Plantronics BackBeat FIT 300 – căşti wireless pentru sportivi şi pasionaţii de mişcare [REVIEW]

13.04.2018
Plantronics BackBeat FIT 300 - căşti wireless pentru sportivi şi pasionaţii de mişcare [REVIEW]
PREZENTARE, CARACTERISTICI TEHNICE PRINCIPALE

Plantronics este o companie de renume în industria echipamentelor audio, iar în ultima vreme a lansat o serie de căşti Bluetooth, pentru a răspunde unei nevoi actuale – tot mai multe smartphone-uri vin astăzi fără jack audio universal de 3,5 mm. BackBeat FIT 300 Series îi ţinteşte în special pe pasionaţii de mişcare, în interior sau în aer liber.

 

PREZENTARE

 

Ca şi alte modele „sport”, BackBeat FIT 300 sunt disponibile în diferite combinaţii de culori „proaspete”, printre care albastru deschis cu bleumarin sau coral cu argintiu.

 

 

Cablul căştilor este protejat cu un nano-înveliş rezistent, material „împrumutat” din industria militară. Totodată, cablul este reflectorizant, pentru ca cei care aleargă noaptea să fie văzuţi de vehicule. Căştile includ şi un mic cleşte cu ajutorul căruia pot fi prinse de bluză sau tricou.

 

 

BackBeat FIT 300 sunt rezistente la transpiraţie şi umezeală, având certificare IPX5, şi sunt foarte uşoare, la cele 14 grame pe care le au. Ratingul este suficient şi pentru a proteja căştile de o ploaie uşoară, în cazul în care te prinde în parc în timp ce alergi.

 

Pe cablu, în apropiere de dopul din dreapta, se găseşte telecomanda. Aceasta include un microfon pentru convorbiri şi comenzi vocale (pentru Google Asistant, Amzon Alexa etc.), portul microUSB şi trei butoane fizice. Acestea sunt: + şi – (apăsare scurtă – volum, apăsare lungă – următoarea melodie), iar între ele se găseşte un buton multifuncţional (are funcţie On/Off, permite conectarea prin Bluetooth şi acceptarea sau încheierea unui apel).

 

Pentru a nu cădea din urechi, dopurile au mici „aripioare” care le fixează mai bine în interiorul pavilionului. Dopurile, realizate din silicon, sunt proprietare, aşa că nu pot fi înlocuite cu unele de la alte căşti. În cutie sunt oferite trei mărimi: mici, medii şi mari.

 

Cablul este colorat în două moduri diferite pentru ca utilizatorii să identifice rapid care este casca pentru urechea dreaptă şi care pentru stânga.

 

Caracteristici tehnice principale:

 

Răspuns în frecvenţă: 20 Hz – 20 KHz

 

Impedanţă: 16 Ohm

 

Difuzoare: 6 mm

 

Baterie: încărcare completă până la 2 ore; autonomie de peste 6 ore pentru convorbiri şi de peste 6 ore pentru muzică; stand-by de 10 zile (intră automat în acest regim după ce nu sunt folosite timp de 90 de minute)

 

Rezistenţă la apă: IPX5

 

Microfon: 1, omnidirecţional

 

Bluetooth: versiune 4.1, rază de 10 metri

 

Greutate: 14 g

PERFORMANŢĂ, CONCLUZIE

PERFORMANŢĂ

 

Înainte de a testa BackBeat FIT 300, am folosit multă vreme Creative Outlier Sports, model a cărui calitate m-a impresionat. Plantronics a reuşit, cu BackBeat FIT 300, să depăşească la calitatea audio modelul celor de la Creative. Pe căştile Plantronics izolarea fonică este mai bună, datorită dopurilor proprietare, basul este mai puternic, iar sunetul mai clar şi mai pur.

 

Nu am sesizat întârzieri atunci când am rulat video, aşa cum se întâmplă la alte modele de căşti wireless şi nici scurte deconectări atunci când telefonul se află în buzunar. Acest lucru se întâmplă la celelalte două modele de căşti Bluetooth pe care le deţin, Samsung Level U şi Nokia Active Wireless.

 

Cu volumul setat undeva la 70-80%, am reuşit să obţin o autonomie (cu bateria încărcată complet) mai mare de 7 ore, peste cea anunţată de producător. Asta înseamnă, pentru un utilizator ca mine, câteva zile de utilizare la o singură încărcare a acumulatorului. Dacă sunt ţinute 15 minute în priză, BackBeat FIT 300 oferă o oră de ascultare de muzică. Căştile emit o alertă atunci când bateria este descărcată.

 

Plantronics BackBeat FIT 300 pot fi conectate la două dispozitive simultan, iar în stand-by cu până la opt.

 

Este disponibilă şi aplicaţia Plantronics Hub (Android şi iOS), care oferă diferite informaţii de genul „Cum fac?”, ca de exemplu: cum împerechezi căştile cu telefonul, cum faci setarea iniţială, ce fac diferitele butoane etc. Însă cea mai utilă funcţie este Find MyHeadset, care îţi permite să găseşti căştile rătăcite. Acestea emit un „ping”.

 

 

Fiind construite din materiale rezistente, acestor căşti nu trebuie să le porţi de grijă. Dopurile sunt foarte bine fixate, iar riscul să le pierzi este redus. Totuşi, va trebui să ai grijă de ele (să nu le rupi sau să nu le roadă pisica sau câinele), deoarece, fiind un model proprietar, nu se găsesc „pe toate drumurile”.

 

Ce apreciez la modelele Bluetooth este sistemul de prindere magnetic a căştilor pe piept atunci când nu sunt folosite. Având un design „slim”, acest model nu putea încorpora aşa ceva. Totuşi, eu am găsit o soluţie. Poţi trece una dintre căşti prin „aripioara” de fixare în interiorul pavilionului a celeilalte. Este posibil ca Plantronics să fi gândit intenţionat căştile astfel, dar nu pot să confirm acest lucru.

 

 

CONCLUZIE

 

Acestea sunt unele dintre cele mai bune căşti Bluetooth, pentru pasionaţii de mişcare, pe care le-am folosit până acum. Sun rezistente, stau fix în urechi în orice scenariu, oferă sunet excelent şi au o autonomie mare a bateriei. Un punct forte este şi preţul decent pe care îl au, de 379 de lei. Poate vi se pare mult, dar preţul este similar cu al modelului Creative Outlier Sports, care oferă performanţe sub cele ale BackBeat FIT 300.

Părţi pozitive

Autonomie foarte bună a bateriei
Sunt solide, rezistente la apă şi transpiraţie
Calitate foarte bună a sunetului
Zonele reflectorizante sunt binevenite pentru cei care aleargă seara sau noaptea

Părţi negative

Găsirea de dopuri de rezervă nu va fi uşoară
Telecomanda de pe fir este destul de mare

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult