Apple a blocat de pe AppStore o aplicaţie folosită de protestatarii din Hong Kong [UPDATE]

10.10.2019
Apple a blocat de pe AppStore o aplicaţie folosită de protestatarii din Hong Kong [UPDATE]

UPDATE 10.10.2019: Apple a scos din nou aplicaţia de pe AppStore, după ce presa chineză a criticat aprobarea HKMap.live. Conform Apple, utilizatorii o folosesc pentru a realiza activităţi ilegale, urmărind poziţia forţelor de ordine pe hartă şi atacând folosind aceste informaţii. Creatorul aplicaţiei susţine în continuare că aplicaţia nu este diferită faţă de altele precum Waze care permit marcarea poliţiei pe hartă şi că nu este folosită în scopuri ilegale.

UPDATE 7.10.2019: Apple a acceptat până la urmă aplicaţia HKMap.live în AppStore. Utilizatorii de iOS din Hong Kong o pot descărca fără alte limitări.

Protestele de pe străzile din Hong Kong sunt încă în toi, iar ciocnirile între protestatari şi forţele de ordine duc de multe ori la violenţe, aruncarea cu gaz lacrimogen şi altele. În urmă cu doar câteva zile, un protestatar de 18 ani a fost împuşcat cu un pistol de un poliţist, iar mulţi protestatari au fost bătuţi de poliţie. Un dezvoltator software anonim care îşi spune „Kuma” (urs în japoneză), a dezvoltat o aplicaţe numită HKmap.live, care marchează pe hartă în timp real poziţia poliţiştilor pe străzile din Hong Kong. Aceasta a fost însă refuzată de către Apple pe AppStore, întrucât compania spune că „încurajează activităţi ilegale”.

Această situaţie este foarte ciudată însă, întrucât aplicaţia nu încurajează activităţile ilegale, ci doar marchează poziţia poliţiei, ceva ce alte aplicaţii fac dejsa. Kuma a dat exemplu inclusiv Waze, care marchează în timp real poziţia poliţiei pe hartă, în urma raportărilor din partea utilizatorilor aplicaţiei. Acesta a contestat refuzul celor de la Apple, sperând că este doar o greşeală şi nu un refuz intenţionat din partea companiei.

Scopul aplicaţiei este în primul rând siguranţa. Întrucât este greu de prevăzut unde vor avea loc violenţe între poliţişti şi protestatari, cei care nu participă la proteste ar putea folosi aplicaţia pentru a ocoli zonele unde sunt forţe de ordine. În acelaşi timp, protestatarii ar putea protesta în zone în care să se simtă mai în siguranţă.

 

 

În timp ce Apple a blocat momentan aplicaţia de pe AppStore, Google se pare că a aprobat-o. Utilizatorii de iPhone pot însă accesa serviciul HKmap.live din browser, informaţiile fiind disponibile şi în acest mod. Totuşi, o aplicaţie nativă ar putea oferi informaţii mai rapide, iar accesarea serviciului ar putea fi mult mai facil decât deschiderea unui browser şi tastarea manuală a link-ului.

Kuma crede că cei care testează şi aprobă aplicaţiile de pe AppStore ar putea fi mai exigenţi cu dezvoltatorii software care publică prima aplicaţie, contul său fiind nou pe platformă. Acesta speră ca această situaţie să se schimbe şi ca aplicaţia să poată fi accesată şi pe platforma iOS.

HKmap.live s-a lansat pe 4 august sub forma unei aplicaţii web şi s-a bucurat de un succes enorm, peste 13.000 de utilizatori accesând aplicaţia în primele zile. Grupul de Telegram al aplicaţiei numără peste 40.000 de membri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult