HP Envy x360 vs. Spectre x360: care laptop este mai bun?

02.03.2022
HP Envy x360 vs. Spectre x360: care laptop este mai bun?

În industria laptopurilor și, în general, în lumea tehnologiei, există întotdeauna o ierarhie a produselor. Fiecare companie are una, începând cu produse ieftine și middle range și ajungând la produse emblematice high-end. În cele mai multe cazuri, cu cât cheltui mai mulți bani, cu atât produsul este mai bun. Spunem în cele mai multe cazuri pentru că, din când în când, un laptop precum HP Envy x360 13 reușește să calce pe urmele celor mai scumpe „rude” ale sale.

Envy x360 are un preț care pleacă de la circa 4000 de lei, dar oferă tot ce vă așteptați de la un laptop premium. Are un ecran excelent de 13,3 inchi, un design superb și o autonomie mare a bateriei, pentru a numi doar câteva dintre punctele forte. Valoarea sa imbatabilă pune sub semnul întrebării supremația lui Spectre x360 13, un laptop similar cu un preț mai mare.

În apărarea sa, Spectre x360, laptopul emblematic al HP, este unul dintre cele mai bune dispozitive existente pe piață. Dar Spectre poate costa cu câteva mii de lei mai mult decât Envy x360, ceea ce înseamnă că trebuie să ofere mai mult decât „colegul” său mai ieftin.

Merită Spectre banii în plus sau Envy x360 de la HP este o afacere suficient de bună?

Valoare și configurații

Ceea ce face ca această confruntare să fie atât de unică este faptul că vom compara un laptop tradițional, Envy x360, cu omologul său mainstream, x360 Spectre. Motivul? Numeroase reviste și site-uri de specialitate au numit Envy x360 13 drept cel mai bun laptop de 1.000 de dolari de pe piață și îl consideră o alternativă excelentă la laptopurile mult mai scumpe.

Design

Envy x360 13 nu seamănă cu niciun alt laptop cu preț în jur de 800 de dolari. Acest lucru se datorează în mare parte designului său complet din aluminiu, care îi conferă lui Envy o senzație de soliditate și substanță pe care nu o veți găsi la alte laptopuri de 1.000 de dolari.

Este, de asemenea, la modă. Marginile subțiri înconjoară ecranul, în timp ce accentele captivante și colțurile agresive conferă modelului Envy un aspect hotărât modern.

Envy x360 ar câștiga la această secțiune în luptă cu majoritatea laptopurilor, dar nu și cu HP Spectre x360. Puține laptopuri sunt la fel de elegante și practice ca Spectre, a cărui ramă ar trebui să fie îmbrăcată în sticlă antiglonț la intrarea într-un magazin de bijuterii de lux.

Deși aceste două laptopuri au un limbaj de design similar, este clar că Spectre a primit mai multă atenție. O privire atentă la laptopul mai scump dezvăluie detalii izbitoare, de la colțurile fațetate la marginile bizotate și touchpad-ul cromat. Puteți alege între varianta Poseidon Blue cu accente de alamă sau Nightfall Black cu cupru.

Atât Envy x360, cât și Spectre x360 sunt 2 în 1, ceea ce înseamnă că capacele lor se întorc, astfel încât le puteți transforma în modul cort sau tabletă. La 12,1 x 7,7 x 0,7 inchi și 1,34 kg, Spectre x360 13 are aceeași amprentă ca Envy x360 (12,1 x 7,7 x 0,7 inci, 1,32 kg), dar există o diferență subtilă de greutate.

Porturi

Absența unui port Thunderbolt 3 este o lipsă nefericită a modelului Envy x360 13 cu procesor AMD, care dispune de o selecție decentă de alte porturi.

În partea dreaptă a modelului Envy x360 13 se află un port USB 3.1 Type A și un slot pentru carduri microSD. Pe partea opusă se află un al doilea port USB-A, o intrare USB Type-C și o mufă pentru căști/microfon.

Spectre x360 vă oferă aceste porturi Thunderbolt fără a sacrifica nimic altceva. Pe partea stângă a Spectre se află un port USB 3.1 Type-A și o mufă pentru căști/microfon, în timp ce partea dreaptă este încărcată cu două porturi Thunderbolt 3 (unul înclinat în colțul fațetat) și un slot pentru carduri microSD. Spectrum are un comutator de dezactivare a camerei web pe partea laterală, în timp ce Envy x360 folosește o tastă de pe tastatură pentru a acoperi camera.

Afișaj

La 13,3 inci, ecranele 1080p de pe Envy x360 13 și Spectre x360 13 sunt aproape identice, cu excepția cazului în care faceți upgrade la panoul OLED, care este disponibil doar pe laptopul mai scump. Ambele panouri FHD sunt clare, luminoase și foarte vii.

Conform colorimetrului, ecranul lui Spectre x360 acoperă 109% din gama de culori sRGB, ceea ce înseamnă că este la fel de colorat ca și Envy x360 13 (108%). Ambele ating media principală de 96%.

Încă o dată, Spectre x360 și Envy x360 sunt foarte apropiate atunci e testată luminozitatea. Spectre atinge o luminozitate de 369 niți, în timp ce Envy a ajuns la 364 niți. Pentru comparație, media este de 318 niți.

Da, Spectre x360 a depășit Envy în testele de luminozitate și culoare, dar nu cu mult.

Tastatură și touchpad

De asemenea, HP pare să fi folosit aceeași tastatură pe aceste modele. Este o mișcare inteligentă, deoarece oferă una dintre cele mai bune experiențe de tastare pe care le veți găsi pe laptopuri subțiri și ușoare. Spațierea și dimensiunea tastelor sunt generoase chiar și pentru persoanele cu mâini mari, iar atingerea unei taste are o greutate satisfăcătoare.

Ambele tastaturi de tip chiclet sunt retroiluminate, iar fontul modern HP se potrivește cu aspectul actualizat al acestor laptopuri. Cursa tastelor este, însă, limitată, așa că tastatura mecanică externă ar putea merita să fie cumpărată dacă aveți ca stil de viață să tastați texte lungi.

Touchpad-urile Enpad x360 13 și Spectre x360 sunt acceptate de driverele Windows Precision, dar Spectre are un avantaj, deoarece touchpad-ul său este acoperit de o sticlă netedă, în timp ce Envy folosește un mylar cu textură de plastic.

Performanță

AMD a detronat Intel, care a avut nevoie de ani de zile pentru a se perfecționa. Envy x360 13 este o dovadă în plus că peisajul procesoarelor mobile se schimbă substanțial. HP a ales în mod inteligent să folosească chipuri Ryzen 4000 în Envy x360 13, care oferă performanțe fără precedent la acest nivel de preț.

Envy x360 13, echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 4500U și 8GB de RAM, a obținut 19.064 în testul de performanță generală Geekbench 4.3. În mod incredibil, Envy a depășit performanța x360 Wraith (18.408), care avea un procesor Intel Core i7-1065G7 și 8GB de RAM.

Envy și-a etalat mușchii AMD și când a trebuit să convertească videoclipuri 4K la rezoluția 1080p în 13 minute și 44 de secunde. Pentru a îndeplini aceeași sarcină, x360 Spectre a avut nevoie de 21 de minute și 13 secunde.

Durata de viață a bateriei

Fie că aveți Envy sau Spectre, puteți lăsa încărcătorul acasă. Când vine vorba de rezistență, Spectre x360 13 are un avantaj, rezistând 13 ore și 20 de minute. Nici Envy nu rămâne mult în urmă, ajungând la 11 ore și 52 de minute cu testul de baterie, care oferă navigare web continuă prin Wi-Fi la 150 de niți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult