Browserul Opera pentru Android va integra un serviciu VPN gratuit şi foarte uşor de folosit

08.02.2019
Browserul Opera pentru Android va integra un serviciu VPN gratuit şi foarte uşor de folosit

Disponibil deocamdată doar în versiunea Opera Beta, noul serviciu VPN permite utilizatorilor să seteze o locaţie virtuală din care să navigheze pe internet, ocolind restricţiile de zonă impuse pentru ţara natală.

Spre deosebire de alte servicii VPN mai sofisticate, clientul integrat cu browserul Opera permite doar selectarea aleatorie a unui server VPN situat în regiunea Statelor Unite, Europa sau Asia, în efect anonimizând locaţia reală a utilizatorului. Fără acces la adresa IP reală, sau măcar pentru stabilirea ţării de origine, impunerea unor restricţii de conţinut şi filtrarea adreselor web este mult mai dificilă. Însă folosirea unui client VPN nu opreşte în mod automat şi monitorizarea obiceiurilor de navigare prin intermediul serviciilor la care apelăm în mod voluntar, cum ar fi reţele de socializare şi produsele Google. Pentru anonimitate totală ar trebui să evităm autentificarea cu oricare dintre serviciile faţă de care ne-am declinat anterior identitatea şi să ştergem periodic istoricul de navigare pentru îndepărtarea fişierelor Cookie.

Aceasta nu este prima încercare în care dezvoltatorul Opera testează integrarea unui serviciu VPN direct în web browser, funcţionalitatea fiind disponibilă de ceva timp în ediţia Opera pentru PC. Interpretarea pentru Android este însă şi mai uşor de folosit, activarea constând doar în bifarea opţiunii VPN în meniul de configurare şi alegerea locaţiei generale în care dorim să apărem. Cei care nu sunt siguri despre ce au de făcut pot lăsa opţiunea implicită – Optimal, browserul selectând automat serverul VPN cu viteza de conectare cea mai bună.

În mod evident, folosirea serviciilor VPN (în special cele gratuite) vine cu o penalizare perceptibilă asupra timpilor de aşteptare la încărcarea paginilor web. În plus, este aproape imposibil de determinat cu certitudine dacă serverul VPN conectat este sau nu de încredere, nefiind puţine cazurile în care sub paravanul unor servicii VPN au fost derulate ample campanii pentru colectarea de informaţii în folosul unor terţi. Unul dintre exemplele cele mai recente este serviciul Onavo VPN, folosit de proprietarul Facebook pentru a colecta în mod sistematic informaţii legate de preferinţele utilizatorilor faţă de folosirea reţelelor de socializare rivale, fără a cere în prealabil consimţământul persoanelor vizate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult