Review Razer Blackshark V2 Pro (PlayStation): căști de gaming „cu de toate”

12.05.2025
Review Razer Blackshark V2 Pro (PlayStation): căști de gaming
Foto: Razer

Acum vreo două luni, Razer ne-a atras atenția cu Hammerhead Hyperspeed, un set de căști true wireless dedicate gamerilor. La acea vreme, menționam că formatul de buds true wireless nu este neapărat caracteristic acestui segment, căștile de gaming având un design „standardizat”, over-ear cu două cupe mari care acoperă urechile și, eventual, cu un microfon detașabil. Ei bine, în această categorie de produse se încadrează modelul Razer BlackShark V2 Pro, sosit la teste în varianta sa albă dedicată consolelor PlayStation (dar compatibil și cu PC și Nintendo Switch, după cum scrie mare pe cutia sa).

Aria de compatibilitate este însă și mai generoasă, Razer Blackshark V2 Pro oferind două tipuri de conexiune: prin intermediul protocolului Hyperspeed wireless al Razer, o conexiune 2.4 GHz intermediată cu ajutorul dongle-ului USB Type-C inclus în pachet (pentru PC sau PlayStation 5), sau, alternativ, prin Bluetooth (pentru dispozitive mobile Android și iOS sau alte device-uri compatibile cu acest standard). De asemenea, în pachet mai găsiți un cablu robust și acoperit de material textil, USB-A la USB Type-C, pentru încărcarea căștilor, precum și microfonul detașabil.

Razer Blackshark V2 Pro
Din cutia produsului, nu lipsesc autocolantele cu logo-ul Razer.

Construcție și ergonomie

În privința ergonomiei, căștile Blackshark V2 Pro se dovesc a fi foarte comode, un plus la acest capitol fiind reprezentat de materialele folosite pentru cupele propriu-zise. Acestea sunt realizate din spumă cu memorie și acoperite cu un material textil, care stă pe urechi și se aerisește mult mai bine decât imitațiile de piele utilizate de alte modele. Din păcate, aceste pernuțe nu sunt prinse magnetic de cupele căștilor, fiind nevoie de un pic de efort dacă doriți să le demontați și să le înlocuiți cu unele noi. Modelul de față este compatibil cu pernuțele realizate pentru Blackshark V2 Pro 2023, în cazul în care chiar aveți nevoie să le înlocuiți.

Razer Blackshark V2 Pro
Adaptorul USB-C, necesar pentru conectarea la PS5 sau PC.

Am remarcat însă multiple recenzii lăsate de utilizatori, prin intermediul mai multor magazine, care raportau că plasticul din care este fabricată carcasa exterioară a căștilor nu este cel mai rezistent și tinde să se rupă. Personal nu am avut asemenea probleme pe parcursul a aproape două luni de utilizare, și am văzut alți deținători de asemenea căști cum le îndoiau pe toate părțile, fără ca acestea să cedeze. Chiar dacă este posibil ca doar anumite loturi de Blackshark V2 Pro să fi avut astfel de probleme, v-aș recomanda să vă „purtați frumos” cu ele, să nu le suprasolicitați fizic și să le păstrați în suportul de burete din cutia lor atunci când nu le folosiți. Ar fi fost frumos ca Razer să includă și o carcasă/husă de protecție în pachet, dar nu este cazul.

Razer Blackshark V2 Pro
Căștile Razer Blackshark V2 Pro, cu microfonul atașat.

Ne jucăm, dar și ascultăm muzică

Folosite în jocuri, fie pe o consolă PlayStation 5, fie pe PC, puține lucruri pot fi reproșate acestui model: driverele Razer TriForce Titanium redau un sunet puternic, axat pe frecvențele joase, așa cum stă bine unor căști de gaming. Surpriza a apărut însă când a venit vorba de redarea muzicală, unde lucrurile au stat mai bine decât mă așteptam. Sigur, Razer Blackshark V2 Pro nu vor câștiga niciun premiu pentru acuratețea reproducerii instrumentelor, frecvențelor etc. Ajunge însă să menționez că acest model s-a descurcat mai bine cu muzica decât căști proiectate special în acest sens. Ajută și faptul că Razer a dotat modelul de față cu câteva preset-uri de EQ built-in, între care puteți schimba cu o apăsare pe butonul de pe cupa dreaptă a căștilor.

Razer Blackshark V2 Pro
Butonul de pe cupa dreaptă schimbă între sursele audio (cu un clic dublu) sau comută între preset-urile de EQ (cu o apăsare simplă sau prelungită).

Mai mult, cu o apăsare lungă pe același buton, puteți comuta către preset-urile eSports, aici regăsindu-se template-uri EQ pentru jocuri precum Apex Legends, Call of Duty sau Fortnite. Din păcate, la fel ca în cazul modelului Razer Hammerhead de care aminteam mai devreme, producătorul nu oferă o aplicație pentru PC/Windows pentru personalizarea acestor EQ-uri și ajustarea altor setări.

Părţi pozitive

· compatibilitate extinsă cu console PS5 și PC, precum și cu dispozitive mobile
· calitatea audio bună în jocuri și satisfăcătoare în muzică
· pernițele de pe cupe sunt foarte comode
· microfonul a dat rezultate bune

Părţi negative

· aplicația Razer Audio, necesară pentru configurarea căștilor, este disponibilă doar pe Android și iOS, nu și pe PC
· anumiți utilizatori se plâng de materialele de construcție firave
· ar fi mers o husă sau o carcasă de protecție inclusă în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult