Ce şi câte telefoane se vând anul acesta

15.08.2008
Ce şi câte telefoane se vând anul acesta

Cunoscuta companie de statistică şi studii de piaţă Gartner a dat publicităţii un studiu care a avut ca subiect telefonia mobilă la nivelul anului 2008 şi trendul pe care anul următor îl va urma. Concluzia principală a studiului nu a surprins absolut deloc: vânzările de telefoane mobile cresc în continuare.

Dacă în 2007 au fost vândute un număr de 1.15 miliarde unităţi la nivel mondial, până la sfârşitul lui 2008, Gartner prevede o cifră aproximativă de 1.28 miliarde unităţi. Procentual, asta înseamnă o creştere cu 11% anul acesta, comparativ cu 2007. În primele două trimestre ale acestui an au fost vândute 294.3 respectiv 305 milioane de telefoane mobile. Estimarea prevede o creştere în următoarele două trimestre, cele mai mari vânzări urmând să fie în ultimul trimestru, aşa cum este şi normal.

Din păcate, studiul nu face nicio referire specifică la vânzările realizate de vreun producător. În schimb, ne dă evoluţia pe acest an a celor mai importante regiuni geografice. ConformGartner , creşterile vânzărilor provin din regiunile mai puţin dezvoltate din zonele Asia – Pacific. Aici se va ajunge şi la aproape 18 procente creştere. În schimb, regiuni precum Europa de Vest, America de Nord şi Japonia se apropie de saturaţie şi automat spre oplafonare a creşterilor.

Studiul realizat de Gartner stabileşte şi câteva probabile direcţii pentru anul viitor. Conform acestuia, marii producători îşi vor consolida poziţia în timp ce noii veniţi (precum Apple) vor reuşi să pună presiune pe veterani. Totodată, din cauza scăderii preţurilor, producătorii vor încerca să obţină profit din diverse alte servicii precum Ovi în cazul celor de la Nokia şi Play Now pentru Sony Ericsson.

Un alt trend definitoriu pentru 2009 va fi simplificarea interfeţelor grafice. Cu moda touchscreen-urilor în plină expansiune producătorii vor simplifica atât interfaţa, cât şi modul de operare a funcţiilor de bază ale telefoanelor mobile. Anul viitor, designul va avea un rol şi mai important decât până acum. Multe telefoane vor fi văzute mai degrabă ca dispozitive de lifestyle. O parte a utilizatorilor vor prefera să aleagă un telefon făcând abstracţie de facilităţi şi concentrându-se mai mult pe aspectul dispozitivului.

În fine, o ultimă previziune pentru 2009 a celor de la Gartner vizează telefoanele de top, smartphone-urile. Conform studiului utilizatorii „vor ţine” mai mult timp telefoanele de top, înainte de a scăpa de ele. Din acest considerent, producătorii vor acorda o mai mare importanţă update-urilor de software pentru dispozitivele vândute.

Gartner

Urmărește Go4IT.ro pe Google News