Stocare externă de mare capacitate de la Kingston

28.10.2008
Stocare externă de mare capacitate de la Kingston
Kingston DataTraveler 150 – 32 GB

Cu aproximativ o lună în urmă treceam în revistă câteva soluţii de stocare flash de mare capacitate şi discutam despre accesibilitatea lor. Am văzut atunci că un stick USB de 64 GB care ar trebui să fie destul de rapid costa aproximativ 700 roni. Pe de altă parte, un SSD performant cu capacitate de 128 GB ajunge la un preţ exorbitant de 2.000 de roni. În continuare vă vom prezenta câteva soluţii de stocare de capacitate mare de la Kingston, în premieră în ţara noastră.

Kingston DataTraveler 150 – 32 GB

Kingston DataTraveler 150 cu capacitate de 32 GB

Capacitatea stick-urilor USB a crescut, însă nu şi dimensiunile lor. Explicaţia stă în faptul că memoria chip-urilor folosite se dublează la fiecare generaţie. Capacitatea mare este facilitată şi de folosirea memoriilor flash de tip MLC (multi-level cell). În traducere liberă, aceasta înseamnă că fiecare celulă care ar putea stoca informaţie este capabilă să reţină doi biţi în loc de unul singur prin dispunerea structurii pe mai multe straturi. Preţul care trebuie plătit pentru capacitatea sporită este viteza. Dacă primele memorii de tip MLC erau destul de lente datorită complexităţii algoritmilor de eliminare a erorilor, actualele chip-uri sunt ceva mai rapide, însă nu se pot apropia de cele de tip SLC (single-level cell).

În cazul nostru, vitezele atinse de DataTraveler 150 au fost mai mult decât decente. Pentru test am folosit un fişier de 700 MB. La scriere s-a atins o viteză maximă de 16 MB/s, iar fişierul de test a fost mutat pe stick-ul USB în 45 de secunde. Citirea este de obicei mai rapidă şi la fel a fost şi în cazul de faţă. Cei 700 MB au fost copiaţi pe HDD în 36 de secunde, viteza maximă atinsă fiind de 20 MB/s.

DataTraveler 150 ofera performante peste medie

Cel mai dur test pentru memoriile flash este cel de scriere al unui număr mare de fişiere mici. Pentru aceasta am ales directorul I386 de pe un kit de Windows XP. În cazul nostru, el a avut 7190 de fişiere în 164 de directoare, cu o cantitate totală de informaţie de 556 MB. Timpul de scriere pe stick-ul USB a fost de 20 de minute. Cum am spus şi în cazul testului anterior, aceşti timpi foarte lungi pot fi eliminaţi prin arhivarea directoarelor ce se doresc a fi stocate pe stick-ul USB.

Kingston DataTraveler 150 va avea un preţ aproximativ de 285 de lei. Cei care doresc o capacitate mare de stocare pot să ia în considerare acest stick USB. Le reamintim însă că formatarea sa este de tip FAT 32 şi nu acceptă fişiere mai mari de 4 GB, cum ar fi imaginile de DVD-uri. În rest, testele de viteză sunt acceptabile, viteza de scriere fiind aproximativ egală cu cea de 12X în cazul DVD-urilor. Cei 32 GB ar trebui să fie scrişi în întregime în mai puţin de 35 de minute, un timp deloc scurt.

Kingston DT Mini Slim – 8 GB

Este mic, este roz şi are o capacitate de 8 GB. Este noul Kingston DataTraveler Mini Slim creat special pentru a nu ocupa spaţiu în geanta unei doamne sau domnişoare. Producătorul a renunţat chiar la suportul metalic al portului USB pentru a face dispozitivul de stocare externă cât mai mic. Trebuie spus însă că DT Mini Slim este doar pe jumătate roz, spatele carcasei fiind din plastic gri. Un orificiu din partea superioară permite legarea stick-ului USB la un breloc, tot în dreptul lui fiind amplasat şi LED-ul verde ce indică transferul de informaţie.

Kingston DT Mini Slim - un pen drive minuscul cu capacitate de 8 GB

La testele de performanţă, micuţul dispozitiv roz s-a descurcat relativ bine, scorurile sale fiind sub cele ale fratelui mai mare de 32 GB. Fişierul de test de 700 MB a fost scris în 64 de secunde, cu o viteză maximă atinsă de 11 MB/s. La citire, timpul necesar pentru copierea celor 700 MB în calculator a fost de 38 s, viteza atinsă fiind de aproape 19 MB/s. Am fost suprinşi de faptul că DT Mini Slim s-a descurcat mai bine decât DataTraveler 150 la indexarea fişierelor mici. Directorul I386 a fost scris în 14 minute şi 26 de secunde. Deşi este o performanţă mai bună, totuşi nu este acceptabil ca să aşteptăm un sfert de oră scrierea unei cantităţi de date de mai puţin de 600 MB.

DT Mini Slim, disponibil si in alte culori

Cu un preţ estimativ de 65 roni, Kingston DT Mini Slim este o alegere uşoară. Scrierea datelor pe acest stick USB este la fel de rapidă ca inscripţionarea unui DVD cu viteza 8x. Cei 8 GB vor fi umpluţi în aproximativ 12 minute. Dacă rozul nu este culoarea dumneavostră preferată, seria DT Mini, cu capacităţi de 2 GB, 4 GB şi 8 GB este oferită şi pe negru sau albastru.

Kingston DataTraveler Vault – 16 GB

Acest seif digital de la Kingston are o capacitate de 16 GB şi se adresează celor care vor să transporte informaţii sensibile şi într-o cantitate foarte mare. Deşi nu are carcasa din titan ca modelul DataTraveler Secure pe care l-am testat cu câteva luni în urmă, acest stick USB dispune de acelaşi sistem de protecţie a datelor. Folosind aplicaţia DT Vault Lock din memoria stick-ului se poate crea o partiţie securizată, vizibilă doar după introducerea unei parole. Partiţia poate ocupa câţiva megabytes sau întreaga memorie a stick-ului USB, în funcţie de preferinţele utilizatorului.

Kingston DataTraveler Vault cu criptare AES pe 256 de biti

Nivelul de protecţie a datelor oferit de Kingston DataTraveler Vault este maxim. Criptarea informaţiei se realizează hardware folosind algoritmul AES (Advanced Encryption Standard) pe 256 de biţi. Persoanele circumspecte ar trebui să ştie că acest algoritm de criptare nu a fost încă spart. Deşi teoretic ar putea fi încercat atacul de tip forţă brută, prin încercarea tuturor parolelor posibile, aceasta tot nu ar putea fi realizat într-un timp decent datorită complexităţii mult prea mari a algoritmului. În plus, aplicaţia de mai sus oferă protecţie la acest tip de atac, probabil prin blocarea accesului la date sau ştergerea lor în cazul în care sunt încercate mai multe parole greşite.

Testul de performanţă l-am realizat pe partiţia securizată deoarece nu se justifică achiziţionarea acestui stick USB dacă nu este folosită funcţia de protecţie a datelor. Fişierul de test a fost scris în 56 de secunde, iar viteza atinsă a fost de 12.5 MB/s. Citirea s-a realizat într-un timp mult mai scurt, doar 24 de secunde, DataTraveler Vault fiind în mod surprinzător cel mai rapid la acest capitol dintre cele trei dispozitive testate. Viteza maximă atinsă la citire a fost de 30 MB/s. Directorul I386 cu cele peste 7.000 de fişiere ale sale a fost scris în aproape 17 minute. Din curiozitate am testat vitezele de scriere şi citire pe partiţia nesecurizată. La scriere, viteza a fost aproape aceeaşi, însă la citire s-a înregistrat un spor de performanţă de 40%. Fişierul de 700 MB a fost copiat pe HDD în doar 17 secunde.

Versiunea de 8 GB a seifului digital de la Kingston

Kingston DataTraveler Vault poate fi considerat un seif digital de mare capacitate, iar preţul său îl recomandă doar celor care au neapărată nevoie de 16 GB de memorie protejată împotriva persoanelor neavizate. Pentru 1.200 de roni, utilizatorii vor primi un stick USB rezistent sub apă până la o adâncime de 1,2 m şi dotat cu cel mai puternic sistem de protecţie a datelor de la ora actuală.

Menţiune: Pentru a ne asigura că vitezele de transfer nu sunt influenţate de platforma pe care sunt realizate testele, am apelat la un sistem de ultimă generaţie dotat cu 3 GB de memorie RAM şi un harddisk rapid cu buffer de 16 MB. Modelele testate mai sus sunt deja sau vor apărea în curând pe piaţa din România.