Sony TX10 – un “amfibian” stilat

Sony TX10 – un “amfibian” stilat

Sony TX10 arată ca o cameră ultra-compactă obişnuită, cu un plus de stil, accentuat ce-i drept de culoarea foarte aprinsă şi profilul subţire cu finisaj metalic. De făcut însă, face mult mai multe.

Sony TX10

Design

Pe lângă caracteristicele comune acestui segment, aparatul oferă un plus de libertate de mişcare, fiind construit spre a fi utilizat în aproape orice condiţii. Sony TX10 poate fi scufundat pentru fotografiere subacvatică, la adâncimi de până la cinci metri.

Cât priveşte utilizarea în condiţii meteo nefavorabile, aparatul funcţionează fără probleme chiar şi la temperaturi de -10 grade Celsius. În fine, carcasa etanşă este şi rezistentă la şocuri, dar atenţie, la scăpări accidentale de la maximum 1,5 metri, nu la căderi de la înălţimi mari sau la lovituri puternice. Acestea fiind spuse, să trecem în revistă şi specificaţiile tehnice.

Sony TX10

Sony TX10 – specificaţii

  • Senzor BSI CMOS (BSI – Backside Illumination), 16.2 MP, 1/2.3 inch;
  • Rezoluţie foto max. 4608 x 3456 pixeli, video max. 1920×1080@60 fps;
  • ISO 125 – 3200;
  • Diafragmă F3.5 – F4.6;
  • Viteză obturator: 2 – 1/1600 secunde;
  • Fotografiere în rafală maximum 10 cadre pe secundă;
  • Distanţă focală 25 – 100 mm (4x zoom optic);
  • Stabilizator optic de imagine;
  • Focalizare automată prin diferenţe de contrast, focalizare macro 1 cm;
  • Ecran LCD touch, 3 inch, 921.000 pixeli;
  • Dimensiuni: 96 x 56 x 18 mm, 133 de grame.

Sony TX10

Control

Modificarea setărilor se face folosind ecranul tactil. Accesul la scenele predefinite se face rapid, cu ajutorul iconiţelo afişate pe display. Dacă doriţi să modificaţi manual anumiţi parametri (ex: ISO), trebuie să apelaţi la un meniu cu mai multe ramuri.

Distanţa focală se controlează prin intermediul zoom selector-ului wide/tele poziţionat în colţul din dreapta al camerei.

Pentru a intra în modul de vizualizare, aveţi la dispoziţie butonul de play situat îmediat sub cel de power. Şi pornirea unei înregistrări video se poate face rapid cu ajutorul unui buton fizic dedicat. Navigarea prin galerie şi restul operaţiunilor se fac însă, aşa cum am menţionat mai sus, apelând la ecranul touch.

Sony TX10

Performanţe

Sony TX10 este o cameră de buzunar dedicată amatorilor de point-and-shoot. Astfel de produse se găsesc însă cu duiumul pe piaţă, iar aici putem încadra chiar şi telefoanele mobile. Aparatul de faţă, pe lângă rezistenţa fizică şi designul „amfibiu”, produce imagini satisfăcătoare în condiţii slabe de iluminare, mulţumită unui senzor de ultimă generaţie cu iluminare din spate (BSI), iar stabilizatorul optic ajută la obţinerea unor cadre clare la timpi de expunere mari.

Ca de obicei, marketing-ul strică totul prin ridicolul număr de pixeli înghesuiţi pe un senzor de dimensiuni mici: 16.2 MP pe 1/2.3 inch. Aşteptăm în continuare vremea când lumea se va deştepta şi nu va mai cumpăra aparate foto uitându-se la acest detaliu ci va căuta mai în amănunt. Atunci oamenii de marketing vor trebui să găsească altă modalitate prin care să ne convingă, poate una bazată mai mult pe calitate decât pe cantitate.

Aşadar, pozele, aparent excelente, sunt private de detalii la nivel de pixel, păstrând totuşi o calitate decentă per ansamblu. Zgomotul de imagine este ţinut bine în frâu chiar şi la valori ISO mari şi se pare că aceasta este tendinţa pe piaţă. Dacă până acum compactele sufereau serios la acest capitol (ISO), iată că acum noii senzori BSI rezolvă cât de cât problema. Rămâne doar nivelul detaliilor ca principal inconvenient – până la urmă un lucru acceptabil.

Test ISO – Sony TX10

Video sample cu Sony TX10

Plusuri şi minusuri

[+] Carcasă stilată, solidă şi etanşă (împiedică pătrunderea apei şi a prafului, rezistă la temperaturi scăzute şi şocuri fizice);
[+] Senzor BSI, contribuie la obţinerea unor fotografii decente în condiţii slabe de iluminare;
[+] Ecran tactil cu rezoluţie mare;
[+] Înregistrare video Full HD la 60 de fps-uri;

[-] Lipsa detaliilor la nivel de pixel;

Sony TX10

Concluzie

Sony TX10 păstrează în mare parte caracteristicile predecesoruluiSony TX5 (subacvatic, wather proof, senzor, optică), dar aduce în plus filmarea Full-HD şi mai mulţi megapixeli. Aşadar, schimbări minore, dar dacă ţinem cont de impresia bună pe care ne-a făcut-o şi TX5, ceea ce ne oferă Sony TX10 este de apreciat. Avem o cameră ultra-compactă aşa spune aproape de ideal, dacă facem abstracţie de inconvenientele ce ţin de imagine. Până la urmă, trebuie să acceptăm faptul că o compactă nici nu urmăreşte să satisfacă exigenţele profesioniştilor din domeniu. Pentru amatori, este un produs foto complet şi absolut satisfăcător!

Sony TX10 se comercializează în magazinele online la un preţ de aproximativ 1200 de lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News