VOYO Mini PC Review

VOYO Mini PC Review
Prezentare

Deghizat în media player 4K, VOYO Mini PC este de fapt un PC complet funcţional cu sistem Windows 8.1, potrivit pentru navigare web, verificarea conturilor email, a actualizărilor din reţele de socializare şi chiar activităţi de birou. Pentru acest rol ne putem baza pe suita Microsoft Office 365, la care primim abonament gratuit pe 1 an cu 1TB spaţiu de stocare bonus în contul One Drive.

VOYO Mini PC

Nu mai mare decât o carcasă pentru CD, elegant şi complet silenţios, VOYO Mini PC se conectează la reţeaua wireless N pentru acces la internet, respectiv monitor/televizor LCD folosind conexiune HDMI. Interfaţa sistemului Windows 8.1 poate fi controlată folosind o largă varietate de accesorii: monitor cu interfaţă touch, touchpad extern, mouse şi tastaturi bluetooth sau USB, telecomandă MCE şi chiar gamepad-uri pentru sesiunile de jocuri. În plus, avem la dispoziţie 3 conectori USB 2.0 pentru ataşarea de hard disk-uri externe, modem USB 3G pentru acces la internet mobil, imprimante şi cam orice accesoriu pentru PC.

Protejat în carcasa viu colorată, hardware-ul folosit este preluat direct din sfera tabletelor cu Windows 8. Configuraţia bazată pe noua platformă Bay Trail de la Intel include 64 GB memorie internă, 2GB memorie RAM DDR3 şi este animată de un procesor Atom Z3735 pe 22nm. Cu un consum TDP de numai 2.2W, comparabil unui bec economic, acesta pune la dispoziţie CPU quad-core la 1.33GHz (1.8GHz în mod turbo) şi GPU Intel HD Graphics, suportând decodarea hardware a conţinutului video (inclusiv 4K), respectiv accelerare 3D prin API-ul DirectX 11.

VOYO Mini PC - conectori

Amintind de originile sale în lumea tabletelor, VOYO Mini PC conţine până şi un acumulator propriu. Acţionând ca şi înlocuitor pentru un dispozitiv UPS extern, bateria ne permite să mutăm mini PC-ul dintr-o cameră în alta fără să închidem aplicaţiile sau filmul aflat în redare. Similar, acumulatorul încorporat ne fereşte de pierderi de date la editarea documentelor Microsoft Office, în eventualitatea producerii unei pene de curent. Alimentarea este asigurată prin conector micro-USB, cu ajutorul unui adaptor AC (5V, 2A) pe care îl putem folosi şi pentru încărcarea telefonului mobil.

Pe lângă posibilitatea conectării unui hard disk extern sau dispozitiv USB Flash, VOYO Mini PC oferă ca alternativă elegantă pentru suplimentarea spaţiului de stocare şi un slot microSD, acceptând card-uri SDXC de până la 128GB. Din păcate carcasa de mici dimensiuni nu a permis şi acomodarea unui port Ethernet, astfel că fişierele media partajate în reţea vor putea fi accesate doar la vitezele permise de reţeaua WiFi.

VOYO Mini PC

VOYO Mini PC – detalii tehnice:

 • Platformă – Intel Bay Trail (Atom Z3735F)
 • CPU – quad-core la 1.33GHz (1.83GHz Turbo), 64bit, 2MB Cache L2, TDP 2.2W
 • GPU – Intel HD Graphics (646MHz, 4 unităţi SP, DirectX 11)
 • Memorie RAM – 2GB DDR3 1333 (single-channel, CL 9-9-9-27, CR 1T)
 • Spaţiu de stocare – Samsung MCGAFB (64GB, eMMC, suportă TRIM)
 • Conectori – 3x USB 2.0, 1x mini HDMI 1.4, 1x microUSB (pentru alimentare), ieşire căşti (jack 3.5mm)
 • Opţiuni conectivitate – WiFi N, Bluetooth 4.0
 • Sistem de operare – Windows 8.1 with Bing (32 bit)
 • Dimensiuni – 126 x 126 x 12mm
 • Greutate – 140 grame
 • Alte dotări: acumulator 1000 mAh, card reader microSD, microfon

 

Experienţa în utilizare şi Concluzie

Experienţa în utilizare

Ajutat de versiunea Windows special optimizată pentru dispozitive cu resurse de procesare limitate, VOYO Mini PC porneşte în mai puţin de 10 secunde de la apăsarea butonului Power, utilizatorul fiind întâmpinat cu Ecranul de Start din care poate lansa rapid aplicaţiile preferate. Desigur, avem şi interfaţa desktop tradiţională, pe care o putem seta pentru afişare implicită încă de la pornirea mini PC-ului, dacă dorim acest lucru.

VOYO Mini PC Review - Ecranul de Start din Windows 8.1

Trecând prin instalarea colecţiei obişnuite de actualizări Windows şi aplicaţii, putem sesiza cu uşurinţă limitele procesorului Intel Atom, proiectat pentru funcţionare cât mai eficientă sub constrângerile unui regim de consum foarte redus. Odată trecuţi de configurarea iniţială, experienţa Windows devine mult mai plăcută, timpii de aşteptare la pornirea aplicaţiilor sau încărcarea paginilor web fiind în limite acceptabile, comparabile unui PC de generaţie mai veche. Nici memoria RAM de 2GB nu pare să fie o piedică serioasă, atât timp cât nu folosim prea multe aplicaţii simultan. Memoria internă de tip eMMC este totuşi lentă după standardele unui PC modern, vitezele de transfer la citire nedepăşind 32 MB/s. Totuşi, performanţele la operaţii I/O sunt mulţumitoare, avantajând aplicaţiile şi sistemul de operare.

Folosit pentru divertisment, VOYO Mini PC pare să dea cele mai slabe rezultate cu web browser-ul Chrome şi mai cele bune cu Internet Explorer, cel din urmă redând fără probleme inclusiv clip-uri YouTube la rezoluţie 4K. Ca o paranteză, capabilităţile pentru redare 4K fac referire strict la formatul video, interfaţa grafică conţinută în chipsetul Intel Bay Trail oferind suport doar pentru ecrane cu rezoluţie Full HD. Altfel spus, la conectarea unui televizor 4K, mini PC-ul va putea reda filme 4K, folosind însă pentru afişare rezoluţia 1920×1080 pixeli.

VOYO Mini PC

La vizionarea de filme, rezultate excelente au fost obţinute atât cu player-ul VLC, cât şi Media Player Classic, ambele redând cursiv clip-uri 1080p cu format MP4 sau MKV. Practic, atât timp cât suportul pentru accelerare hardware este activat din setările aplicaţiei, mini PC-ul poate reda aproape orice tip de format video. Din păcate încercarea de a viziona filme cu mini PC-ul conectat la televizor doar prin cablul HDMI, fără a mai conecta şi adaptorul AC, nu a dat rezultatele sperate, acumulatorul de 1000mAh oferind mai puţin de o oră autonomie.

Transmis prin cablul HDMI, sunetul este redat direct prin difuzoarele televizorului, volumul sonor putând fi controlat folosind telecomanda acestuia. Alternativ, putem folosi ieşirea pentru căşti a mini PC-ului.

Pentru sesiuni de apeluri video Skype va trebui să apelăm la un webcam extern, ataşat la unul din porturile USB 2.0. VOYO Mini PC conţine însă un microfon încorporat, util pentru apelurile de voce.

Trecând la jocuri, VOYO Mini PC este adecvat pentru jocuri simple de web browser, dar poate rula şi unele jocuri mai vechi, cum ar fi venerabilul Quake 3 şi Couter Strike.

Concluzie

Complet silenţios, rece şi cu un consum de energie neglijabil, VOYO Mini PC este ideal pentru rolul de PC auxiliar, pe care să-l poţi lăsa tot timpul pornit, servind pentru download şi partajarea de fişiere în reţea, verificarea conturilor email, navigare web sau redactarea de documente Office.

VOYO Mini PC - ideal ca PC secundar şi media player pentru televizor

Folosit în compania unui televizor Full HD, VOYO Mini PC preia rolul de media player şi platformă de divertisment, redând fără probleme clipuri YouTube, respectiv muzică şi filme partajate în reţeaua locală, sau pe un dispozitiv de stocare extern. Pentru o experienţă completă vom avea însă nevoie de câteva accesorii în plus, cum ar fi o telecomandă MCE pentru PC şi un cablu adaptor mini HDMI la HDMI, care nu este inclus în pachetul cu accesorii.

VOYO Mini PC a fost primit pentru testare din partea magazinului www.geekbuying.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 128.99 dolari.

Părţi pozitive

Dimensiuni reduse şi aspect elegant
Consum de energie redus şi funcţionare silenţioasă
64GB memorie internă şi slot microSD
Poate reda clipuri YouTube la rezoluţie 4K şi aproape orice format de fişier video
Sistem Windows 8.1 si abonament Office 365 pe 1 an

Părţi negative

Fără port Ethernet
Nu permite setarea rezoluţiei video mai sus de 1920x1080 pixeli
Cablul mini HDMI nu este inclus în pachetul cu accesorii

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult