Țara cu cel mai rapid Internet. Poți descărca întreaga bibliotecă Netflix într-o secundă

Țara cu cel mai rapid Internet. Poți descărca întreaga bibliotecă Netflix într-o secundă

Japonia a doborât recordul pentru cea mai rapidă conexiune la internet, care a fost de 3,5 milioane de ori mai rapidă decât cea din SUA, viteză care permite descărcarea bibliotecii de filme și seriale a celor de la Netflix într-o secundă.

Japonia a fost în fruntea inovației de atâția ani, iar restul lumii încă nu reușește să o ajungă din urmă. De la rețeaua feroviară de mare viteză, până la clădirile sale rezistente la cutremure puternice, nu există nimic ce în Japonia să nu fi fost îmbunătățit de-a lungul deceniilor. Iar internetul este, probabil, acel lucru care stă la baza multora dintre activitățile zilnice, și nu doar ale japonezilor.

În alte țări, descărcarea de pe internet a unui joc sau film poate lua ore întreg. Și uneori se întâmplă să cadă internetul, ceea ce face ca sarcinile zilnice de la serviciu să se desfășoare mai greu. În acest timp, Japonia ar putea downloada cu ușurință întreaga bibliotecă Netflix într-o clipă.

Acest lucru se datorează faptului a ajuns la viteze de 1,02 petabiți – ceea ce îl face cel mai rapid internet din întreaga lume.

Ca să fie mai ușor de imaginat, navigatorul poate să ia viteza internetului său și să o înmulțească cu 3,5 milioane.

Viteza medie a internetului în SUA este de 242 Mbps, potrivit unui raport al Institutului Național pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor (NICT), ceea ce plasează Japonia mult deasupra în acest domeniu.

Cum s-a atins această viteză uimitoare

Această viteză uimitoare a fost atinsă după ce o echipă de la Laboratorului de Rețele Fotonice de la NICT și-a unit forțele cu Sumitomo Electric și parteneri europeni pentru a crea cea mai rapidă rețea din lume.

Și cei implicați au reușit să creeze un internet care trimite date la peste 1.808 km pe secundă folosind un cablu special de fibră optică format din 19 fire. Acest cablul are aceeași dimensiune cu cea utilizată în prezent în industrie, măsurând 0,125 mm grosime.

Cu toate acestea, viteza cu care au fost trimise datele pe distanța mare a fost de 1,86 exabiți pe secundă, ceea ce reprezintă cea mai mare valoare atinsă vreodată în istorie.

Sumitomo Electric a proiectat cablul de fibră optică, iar NICT a construit sistemul de transmisie, folosind emițătoare, receptoare și 19 circuite în buclă, lungi de 86,1 km. Semnalele au trecut apoi prin bucle de 21 de ori pentru a transporta 180 de fluxuri de date la destinație.

În afară de descărcare filmelor și serialelor de la Netflix, se estimează că, la această viteză uimitoare, poate fi descărcat întregul Wikipedia în limba engleză de 10.000 de ori într-o singură secundă. Cât despre descărcarea videoclipurilor 8k, aceasta durează tot o secundă.

De asemenea, poate fi descărcată întreaga bibliotecă de jocuri Steam, care are aproximativ 1,2 petabytes, în 10 secunde. Iar toată muzica stocată de la apariția ei ar putea fi descărcată într-o clipă.

Însă această viteză nu va ajungea prea curând în casele utilizatorilor obișnuiți din alte țări, deoarece acestea încă nu sunt la același nivel cu Japonia în ceea ce privește inovarea conexiunii sale la internet.

Sursa: Unilad

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Răzvan Crăciun
Răzvan Crăciun
Cu o experiență de aproape 30 de ani în presă, în luna mai 2025 am ajuns din nou în domeniul care m-a pasionat de la început - IT. Cea mai lungă perioadă (mai mult de 15 ani) am petrecut-o la agenția de presă Mediafax, unde am trecut prin piața de capital și IT. Am publicat și în Ziarul ... citește mai mult