Apple dezvoltă un sistem pentru restricționarea funcțiilor iPhone în funcție de locație

26.04.2023
Apple dezvoltă un sistem pentru restricționarea funcțiilor iPhone în funcție de locație
foto: Apple

Apple testează o nouă funcție pentru restricționarea anumitor aplicații și funcții iOS, în funcție de locația utilizatorului. Compania americană speră să evite astfel complicațiile legate de nerespectarea legislației locale, sau alte interdicții stabilite de guverne autoritare.

Principala motivație pentru introducerea unui sistem de restricționare geografică a funcțiilor iPhone ar putea fi noua legislație europeană, care obligă Apple să ridice anumite limitări iOS, cum ar fi instalarea de aplicații din alte surse decât AppStore. Fiind vorba de o concesie acordată doar consumatorilor europeni, opțiunea pentru sideload de aplicații va fi în continuare blocată pentru utilizatorii din alte regiuni geografice.

O altă motivație este și nevoia de a restricționa anumite aplicații preinstalate (ex. FaceTime), care sunt interzise în anumite țări.

Cert este că posesorii iPhone care tranzitează sau vizitează anumite țări (unele fiind chiar destinații de vacanță) vor fi notificați că anumite funcții sau aplicații iOS au fost dezactivate pe telefon. Fiind vorba de un sistem declanșat pe baza locației determinată prin mijloace multiple, cum ar fi semnalul GPS, semnalul WiFi și codul de țară al rețelelor de telefonie mobilă detectate, restricțiile nu vor putea fi ocolite prin simpla configurare a unui server VPN.

Momentan inactiv, sistemul de geo-restricționare ar putea fi activat doar pentru dispozitivele vândute în anumite țări, sau la nivel global, asigurând că niciun dispozitiv Apple nu este utilizat în moduri care contravin regulilor stabilite de autoritățile locale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult