10 gadgeturi folositoare, totul cu mai puţin de 1000 de lei

Toată lumea are astăzi un telefon mobil şi aproape toată lumea un PC. Foarte mulţi au laptop, cameră foto / video, casetofon auto şi destui un GPS, un sistem Home Cinema sau un LCD TV. Toate aceste gadgeturi pot fi complementate însă de diverse alte dispozitive ce pot fi considerate accesorii şi care sunt menite să le sporească utilitatea şi să înlesnească accesul posesorilor la conţinut. V-am pregătit în cele ce urmează o listă cu astfel de gadgeturi pe care noi le considerăm utile. Sigur, nu e musai să le aveţi pe toate, dar suntem convinşi că o bună parte din ele v-ar fi de un real folos.

HDD Extern

HDD-ul extern, aşa cum îl văd eu, este soluţia ideală pentru a păstra pe el filmele şi muzica de suflet, cele pe care aş vrea să le revăd / ascult şi peste un an, şi peste cinci sau peste 20. Mulţi ar spune "dar cine ştie ce tehnologii vor fi atunci, discul optic va fi probabil de domeniul trecutului şi chiar şi HDD-ul extern ar putea dispărea". Asta rămâne de văzut. Până una alta însă, HDD-ul extern are numeroase avantaje faţă de colecţionarea de discuri: în primul rând, când plec undeva, nu plec cu sacoşa plină cu DVD-uri. În al doilea rând, dispozitivele ultra-portabile din ziua de azi, majoritatea, nu au unitate DVD. În al treilea rând, de pe HDD rulez cel mai repede filmul dorit. Cred că v-am dat suficiente motive să vă achiziţionaţi un HDD extern.

Recomandăm Seagate Expansion 500 GB, 2.5 inch, 5400 RPM: 220 de Lei sau, pe USB 3.0, WD My Passport Essential, 500 GB: 300 de Lei.

HDD extern

USB Memory Stick

Îl poţi folosi pe post de breloc, aşa încât să-l ai tot timpul asupra ta. Nu ştii când se iveşte ocazia să copiezi câteva documente importante sau un filmuleţ din categoria "rarităţi". În plus, poţi stoca pe el câteva aplicaţii mici, dar care se pot dovedi extrem de utile când mergi în vizită la un prieten care nu se pricepe la calculatoare: un Daemon Tools, un program de ars DVD-uri, un player video şi nişte codec-uri etc. Ţinând cont că v-am recomandat şi un HDD extern (pentru stocare de fişiere mari), un astfel de memory stick nu are de ce să fie mai mare de 8 GB.

Recomandăm Kingston DataTraveler 8 GB: 45 de Lei

USB Memory Stick

Cablu de date mini / microUSB

Dacă ai un telefon cumpărat din magazin, probabil că deţii deja un astfel de accesoriu. În cazul în care ţi l-ai cumpărat de la tarabele din Obor, o să cam ai nevoie de cablu microUSB, asta în ideea în care telefonul este model de actualitate. Iar dacă ai o cameră foto, un cablu miniUSB este de obicei compatibil cu majoritatea aparatelor digitale. În ambele cazuri, compatibilitatea trebuie verificată - mai sunt încă producători care merg pe interfeţe nestandardizate.

Cablu mini / microUSB: 20 ( / +20) de Lei.

microUSB cable

Set acumulatori + charger

Acumulatorii sunt indispensabili dacă deţii o cameră foto digitală sau un alt gadget care merge cu baterii R6 AA sau AAA. Achiziţionarea de baterii de unică folosinţă nu este deloc rentabilă, ţinând cont că un set de 4 costă aproximativ 10 lei şi nu duce nici măcar un concediu câteva zile.

Un pachet complet (încărcător) + 4 acumulatori se comercializează la aproximativ 50 de lei.

Acumulatori + charger

Cititor de carduri (extern, conectabil pe USB)

Cititorul de carduri este un accesoriu ieftin pe care merită să-l ai, mai ales dacă deţii numeroase gadgeturi cu card de memorie. Un astfel de dispozitiv, conectabil pe USB şi care este capabil să citească mai toate tipurile de carduri, costă aproximativ 50 de lei.

USB Card Reader

Mini-boxă portabilă

Deşi au dimensiunile extrem de reduse, boxele portabile de astăzi au o putere şi o fidelitate ce le fac potrivite unei ieşiri la pădure, la un grătar. Sunetul reprodus acoperă suficient de bine împrejurimile şi nu deranjează la distanţă. Se conectează cu uşurinţă la telefonul mobil şi la alte dispozitive ce redau sunetul prin intermediul jack-ului de 3,5 mm.

Preţul unei boxe decente se învârte în jurul a 100 de lei.

Mini portable speaker

Ochelari cu cameră video

Ochelarii cu cameră video pot fi văzuţi drept o "fiţă", însă dacă te gândeşti câte peisaje superbe ai putea surprinde fără pic de efort, parcă lucrurile nu mai stau chiar aşa. Vă dau doar un exemplu - un traseu montan. Sigur, ochelarii cu cameră pot fi şi un excelent instrument de spionaj.

Costul unei perechi de ochelari cu cameră video VGA este de 335 de lei (www.spypro.ro). Cei mai pretenţioşi pot opta pentru un model care înregistrează în format High Definition (420 de lei).

Spy glasses

Headset Bluetooth

Casca Bluetooth nu mai are nevoie de nico prezentare. Este fără îndoială cel mai cunoscut accesoriu pentru telefoane mobile. O recomandăm şoferilor în primul rând, dar şi celor care lucrează mult pe calculator şi nu au timp să stea de vorbă la telefon.

Preţ headset Bluetooth standard: 75 de lei.

Headset Bluetooth

Modulator FM (FM Transmitter)

Iată un alt accesoriu recomandat celor care au maşină. Prin intermediul modulatorului FM, poţi reda MP3-urile direct de pe cardurile de memorie externe (în anumite cazuri direct de pe telefon sau alte gadgeturi), economisind astfel banii pe care i-ai da pe un casetofon auto cu MP3 player. Transmiterea datelor se face pe o anumită frecvenţă FM.

Preţul unui modulator FM pleacă de la aproximativ 30 - 40 de lei. Cele cu mai multe facilităţi, precum modelul de mai jos, ajung la câteva sute de lei.

Modulator FM

Adaptor Bluetooth

Dacă vrei să trimiţi poze de pe telefon fără să apelezi la cablu de date sau să scoţi cardul şi să-l introduci într-un cititor, adaptorul Bluetooth este o soluţie excelentă. Ţinut în permanenţă conectat la PC, acesta aduce un plus de conectivitate sistemului. La laptop nu e nevoie decât dacă ne referim la model foarte vechi. Laptopurile, din 2005 încoace, vin înzestrate cu conexiune Bluetooth.

Preţ adaptor Bluetooth: 26 de lei.

Bluetooth Adapter