Google anunță noi planuri pentru un serviciu de livrări asigurat exclusiv cu drone

09.03.2023
Google anunță noi planuri pentru un serviciu de livrări asigurat exclusiv cu drone

Wing, o subsidiară Alphabet (compania din spatele Google), anunță planuri pentru dezvoltarea unei rețele capabilă să livreze milioane de comenzi în timp record, folosind drone zburătoare controlate de inteligență artificială.

Tehnologia este testată deja la scară redusă în Logan City, din Australia, Wing livrând până la 1000 de colete pe zi. În loc de containere Easybox alimentate manual de operatorii serviciilor de curierat, coletele sunt lăsate în spații de livrare special amenajate, dronele complet automatizate zburând către fiecare locație de livrare pe trasee prestabilite. Reprezentanții companiei susțin că au extins deja programul de testare și în suburbia Lusk a capitalei irlandeze Dublin, rămânând să includă și alte locații din Marea Britanie. Dar mai întâi trebuie depășit obstacolul discuțiilor de reglementare a livrărilor cu drone, purtate cu reprezentanții Civil Aviation Authority.

Potrivit CEO-ului Adam Woodworth, sistemul de livrări asigurat cu drone autonome va semăna mai mult cu o rețea eficientă de date, decât cu un serviciu tradițional de curierat. Exceptând condițiile meteo potrivnice, ar trebui să fie eliminate complicațiile legate de traficul urban la ore de vârf, timpul pierdut cu livrarea coletului la ușă. În primă etapă, serviciul este centrat servicii de livrare constrânse de timp, precum mâncare gata preparată, cafea gata de consumat, legume proaspete și alte alimente care se încadrează în tiparul cumpărăturilor zilnice. Fiind vorba de un proiect pilot, clienții nu sunt taxați suplimentar pentru livrările ultra-rapide realizate cu ajutorul dronelor. De altfel, compania finanțată de Google nu lasă niciun indiciu concret cu privire la costurile reale, sau nivelul de la care o livrările cu drone ar putea deveni profitabile într-un scenariu real de exploatare comercială.

Aflăm totuși că spațiile de livrare special delimitate pot dubla și ca stații de încărcare pentru dronele care le vizitează. Cel mai probabil, adresat companiilor care doresc să urgenteze livrările de colete, serviciul permite amenajarea rapidă a punctelor de livrare, inclusiv pe acoperișurile clădirilor. Totul funcționează fără interacțiune directă cu aparatele de zbor, un sistem asemănător unor cârlige de pescuit permițând dronelor care planează deasupra locației desemnate să ridice/plaseze colete de mici dimensiuni.

La fel ca în cazul serviciilor de taxi fără șofer, operațiunile sunt supravegheate dintr-un centru de control, operatori special antrenați putând interveni în orice moment pentru corectarea situațiilor neprevăzute.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult