Samsung prezintă UFS Card, urmaşul vechiului format microSD

07.07.2016
Samsung prezintă UFS Card, urmaşul vechiului format microSD

Cardurile microSD sunt pe piaţă de foarte mulţi ani, evoluând odată cu nevoie utilizatorilor. În timp ce dimensiunile lor au rămas în mare parte la fel, spaţiul de stocare şi vitezele de transfer au crescut substanţial în ultimii câţiva ani. Desigur, nimic nu este făcut să ţină o eternitate, iar Samsung crede că are soluţia pentru înlocuirea „bătrânelor” carduri microSD: noul format UFS, care păstrează dimensiunile reduse, însă creşte performanţa de până la cinci ori.

Noile carduri UFS de la Samsung sunt realizate pe baza memoriilor Flash UFS, pe care le-am întâlnit prima dată în Samsung Galaxy S6. Acestea vin în variante de 32, 64, 128 şi 256 GB , însă momentan nu există dispozitive compatibile cu acestea. Samsung a făcut anunţul detaliind designul şi performanţele ridicate pe care le poate atinge cu noile carduri de memorie, însă nu a oferit şi preţuri pentru acestea.

Conform Samsung, noile carduri UFS pot atinge viteze de până la 530 de MB pe secundă la citire, oferind posibilitatea de a copia un film Full HD de 5 GB de pe card în doar 10 secunde şi viteze de scriere de 170 MB/s. Motivul pentru care compania coreană consideră că acum este momentul să lanseze un nou format de carduri este nevoia tot mai mare a utilizatorilor pentru unităţi de stocare cu mult spaţiu şi cu viteze înalte, datorat apariţiei multor dispozitive cu capabilităţi de înregistrare video la rezoluţii înalte precum 4K şi filmări la 360 de grade.

Nu este clar dacă şi alte companii vor adopta formatul UFS Card, însă cu siguranţă Samsung va începe să lanseze dispozitive compatibile în lunile şi anii care urmează. Probabil că este prea târziu pentru Galaxy Note 7 să vină cu suport pentru acest nou format, însă Galaxy S8 de anul viitor cu siguranţă că va fi compatibil. Întrucât Samsung nu mai produce camere foto sau video, probabil că se lucrează în culise la un parteneriat cu un producător important pentru a populariza noile carduri UFS.

Citeşte şi Samsung a lansat memoriile UFS 2.0 pentru telefoane: 128 GB şi performanţe de SSD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult