Aproape 500 de sateliți din flota Starlink ai companiei SpaceX au ars în atmosfera Pământului între decembrie 2024 și mai 2025, conform unui raport depus la Comisia Federală pentru Comunicații (FCC)
SpaceX retrage de pe orbită sateliții săi după ce le expiră perioada de funcționare. Compania, deținută de Elon Musk, a retras în această perioadă aproximativ 6% din flota sa activă.
Sateliții Starlink sunt construiți să dureze aproximativ cinci ani. După aceea, sunt direcționați în atmosfera Pământului pentru a se arde. Compania a lansat primii sateliți în 2019, iar aceasta este prima astfel de retragere pe scară largă a echipamentelor de comunicație.
Serviciul oferit de SpaceX prin acești sateliți a avut un impact major. Numai în SUA, peste 1,4 milioane de gospodării se conectează la internet prin Starlink, iar în multe zone rurale, tehnologia a schimbat complet regulile jocului.
Însă oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele neintenționate care vin odată cu creșterea fără precedent a numărului de sateliți pe cer. Dintre cele aproximativ 10.000 de obiecte active pe orbita joasă a Pământului – la aproximativ 1.200 de mile de suprafața Pământului sau mai aproape – peste 7.750 sunt Starlink, conform datelor colectate de Jonathan McDowell, un astrofizician care urmărește lansările de sateliți.
În decembrie, SpaceX a raportat că scos de pe orbită, în perioada anterioară de șase luni, doar 73 de sateliți. Această creștere masivă ar putea avea impacturi grave pe Pământ.
În stratosferă, s-au descoperit din ce în ce mai multe metale provenite de la navele spațiale și, în rare ocazii, resturile spațiale au ajuns chiar și la sol. SpaceX a dezvăluit vara trecută că o bucată de aluminiu de 2,4 kg provenită de la un satelit Starlink a fost găsită la o fermă din Saskatchewan, Canada.
SpaceX insistă că retragerea de pe orbită a sateliților săi este sigură, plasând riscul unei victime umane la „mai puțin de 1 la 100 de milioane”.
„Sateliții SpaceX depășesc standardele industriei privind dezafectarea, fără niciun risc calculabil pentru viața de la sol, iar reintrarea sateliților este țintită peste regiuni nepopulate ale globului”, conform companiei.
Având în vedere că a fost prima oară când au ars în atmosferă mai mulți sateliți Starlink, impactul climatic al acestui proces este încă un teren necunoscut.
SpaceX are permisiunea FCC de a lansa 12.000 de sateliți și are planificați până la 42.000 în viitor.
Un studiu finanțat de NASA a constatat că un satelit de 222 kg eliberează aproximativ 28 kg de nanoparticule de oxid de aluminiu atunci când arde în atmosferă. Aceste nanoparticule au crescut de opt ori între 2016 și 2022, iar actualii sateliți Starlink cântăresc 740 kg fiecare.
Probe separate prelevate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au descoperit „aluminiu și metale exotice” în 10% din resturile de particule din stratosferă. Administrația a estimat că această cifră ar putea crește până la 50% „pe baza numărului de sateliți lansați pe orbita joasă a Pământului”. Dar ce efect vor avea aceste metale este încă o întrebare deschisă.
Sursa: CNET