Cum poţi implementa interfaţa Aero în Firefox

18.08.2009
Cum poţi implementa interfaţa Aero în Firefox

Acum câteva săptămâni Mozilla ne-a arătat câteva imagini cu Firefox 4, imagini din care au putut fi observate efectele Aero de care viitoarea versiune (pentru Windows) va beneficia. Majoritatea covârşitoare a utilizatorilor a fost plăcut impresionată de aspectul de care Firefox 4 îl avea. Din păcate, nu se ştie când va apărea această versiune. Până atunci sunt programate cel puţin două versiuni intermediare (se ştie până acum de 3.6 şi 3.7). Vestea bună este că poţi aduce Aero în Firefox încă de pe acum, cu puţină răbdare şi câteva extensii.

Pentru cei care nu ştiu, Aero este tehnologia responsabilă de umbrele şi efectele de transparenţă ale ferestrelor din Vista şi Windows 7. Din păcate, producătorii de software nu s-au grăbit să dezvolte aplicaţii care să includă suport Aero. A existat la un moment dat o versiunea de Yahoo Messenger pentru Vista dar şi aceasta a fost abandonată.

În principiu, pentru a personaliza versiunea actuală de Firefox în aşa fel încât să arate ca viitorul Firefox 4, trebuie să instalezi două extensii şi o anumită temă. Spun o anumită temă pentru că nu toate temele de Firefox ştiu să creeze efectele de transparenţă date de Aero.

Firefox cu suport Aero

Ingredientele principale: două extensii

Cărămida de temelie este extensia All-Glass Firefox. Aceasta este cea care permite temei să afişeze efectele de transparenţă. Este dezvoltată pentru Firefox 3.5 şi nu este compatibilă cu versiunea pe 64 de biţi. Efectele de transparenţă nu devin automat vizibile după instalarea acestei extensii, ci după instalarea temei.

În afară de transparenţă, Firefox 4 din imaginile de la Mozilla are şi câteva elemente împrumutate de la Google Chrome. Meniurile clasice nu mai apar, iar în dreapta sunt afişate două butoane: bookmarks şi tools. De aceste aspecte se va ocupa extensia Personal Menu.

Apoi se adaugă o temă

Toate aceste modificări "sub capotă" sunt de prisos fără o temă care să pună în valoare instrucţiunile extensiilor instalate. O astfel de temă este Firefox 3.7 Mockup Redux. Fişierul are extensia .jar şi se instalează trăgând-o cu mouse-ul în fereastra de extensii din Firefox.

Firefox cu suport Aero

Nu trebuie neapărat să dai restart după instalarea extensiilor. Poţi instala cele două extensii şi să dai restart abia după instalarea temei. Oricum modificările nu devin vizibile decât după ce instalezi tema.

Posibile probleme

Extensia All-Glass Firefox suferă de diverse incompatibilităţi cu alte extensii. Dacă după ce ai instalat cele de mai sus îţi apar zone negre sau diverse alte elemente sunt afişate incorect, înseamnă că ai o extensie care intră în conflict cu All-Glass Firefox. În acest caz trebuie să verifici ce extensie creează conflictul. Pentru asta dezactivezi pe rând câte o extensie şi restartezi browser-ul. TwitterFox şi Gmail Notifier sunt două extensii care creează conflicte cu All-Glass Firefox.

Configurarea poate fi dusă chiar mai departe, folosind diverse extensii şi scripturi. Este însă ceva mai complicat. Pentru suportul Aero, paşii de mai sus sunt suficienţi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News