profiluri de culoare.

După ce petreci o săptămână cu tehnologia ProMotion a lui MacBook Pro, ajungi să fii convins că, la fel ca la smartphone-urile care includ o rată de reîmprospătare mare, este ceva la care nu mai poți renunța. Și toate acestea, în ciuda faptului că Apple mai are de lucru pentru a regla fin împrospătarea adaptivă la întreaga experiență cu laptopul.

Ecranul MacBook Pro de 16 inchi este de fapt 16.2, oferind o rezoluție de 3456×2234 pixeli, oferindu-i o densitate de 254 dpi. Claritatea este așadar maximă și foarte în concordanță cu utilizarea echipamentului.

Fidelitatea culorii, contrastul și luminozitatea sunt la cel mai înalt nivel (sunt calibrate din fabrică), permițând vizualizare confortabilă în toate tipurile de medii și scenarii de utilizare.

Șase difuzoare cu amplificare a basului

Deși calitatea sunetului pe care o obținem cu căști bune conectate la portul de 3,5 mm (cu gestionarea modelelor cu impedanță mare) al MacBook Pro este de un nivel foarte înalt, sunetul nativ al notebook-ului nu a fost deloc neglijat de Apple.

Această fațetă sonoră a fost întotdeauna una dintre priorități pentru Apple. Avem exemple clare în sunetul iPad Pro.

Noul notebook profesional de la Apple oferă șase difuzoare stereo de înaltă fidelitate care vin cu amplificare a basului și sunt pregătite pentru sunetul surround asociat cu tehnologia Dolby Atmos. Și este o experiență care se dovedește rapid a fi reală chiar și la o putere sonoră foarte scăzută.

Dacă preferăm să folosim căști wireless de la Apple, laptopul include suport pentru audio spațial. Aceeași linie de calitate urmează sistemul de microfoane incluse în echipament, care sunt trei în total.

Cinci ani de viață pentru TouchBar

La cinci ani după ce l-au prezentat ca o nouă paradigmă în controlul (și interfața) asociate laptopurilor lor, TouchBar-ul dispare de pe MacBook Pro cu același entuziasm cu care a fost primit.

În acel rând se păstrează butonul fizic pentru identificarea amprentei bazată pe TouchID. Ne așteptam ca FaceID să-și facă apariția ca sistem de identificare în noul MacBook Pro, dar în cele din urmă nu va fi în această generație.

Iluminarea din spate nu lipsește în tastatura MacBook Pro (2021), cu intensități diferite, care sunt reglementate în mod automat prin intermediul unor senzori de luminozitate. După cum am anticipat, poziționarea acum a tastaturii peste un element de aceeași nuanță întunecată îmbunătățește ușor un afișaj deja excelent cu lumină scăzută.

Și touchpad-ul? Ei bine, este în continuare cel mai bun de pe piață după dimensiune, deoarece este uriaș, oferind în același timp o atingere plăcută, precisă și un răspuns gestual remarcabil. Include tehnologia Force Touch, care suportă diferite tipuri de presiune pe suprafața sa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult