Microsoft ar putea renunța la HoloLens, casca „mixed reality” de 3.000 de dolari

03.02.2022
Microsoft ar putea renunța la HoloLens, casca „mixed reality” de 3.000 de dolari

Microsoft și-a concentrate majoritatea eforturilor din jurul ideii de realitate virtuală și augmentată în jurul HoloLens, un dispozitiv de sine stătător care integrează display-uri transparente pentru fiecare ochi în parte, pentru a proiecta elemente 3D în lumea din jur. Această soluție scumpă a fost însă oferită doar clienților din zona business, iar, în curând, aceasta ar putea dispărea complet, întrucât se zvonește că Microsoft a anulat planurile pentru generația HoloLens 3 încă de anul trecut.

HoloLens 3 ar putea să nu mai fie lansat

La aproape 3.000 de dolari bucata, HoloLens nu prea părea că poate deveni un succes comercial în rândul publicului larg. Iar prețul nu putea fi cu mult redus, întrucât folosește tehnologii avansate, precum senzori și display-uri neconvenționale. De asemenea, întregul dispozitiv este integrat într-o singură unitate, cu toate componentele necesare procesării și rulării unei versiuni modificate de Windows.

Business Indider spune însă că Microsoft a renunțat încă din 2021 la HoloLens 3 (după ce a renunțat și la dezvoltarea HoloLens 2 anterior), următoarea generație a dispozitivului și că lucrează la un parteneriat cu Samsung în zona de VR și AR. Pentru că planurile interne ale companiei par să fi scăzut în domeniul hardware-ului pentru realitate virtuală și augmentată, iar echipele interne care se ocupau de dezvoltarea de software au ajuns să lucreze la avatare pentru Teams, mulți dintre angajații diviziei „Mixed-Reality” au plecat să lucreze la alte companii, precum Meta, care au un plan mai clar în această direcție și pentru dezvoltarea de soluții „metaverse”.

Microsoft neagă însă aceste zvonuri, într-o declarație oferită publicației PCWorld:

„Microsoft HoloLens rămâne o parte importantă a planurilor noastre pentru categorii emergente precum mixed reality și metavers. Rămânem dedicați HoloLens și dezvoltării HoloLens.”

Aceste declarații nu spun însă întreaga poveste. Faptul că Microsoft rămâne dedicat ideii de HoloLens nu înseamnă că dispozitivul HoloLens 3 nu a fost anulat și că nu lucrează la o nouă variantă alături de Samsung. De asemenea, dezvoltarea HoloLens ar putea însemna și dezvoltarea doar de software, fără să mai apară o nouă generație hardware în viitorul apropiat.

sursa: Business Insider

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult