Sony Bravia KDL-46HX850 – eleganţă şi imagine la superlativ

16.08.2012
Sony Bravia KDL-46HX850 - eleganţă şi imagine la superlativ

Televizorul de faţă reprezintă cea mai avansată soluţie oferită de Sony pentru cei care doresc să vizioneze filme 3D şi să folosească dispozitivul pentru conectare la Internet. Producătorul nu a pus accentul doar pe tehnologia de ultimă generaţie, ci şi pe aspect. Sony Bravia KDL-46HX850 reuşeşte să iasă în evidenţă prin designul său, piciorul fiind mai mult decât o simplă bucată de metal.

Sony Bravia KDL-46HX850 - un design frumos

Construcţie şi instalare

Fiind un televizor cu LED de ultimă generaţie, ne aşteptam ca Bravia HX850 să fie subţire. El are 32-35 mm grosime, având un aspect foarte plăcut în comparaţie cu modelele mai vechi, ce foloseau iluminare cu lămpi flourescente. Producătorul nipon nu a renunţat la Gorilla Glass pentru protejarea panoului LCD. Deşi vorbim despre un material lucios, Sony a folosit filtre anti-reflexive pentru ca sursele de lumină din faţa televizorului să nu afecteze vizionarea. Pus alături de un LCD TV cu filtru mat, Bravia HX850 s-a comportat la fel de bine într-un birou bine iluminat cu surse naturale şi artificiale.

Deşi competiţia vine cu margini foarte mici în jurul panoului, modelul faţă are benzi negre de 2-3 cm de jur împrejur. Ele te pot ajuta să observi cât de bine este redat negrul într-o încăpere iluminată. Sigla Sony iluminată de la baza ecranului nu a fost omisă. În stânga ei, aproape de colţ, se găsesc câteva LED-uri de stare şi senzorul infraroşu. Conectorii sunt amplasaţi în partea stângă, pe spate.

Sony Bravia KDL-46HX850 se remarcă din punct de vedere constructiv prin piciorul său, lipit de baza ecranului. El se ataşază la televizor prin mai multe şuruburi, exact ca la majoritatea modelelor de pe piaţă. Una din diferenţele majore vine însă de la înclinarea ecranului. El este lăsat pe spate într-un unghi de 6 grade. Aceasta înseamnă că amplasarea lui trebuie să se facă la un nivel puţin mai jos decât în cazul televizoarelor perpendiculare pe suprafaţa de suport. Din fericire, cei care nu apreciază această înclinare, o pot ajusta cu ajutorul unui şurub. Sony Bravia KDL-46HX850 poate să stea drept pe suport dacă utilizatorul doreşte asta.

Sony Bravia KDL-46HX850 - un profil subţire

Piciorul sau baza televizorului include sistemul audio. Vorbim aici de 30 W, oferiţi de trei difuzoare. Volumul este sesizabil mai puternic decât la majoritatea LCD TV-urilor ce oferă o configuraţie de 2 x 10 W. Baza se conectează la televizor printr-o mufă specială. Greutatea întregului ansamblu ajunge la 21,6 kg, ceea ce nu este deloc de neglijat. Se pare că există şi un sistem de montare pe perete, de tip VESA 300 mm.

Specificaţii

  • Diagonală: 40”, 117 cm, Gorilla Glass
  • Rezoluţie: 1920×1080
  • Iluminare: Dynamiv Edge LED, iluminare locală
  • Frecvenţă: 200 Hz, Motionflow XR 800
  • Contrast dinamic: >1.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 grade
  • 3D: Da, 2 x ochelari activi
  • Audio: 30 W, 2.1
  • Consum: 78 W mediu, 130 W max, 0,25 W standby
  • Conectori: 4 x HDMI, Component, Compozit, D-Sub, SCART, PCMCIA coaxial, LAN, 2 x USB 2.0
  • Tuner: DVB-T, DVB-T2, DVB-C
  • Altele: WiFi, Bravia Sync, înregistrare pe HDD extern
  • Dimensiuni: 1097 x 663 x 255 mm
  • Greutate: 21,6 kg cu stand

Calitatea imaginii

Când vine vorba despre calitatea imaginii, Sony Bravia KDL-46HX850 nu va dezamăgi. Suntem întâmpinaţi vizual cu un contrast foarte bun, cu un negru profund, care cu greu se distinge de marginea ecranului. Luminozitatea este şi ea excelentă. Nu am avut probleme într-un birou foarte bine iluminat artificial, sursele de lumină fiind foarte puţin reflectate de panoul de protecţie Gorilla Glass.

Conţinut 3D

Pentru testul de conţinut 3D am avut la dispoziţie trei filme în format Blu-ray 3D şi un documentar realizat la Cupa Mondială de Fotbal din 2010. Ochelarii activi din pachet sunt foarte ergonomici, relativ uşori şi pot fi folosiţi cu o pereche de ochelari de vedere. În plus, lentilele active noi reduc mai puţin din luminozitatea materialului video. Sistemul 3D de la Sony este unul foarte fluent şi se descurcă destul de bine cu imaginile în mişcare. Poate că fazele mai rapide din meciurile de fotbal au avut mici probleme la vizionarea 3D, însă filmele au fost un deliciu vizual. La fel ca şi testul de gaming, acesta a confirmat că timpul de răspuns al panoului este foarte redus.

Sony Bravia KDL-46HX850 - piciorul include sistemul audio

Testul de gaming

În perioada în care televizorul Bravia HX850 a stat în redacţia noastră, el a fost flancat de o consolă PS3. Din cele câteva titluri avute la dispoziţie, cel mai jucat a fost Gran Turismo 5. Experienţa a fost una foarte bună. Imaginile foarte rapide au fost excelent afişate. Am resimţit puţin nevoia unui sistem audio cu mai multe canale, condiţiile în care distanţa faţă de televizor a fost de 2,5 m. Din fericire, Sony Bravia KDL-46HX850 permite cu uşurinţă conectarea unui astfel de sistem.

Sony Entertainment Network

Televizorul de faţă este un Smart TV. Locul unde pot fi accesate aplicaţii, browser-ul şi canalele cu clipuri la cerere este Sony Entertainment Network (SEN). Pentru el există un buton dedicat pe telecomandă. Ecranul de aici este împărţit în trei: o parte prezintă imaginile de pe canalul TV vizionat, o parte prezintă lista de aplicaţii, iar în treimea din dreapta pot fi mutate câteva aplicaţii favorite. Utilizatorii au acces aici, printre altele, la un Browser cu suport flash, canalele online EuroSport şi EuroNews, AXN, AccuWeather şi Picassa.

Browser-ul este destul de lent şi are nevoie de tastatură şi mouse pentru a putea fi folosit bine. Din fericire, el a randat foarte bine paginile testate. Conexiunea wireless la Internet facilitează utilizarea aplicaţiilor de mai sus şi elimină un cablu din spatele LCD TV-ului.

Alte aspecte

Am fi apreciat dacă Sony Bravia KDL-46HX850 ar fi fost livrat cu o telecomandă ceva mai avansată. Modelele de top ale competitorilor includ în pachet telecomenzi cu zone tactile, cu tastatură QWERTY sau cu giroscop pentru a controla un cursor. Faptul că sunt două perechi de ochelari activi în pachet este însă un plus. Pe de altă parte, nu putem să nu penalizăm televizorul pentru suportul slab la nivel de porturi USB. Acestea nu recunosc memoriile externe cu formatare NTFS. În aceste condiţii, nu poate fi redat un film de pe un stick USB decât dacă ocupă mai puţin de 4 GB. Nu mai vorbim de faptul că aproape toate harddisk-urile externe sunt formatate NTFS şi sunt invizibile pentru Bravia HX850. Sperăm ca aceasta să se schimbe cu un viitor update de firmware.

Sony Bravia KDL-46HX850 - înclinat cu 6 grade

Preţ şi disponibilitate

Televizorul Sony Bravia KDL-46HX850 este disponibil în ţara noastră, în magazinele de profil, la un preţ ce variază în jurul sumei de 7.000 lei.

Concluzie

Acest LCD TV Sony Bravia a reuşit să ne impresioneze atât prin calitatea imaginii, cât şi prin designul său. Sistemul audio este un alt punct forte al dispozitivului. Am apreciat faptul că producătorul oferă în pachet două perechi de ochelari 3D activi, însă telecomanda putea fi ceva mai avansată. Şi pentru că am amintit de materialul 3D, Bravia KDL-46HX850 este un LCD TV excelent pentru acest tip de conţinut, fie că vine de la un player Blu-ray, fie că vine de la o consolă PS3.

Partea de Smart TV de la Sony oferă o gamă variată de aplicaţii, însă pare să fie cu un pas înapoi faţă de concurenţă. Limitarea suportului pentru memoriile externe USB nu este de apreciat, însă un smartphone Sony se poate transforma într-o telecomandă pentru televizor, iar accesul la reţea nu este limitat în vreun fel. Preţul lui Sony Bravia KDL-46HX850 nu este mic, însă televizorul este foarte interesant pentru cei care apreciază imaginea de calitate şi designul.

Părţi pozitive

imagine foarte bună
sistemul audio se aude bine şi are un volum bun
design atractiv
două perechi de ochelari 3D activi în pachet
suport foarte bun pentru conţinut 3D
modul WiFi

Părţi negative

telecomandă simplă
suport limitat pentru memorii USB
funcţii Smart TV limitate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News