În casă la Bang & Olufsen

Bang & Olufsen. Este un nume care pentru mulţi nu spune nimic. Însă este compania la care ar trebui să te gândeşti când vrei maximum de calitate audio / video şi design inovator. În portofoliul lor regăseşti sisteme audio, amplificatoare, televizoare, căşti, proiectoare, telefoane mobile etc., totul la o calitate excepţională. Sunt produse de lux la care mulţi doar visează să şi le cumpere, printre care mă aflu şi eu.

Nu vorbesc doar din auzite deoarece am avut marea plăcere de a vizita zilele acestea cele două magazine Bang & Olufsen din România, ambele în incinta Hotelului Marriott. Compania activează la noi în ţara din 2004, însă habar nu aveam de existenţa lor.

Bang & Olufsen

Cum staţi cu istoria?

După câteva minute petrecute în interiorul showroom-ului, am realizat ce puţine lucruri cunosc despre B&O. Istoria lor începe încă din 1925 când Peter Bang şi Svend Olufsen (un tehnician şi un businessman) au fondat compania care le poartă numele. Şi ca mai toate afacerile de succes şi aceasta a pornit în podul casei unde locuiau. Primii 15 ani s-au ocupat doar de producerea de radiouri, altceva nici nu prea exista în acele vremuri. Ei sunt inventatorii stabilizatorului de curent, fără de care radiourile puteau fi folosite doar cu acumulatori, care însă trebuiau schimbaţi destul de des la centre specializate. B&O a fost astfel prima companie care a oferit un radio care se alimenta de la priză, un fapt destul de important la acea vreme, primit cu reticenţă de public. În acea perioadă se credea că te expui la un risc imens dacă foloseai un echipament alimentat de la priză.

Bang & Olufsen

În anii '40 B&O şi-au extins domeniile de activitate şi au trecut la producţia de amplificatoare şi sisteme audio. În anii '60, când au intrat şi pe domeniul televizoarelor, erau acuzaţi că produsele lor nu au un design în pas cu moda. De atunci însă, situaţia s-a schimbat, iar B&O au fost mereu cu un pas înaintea concurenţilor, ghidaţi fiind de mottoul "forma susţine conţinutul".

B&O s-a mai remarcat de-a lungul timpului cu introducerea primei telecomenzi fără fire cu care puteai controla principalele funcţii ale televizorului (audio şi video), al unui pick-up care scana în prealabil pistele discurilor ajutat de un laser, dotat şi cu funcţiile de shuffle şi repeat dar şi cu primul echipament audio fără butoane, controlul său fiind făcut prin zone sensibile la atingere. Toate acestea s-au întâmplat la sfârşitul anilor '70, începutul anilor '80, iar tehnologiile respective ţineau de domeniul SF-ului la acea vreme. Tot de domeniul SF aparţinea şi primul telefon mobil al companiei, care a apărut foarte devreme, în 1992.

Interesant la istoria B&O este că firma nu a fost vândută, deşi cu siguranţă au avut multe ocazii. În momentul de faţă aparţine în mare parte unui nepot al lui Bang, ea fiind listată şi la bursă.