Windows Live Messenger blochează link-urile către Pirate Bay

26.03.2012
Windows Live Messenger blochează link-urile către Pirate Bay

Microsoft a decis să lupte împotriva pirateriei prin cenzură, blocând din sesiunile de mesagerie instant purtate cu Windows Live Messenger toate link-urile care duc către celebrul website The Pirate Bay.

Windows Live Messenger blochează link-urile către Pirate Bay

La trimiterea unui astfel de link către un partener de discuţie, utilizatorul este întâmpinat cu un mesaj de avertizate ce îl înştiinţează că link-ul pe care a încercat să-l trimită a fost blocat, deoarece este raportat ca fiind „nesigur”.

The Pirate Bay este o destinaţie arhicunoscută printre utilizatorii dornici să descarce copii piratate după aplicaţii originale, jocuri, muzică, filme şi seriale de televiziune. Cu aşa o reputaţie, nu este de mirare că unii administratori mai zeloşi decid să blocheze afişarea pe forum-uri online a link-urilor care fac referite către Pirate Bay.

Aplicarea acestei tactici şi în cadrul programelor de mesagerie instant, pentru conversaţiile private purtate între utilizatori, stabileşte un precedent nedorit şi face noi paşi către îngrădirea libertăţii de exprimare în mediul online. Pe de altă parte, clasificarea portalului The Pirate Bay ca fiind „nesigur” este o măsură cel puţin discutabilă, deoarece website-ul în sine nu prezintă riscuri semnificative pentru PC-urile care îl accesează şi nici fişierele .torrent propriu-zise, încă puse la dispoziţie pentru download.

Între timp, Windows Live Messenger nu este cel mai popular program de mesagerie instant în foarte multe regiuni ale lumii, printre care şi ţara noastră, iar noua politică de cenzurare a mesajelor cu siguranţă nu îl va ajuta să facă prea mari progrese la acest capitol. Chiar dacă Microsoft are mână liberă să decidă pentru utilizatori exact ce informaţii pot comunica prin intermediul serviciului său de mesagerie, aceştia au în schimb libertatea de a alege un program de mesagerie mai îngăduitor în privinţa libertăţii de exprimare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult