Google, vizat cu un proces de 2.1 miliarde de euro, pentru colectarea abuzivă despre cumpărătorii europeni

07.02.2022
Google, vizat cu un proces de 2.1 miliarde de euro, pentru colectarea abuzivă despre cumpărătorii europeni

Potrivit comparatorului de prețuri suedez PriceRunner, Google a săvârșit încălcări grave ale legilor antitrust europene, solicitând în acțiunea judecătorească demarată despăgubiri de 2.1 miliarde de euro.

Acuzațiile la dresa Google vin după ce, doar în luna noiembrie 2021, Procurorul General al UE a decis confirmarea amenzii în valoare de 2.42 miliarde de euro, anterior stabilită de un tribunal european pentru practici anticoncurențiale, în sensul favorizării propriilor oferte de shopping în defavoarea rivalilor din piața europeană.

”Căutăm compensații pentru daunele cazate de Google pe parcursul mai multor ani, însă căutăm o rezolvare în instanță și în numele consumatorilor care au suferit teribil de pe urma abuzurilor comise de Google asupra legilor europene privind practicile anticompetitive, aplicabile în ultimii 14 ani pe teritoriul european.”

Potrivit reprezentanților PriceRunner, Google deține o ”poziție de monopol” în Europa, oficialii companiei susținând că gigantul american nu s-a conformat cu deciziile Comisiei Europene privind ”abuzul de poziție dominantă”. Drept consecință, traficul și profiturile rezultate din redirecționarea traficului care altfel ar fi ajuns la alte platforme de cumpărături ar fi de fapt în dezavantajul consumatorilor, care pe termen lung rămân cu mai puține și mai dezavantajoase opțiuni în materie de shopping.

”Deoarece abuzurile comise încă se află în desfășurare, apreciem că daunele cuvenite cresc în fiecare zi”, declară reprezentanții PriceRunner.

În urma procesului pierdut, vizând contestarea amenzilor deja stabilite de Uniunea Europeană, Google a inițiat un apel în care solicită clarificări din partea Curții Europene de Justiție.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult