Aplicaţii care ne-au influenţat cu adevărat stilul de viaţă

10.03.2020
Aplicaţii care ne-au influenţat cu adevărat stilul de viaţă

Trăim vremuri în care internetul şi progresul tehnologiei au schimbat din temelii modul de viaţă al tuturor oamenilor şi continuă să o facă într-un ritm ameţitor. Avem astăzi aproape 4.5 miliarde de utilizatori de internet, doar în primele luni din 2020 s-au vândut peste 400 de milioane de telefoane mobile, iar numărul aplicaţiilor de mobil disponibile în Google Play Store a crescut de la 16.000 la nivelul anului 2009 la 2.9 milioane în 2020, conform statista.com. Nu este numărul total de aplicaţii pentru mobil dezvoltate până în prezent, deoarece mai sunt şi cele aproximativ 1.85 milioane din Apple Store. În mare parte este vorba despre 2 variante (Android/iOS) ale aceloraşi aplicaţii, însă unele dintre ele, sunt disponibile doar în Apple Store, aşa cum sunt, de exemplu, Unibet Aplicaţii – Aplicaţie Pariuri, Aplicaţie Casino şi Aplicaţie Poker. Cele 3 funcţionează şi pe telefoanele cu Android, însă pot fi descărcate direct de pe site-ul operatorului licenţiat ONJN.

Top aplicaţii care ne-au schimbat modul de viaţă

1. UBER. Dacă în străinătate Uber şi-a început povestea de succes în anul 2010, la noi în ţară serviciile companiei au devenit disponibile cinci ani mai târziu, în 2015. Nu a trecut însă prea mult timp până ce prima companie de ridesharing disponibilă românilor să devină opţiunea numărul 1 pentru mulţi dintre orăşeni, astfel că, la ora actuală, cu greu mai găseşti o persoană activă din mediul urban în al cărei telefon să nu fie instalată aplicaţia Uber. Principalele atuuri Uber sunt preţurile mai mici ca la taxi, faptul că ştii cât trebuie să plăteşti înainte de a pleca în cursă, rapiditatea cu care găseşti o maşină şi, nu în ultimul rând, modalitatea de plată – trebuie doar să ai bani pe cardul ataşat Uber şi aplicaţia îşi va opri singură contravaloarea cursei.

2. WAZE. Lansată de compania israeliană Waze Mobile, aplicaţia software de navigaţie GPS a fost achiziţionată de gigantul Google în iunie 2013, pentru 1.3 miliarde de dolari şi are peste 50 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Aplicaţia Waze este disponibilă pe piaţa din România de la începutul deceniului trecut şi este apreciată din mai multe motive, nu doar pentru faptul că include mii de hărţi actualizate în timp real. Are un caracter interactiv, deoarece orice utilizator poate introduce rapid informaţii despre accidente, blocaje în trafic, filtre de poliţie sau alte evenimente petrecute pe şosele, astfel încât ceilalţi şoferi să ştie din timp la ce să se aştepte. Fiind parte din Google, Waze are acces la Street View, fapt ce îţi va permite să ai acces la imagini de la adresa căutată. În plus, cu Waze poţi identifica rapid şi staţiile Peco din apropiere care oferă cel mai bun preţ la carburant.

3. NETFLIX. La concurenţă cu HBO GO, Seenow, Voyo, Digi Play sau Antena Play, aplicaţia Netflix este disponibilă românilor din 6 ianuarie 2016, iar numărul clienţilor creşte de la o zi la alta. Deşi funcţionează la fel de bine pe televizoare Smart, laptop, PC, Playstation 3 sau 4, Xbox 360 sau Xbox One, Apple TV sau Chromecast, mulţi dintre clienţii portalului urmăresc filmele şi serialele preferate marca Netflix de pe dispozitive mobile, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul celor ce călătoresc mult, desigur nu în calitate de şoferi. Cu un preţ la abonamentul lunar cuprins între 7.99 şi 11.99 euro şi o ofertă ce cuprinde filme, seriale, documentare, desene animate, stand-up comedy şi show-uri TV (neîntrerupte de reclame), Netflix a contribuit din plin la diminuarea pirateriei online şi este disponibil în peste 190 de ţări la ora actuală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult