Pixel 9a Review: mezinul familiei de smartphone-uri de la Google

08.05.2025
Pixel 9a Review: mezinul familiei de smartphone-uri de la Google

După ce, în toamna anului trecut, am avut și noi ocazia să ne aliniem, la zi, cu restul regiunilor importante, primind „la timp” cuplul de smartphone-uri Pixel 9 și Pixel 9 Pro, Google recidivează acum cu Pixel 9a, fratele mai mic al seriei, dar și mai accesibil din punct de vedere financiar. Un preț de achiziție mai scăzut este echivalent, de cele mai multe ori, cu sacrificii și compromisuri calitative, unele mai evidente, altele mai puțin importante. Rămâne de văzut dacă, în ciuda acestor mici lipsuri, Pixel 9a se prezintă drept o opțiune demnă de luat în seamă pentru cine caută un smartphone nou la un preț competitiv.

Prima impresie rămâne bună

În ciuda faptului că și Google a decis să ofere doar strictul necesar în cutiile telefoanelor sale (a se citi un cablu USB Type-C pentru încărcare și o cheiță pentru cartela SIM), experiența de unboxing pentru Pixel 9a lasă în continuare impresia că ai de-a face cu un produs premium. Și construcția acestui smartphone, chiar dacă s-a recurs la plastic pentru partea din spate, este peste medie, cu cadru metalic de aluminiu și protecție împotriva prafului și apei certificată IP68.

Unii vor comenta că Pixel 9a își pierde un pic din personalitate odată cu eliminarea „vizorului” în care erau găzduite camerele pe modelele 9 și 9 Pro, însă, personal, apreciez această decizie de design. Vizual, Pixel 9a arată în continuare ca un Pixel, însă camerele „aliniate” în mare parte cu spatele telefonului îi conferă o stabilitate mult mai mare atunci când este plasat pe o suprafață plată. Ba chiar și husa de protecție pusă la dispoziție de Google pentru acest review este una de calitate, care ar fi de preferat în fața majorității ofertelor provenite de la producători terți.

Google Pixel 9a
Foto: Pixel 9a, alături de husa de protecție oferită de Google

O altă bilă albă este reprezentată de ecranul plat cu care este echipat Pixel 9a, de tip pOLED, cu diagonala de 6,3 inci, rezoluție FullHD+ (2424×1080) și rată de refresh maximă de 120 Hz. Din motive doar de Google cunoscute, refresh-ul este din nou setat la numai 60 Hz „din fabrică”, deci, dacă vreți o experiență de utilizare mai fluentă, nu uitați să corectați acest neajuns din meniul de setări al telefonului. Aminteam mai sus de inevitabilele compromisuri, iar aici le găsim în ceea ce privește marginile ecranului, ceva mai grosuțe decât la alte smartphone-uri contemporane, precum și la protecția ecranului, acesta fiind acoperit „doar” cu Gorilla Glass 3. De asemenea, deși Google listează o luminozitate de top de 2700 de niți pentru acest device, nu de puține ori de-a lungul testului am simțit nevoia de a ajusta manual această caracteristică pentru că ecranul era pur și simplu prea întunecat.

În privința procesorului, Google a adoptat același Tensor G4 de la modelele Pixel 9 și Pixel 9 Pro, un cip optimizat mai degrabă pentru post-procesare a fotografiilor și AI, decât pentru putere brută. Astfel, chiar dacă în benchmark-uri Pixel 9a nu va obține rezultatele unor flagship-uri echipate cu procesoare de top de la Qualcomm sau MediaTek, în viața de zi cu zi nu veți simți mari diferențe, nici măcar în jocuri.

Google Pixel 9a
Foto: Pixel 9a, partea frontală.

Totuși, un capitol la care ies din nou în evidență compromisurile este cel al memoriei RAM, doar 8 GB pe Pixel 9a față de 12 / 16 GB, cât regăseam pe Pixel 9 / Pixel 9 Pro. Din nou, în utilizarea obișnuită a telefonului, nu veți simți mari diferențe, însă, din cauza cantității mai reduse de memorie RAM, Google a implementat un model AI Gemini ceva mai limitat ca posibilități, lipsind facilități precum căutarea prin screenshot-uri sau imagini. Sincer, personal nu prea-mi pasă, nefolosind deloc Gemini sau alți asistenți AI. Stocarea modelului pe care l-am avut în test este de 128 GB, de tip UFS 3.1, existând și un model de 256 GB.

Unde excelează însă Pixel 9a, la fel ca în cazurile fraților săi mai mari, este la suportul software promis de Google, acest terminal urmând să primească update-uri de OS și securitate vreme de 7 ani de aici încolo. Rămâne de văzut dacă 8 GB de memorie RAM vor mai face față pe o perioadă atât de lungă, dar asta este altă discuție. Cert este că telefonul sosește cu Android 15 preinstalat, cu skin-ul său cât de poate de stock și curat, o gură de aer proaspăt față de skin-urile cam aglomerate folosite de mulți dintre producătorii chinezi.

Bateria este surprinzător de generoasă, cu capacitatea de 5100 mAh, pentru un dispozitiv cu diagonala ecranului de numai 6,3 inci. Așteptați-vă astfel la o durată de viață peste medie între încărcări, aspect demn de laudă. Din păcate, încărcarea tot lentă este, la 23W prin fir (prin standardul Power Delivery) și numai 7,5W wireless. Dacă vă era dor să așteptați aproape 2 ore pentru a încărca complet un telefon, Pixel 9a vă va satisface acest… fetiș.

Google Pixel 9a
Foto: Pixel 9a, partea din spate.

Unde Google continuă să greșească

Unul dintre cele mai enervante elemente ale unui smartphone de la Google, iar Pixel 9a nu face excepție, este butonul de Power, plasat pe latura dreaptă, deasupra celor dedicate ajustării volumului și nu sub acestea, cum ar fi normal. Astfel, de fiecare dată când încerc să pornesc ecranul, mă trezesc apăsând pe volume up/down, acolo fiind poziția unde, pe toate celelalte telefoane, regăsești butonul Power. În continuare nu înțeleg încăpățânarea de a păstra acest plasament, lipsit de ergonomie și neintuitiv.

De asemenea, dacă pot trai cu setările poziționate în alte meniuri decât m-am obișnuit la alte telefoane cu Android, mă scoate din sărite faptul că, în continuare, Google forțează plasamentul barei de căutare proprii sub icoanele obișnuite de telefon, mesagerie, cameră etc. Nici acum nu poate fi eliminată și nici măcar mutată.

Google Pixel 9a
Foto: Butonul de Power este în continuare plasat incomod, deasupra celor de volum.

Lumină bună, camere bune

Dispozitivele Pixel s-au remarcat, de-a lungul anilor, grație rezultatelor foto excelente livrate de camerele acestora. Am mai zis-o: nu este neapărat meritul hardware-ului, ci a post-procesării fotografiilor, care livra instantanee numai bune de postat pe rețelele de socializare. Iar, în mare parte, nici Pixel 9a nu se abate de la această linie.

În privința obiectivului principal, Pixel 9a utilizează un senzor nou, de 48 MP, cu apertură de 1,7 și stabilizare optică. Obiectivul secundar este unul ultra-wide de 13 MP, apertură de 2,2 și unghi de 120˚. Dacă vreți zoom, acesta se realizează în mod digital, prin crop pe senzorul principal. Camera selfie, în schimb, beneficiază de un senzor de 13 MP.

Google Pixel 9a
Foto: Camerele de pe Pixel 9a.

În practică, lucrurile stau exact așa cum mă așteptam: în condiții de lumină buna, toate camerele de pe Pixel 9a pot captura cadre mai mult decât satisfăcătoare, nuanțele de culori fiind asemănătoare, indiferent dacă folosiți senzorul principal sau cel ultra-wide. Ba chiar și zoom-ul digital, daca vă limitați la valoarea 2x, oferă niște rezultate mult peste medie, fiind perfect utilizabil. La fel și în cazul fotografiilor realizate cu modul Portret, unde atât subiecții umani, cât și cei non-umani au fost reproduși bine, fără decupaje aiurea.

Google Pixel 9a
Foto: Fotografie realizată cu obiectivul principal de pe Pixel 9a.
Google Pixel 9a
Foto: Fotografie realizată cu obiectivul ultra-wide de pe Pixel 9a.
Google Pixel 9a
Foto: Zoom digital 2x pe Pixel 9a.

Trebuie să recunosc însă că mă așteptam la rezultate mult mai bune când vine vorba despre fotografiile pe timp de noapte. Chiar și folosind obiectivul principal, cu modul de noapte activat, am obținut doar fotografii pline de zgomot și lipsite de detaliu. Rezultatele pe timp de noapte au fost și mai rele în ceea ce privește camera ultra-wide, cu culori și mai șterse și o lipsă evidentă de claritate.

În privința camerei selfie, rezultatele au fost similiare: peste medie pe timp de zi, inclusiv în modul portret, și aproape inutilizabile pe timp de noapte.

Google Pixel 9a
Foto: Fotografie realizată cu modul Portrait pe Pixel 9a.

Când vorbim de filmare, din nou rezultatele au fost foarte bune ziua, senzorul principal fiind capabil să filmeze chiar și 4K cu 60 de cadre pe secundă. Merită amintită și stabilizarea activă, mai performantă decât cea standard (satisfăcătoare, la rândul său), dacă sunteți dispuși să vă mulțumiți cu fișiere video de calitate ceva mai scăzută (1080p/30fps). În schimb, din nou, nu pot recomanda filmările de niciun fel cu Pixel 9a pe timp de noapte.

Nu lipsesc nici funcțiile AI cu care eram deja obișnuiți, precum „Add Me” (introdusă odată cu frații mai mari Pixel 9 și 9 Pro) sau Magic Eraser. Ce am remarcat însă, cu oarecare surprindere, este că acest Magic Eraser dă rezultate evident mai slabe decât funcția similară implementată, spre exemplu, în Galaxy AI pe telefoanele Samsung. Se descurcă decent când vine vorba de „camuflarea” obiectelor nedorite (le conferă culori care se integrează mai bine în mediul înconjurător), însă, când vine vorba de eliminarea acestora, generarea de conținut pentru spațiul rămas gol nu este cea mai fericită.

Google Pixel 9a
Foto: Fotografie de noapte realizată cu obiectivul principal de pe Pixel 9a.
Google Pixel 9a
Foto: Fotografie de noapte realizată cu obiectivul ultra-wide de pe Pixel 9a.

Concluzie

Revenind la ce aminteam in primele paragrafe ale acestui review: Pixel 9a face unele compromisuri față de frații săi mai mari, însă nu neapărat deranjante pentru un utilizator normal. Ecranul este în continuare de bună calitate, construcția la fel, procesorul se poate achita cu brio de orice sarcină solicitantă din ziua de azi, iar suportul software promite să fie longeviv. Pe de altă parte, mă așteptam la rezultate ceva mai bune pe partea de cameră, în special pe timp de noapte, iar bateria, deși generoasă, se încarcă mult prea greu pentru standardele actuale.

Tras în jos și de prețul său, acest model fiind vândut în continuare în schimbul unor sume ce variază între 2500 și 2800 lei, Pixel 9a pălește în fața altor modele concurente mid-range. Dacă prețul va ajunge însă, în timp util, sub pragul psihologic de 2000 lei, atunci mezinul familiei Pixel de la Google s-ar putea transforma într-o opțiune cu adevărat interesantă.

Părţi pozitive

· aspect și calitate a construcției
· suport software de durată
· baterie generoasă

Părţi negative

· ergonomia încă lasă de dorit
· camerele dau rateuri pe timp de noapte
· încărcare foarte lentă
· preț cam ridicat pentru ceea ce oferă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult