nJoy U200 - încărcător pentru baterii alcaline, cu mufă USB

Acest articol este un advertorial.

Cu ceva timp în urmă, existau zvonuri că bateriile alcaline ar putea fi reîncărcate. Era greu să încumeţi să testezi această teorie deoarece toate încărcătoarele pentru acumulatori te avertizau să n-o faci. Chiar şi pe baterii poţi citi mesajul de atenţionare cu acelaşi subiect. Lucrurile s-au schimbat după ce au fost realizate mai multe teste în laborator. S-a ajuns la concluzia că bateriile alcaline pot fi readuse la viaţă de mai multe ori după ce au fost descărcate. Încărcătorul prin cablu USB nJoy U200 poate face asta şi este unul dintre puţinele dispozitive de acest fel din ţara noastră.

nJoy U200 - încărcător pentru baterii alcaline şi nu numai

Tehnologia şi testele

Încărcătoarele de acumulatori ieftine trebuie folosite cu grijă de utilizator. Este necesar ca să fie scoase manual din priză după o anumită perioadă, în funcţie de capacitatea acumulatorilor. Modelele noi şi ceva mai scumpe vin cu un microprocesor care controlează încărcarea şi o opreşte automat atunci când s-a încheiat. Acesta este şi cazul lui nJoy U200. Nu va trebuie să vă faceţi probleme că bateriile vor fi forţate şi vor exploda. El este dotate cu senzori pentru temperatură şi suprasarcină, pe care i-am văzut la lucru în timpul testului.

nJoy U200 - design simplu şi plastic de o calitate decentă

Testele realizate în laboratoare au confirmat faptul că bateriile alcaline de calitate pot fi reîncărcate de până la 20 de ori. Deşi este o cifră mare, nu trebuie să vă faceţi speranţe prea mari şi continuaţi să citiţi acest test pentru a afla detaliile din viaţa reală. Nu este indicată reincărcarea bateriile de o calitate slabă şi aici cred că toţi cititorii noştri ştiu la ce ne referim. Nu am realizat testul cu baterii 777 din motive lesne de înţeles. De asemenea, producătorul nu recomandă încărcarea bateriilor vechi sau care nu au fost folosite de mult timp. Din listă sunt excluse şi bateriile Zinc-Carbon. nJoy U200 poate fi folosit pentru reîncărcarea acumulatorilor obişnuiţi, însă nu este considerat un încărcător rapid.

nJoy U200 - pentru baterii/acumualatori AA şi AAA

Construcţie

Întreaga carcasă a lui nJoy U200 este construită dintr-un plastic de o calitate decentă. Locaşul în care pot fi adăpostite două baterii AA sau AAA este acoperit de un capac detaşabil. În partea din faţă avem două LED-uri de stare, iar pe lateral găsim singurul conector al dispozitivului, o mufă miniUSB. Pachetul conţine un cablu USB şi două cutii de plastic pentru a depozita patru baterii AA sau patru baterii AAA.

Rezultatele obţinute

Putem spune fără reţineri că nJoy U200 face exact lucrurile cu care se laudă. Am reuşit să reîncărcăm de mai multe ori mai multe perechi de baterii alcaline AA şi AAA de la producători diferiţi. Ce-i drept, bateriile reîncărcate nu au oferit aceeaşi autonomie ca la început, însă diferenţele nu au fost foarte mari. Autonomia după reîncărcare a fost cel puţin 50% din cea iniţială. Pentru o pereche de baterii AAA descărcate, tensiunea iniţială măsurată a fost de 1,350 V, iar după reîncărcare a ajuns la 1,5 V. Curentul a fost crescut de la 1,49 A la 2 A. Rezultate similare am avut şi cu baterii AA după patru ore de reîncărcare.

nJoy U200 dispune de două LED-uri de stare

Alte aspecte

Au fost cazuri în care nJoy U200 nu a putut reîncărca bateriile. Ele erau fie prea vechi, fie afectate într-un fel sau altul şi vorbim aici despre baterii de calitate. Curentul maxim cu care sunt încărcate bateriile sau acumulatorii este de 350 mAh, însă el nu este constant. Bateriile testate de noi nu s-au încălzit neobişnuit de mult în timpul reîncărcării. Alimentarea de la o mufă USB a încărcătorului are avantaje şi dezavantaje. Principalul avantaj este că mufele USB sunt uşor de găsit. nJoy U200 a funcţionat la fel de bine atunci când a fost conectat la un încărcător de priză, la un desktop sau la un laptop. Dezavantajul apare atunci când sunt încărcaţi acumualatori AA cu capacitate mare. Încărcarea poate dura mai bine de opt ore. LED-urile menţionate mai sus pot indica încărcarea bateriilor, imposibilitatea de-a încărca anumite baterii şi momentul în care încărcarea a fost încheiată.

nJoy U200 este disponibil deja pe piaţă

Concluzie

nJoy U200 este un dispozitiv foarte util. El este recomandat celor care s-au săturat să tot arunce baterii alcaline pe care au dat o grămadă de bani. Faptul că se poate alimenta de orice mufă USB îl face util în cazul plecărilor în vacanţă, atunci când o priză este mai greu de găsit, însă mufa USB de la alimentatorul de maşină sau chiar de la un laptop cu bateria plină este disponibilă. Pentru acumulatori clasici, încărcătorul de faţă nu se numără printre cele mai rapide de pe piaţă. Preţul lui nJoy U200 este de 50-60 de lei şi poate fi găsit în oferta mai multor magazine online. nJoy este o marcă RHS.