La Liga amendată pentru spionaj. Asculta prin aplicaţia de mobil pentru a identifica barurile care puneau meciuri fără licenţă

13.06.2019
La Liga amendată pentru spionaj. Asculta prin aplicaţia de mobil pentru a identifica barurile care puneau meciuri fără licenţă

Spania a amendat „La Liga”, liga sa profesionistă de fotbal, pentru spionaj prin intermediul nei aplicaţiei sale de mobil. Aparent, aplicaţia cerea permisiunea de a folosi geolocaţia şi microfonul telefonului pentru a determina dacă utilizatorii se află într-un bar şi dacă în respectivul bar este transmis un meci de fotbal fără licenţă.

Aplicaţia La Liga, descărcată de peste 10 milioane de ori din magazinele virtuale, are funcţia principală de a oferi programul meciurilor din ligă, statistici despre jucători şi echipe şi ştirile importante referitoare la fotbalul spaniol. Aceasta cere însă şi permisiunea utilizatorilor pentru a folosi senzorii telefonului, fără să explice însă scopul explicit pentru care are nevoie de ei.

Astfel, agenţia naţională spaniolă pentru protecţia datelor, a amendat liga cu 250.000 euro, decizie pe care aceasta o va contesta. Conform reprezentanţilor La Liga, cei care au luat această decizie nu au înţeles cum funcţionează această tehnologie şi nici scopul său.

Se prea că aplicaţia folosea GPS-ul pentru a detecta locaţia utilizatorului. Dacă acesta se afla într-un bar sau în imediata vecinătate a unui bar, microfonul era pornit pentru a verifica dacă în acest bar se transmite unul dintre meciurile La Liga. Conform declaraţiilor oficiale, sunetul înregistrat nu este stocat şi nici ascultat de către angajaţi, ci este exclusiv analizat printr-un algoritm similar cu cel al aplicaţiei Shazam. Mai mult, această funcţionalitate este opţională, utilizatorii putând alege să nu furnizeze acces la aceşti senzori.

În ciuda acestor explicaţii, agenţia spaniolă a decis amendarea ligii pentru nerespectarea legislaţiei cu privire la protecţia şi transparenţa datelor a Uniunii Europene. De asemenea, aplicaţia va trebui scoasă de pe magazinele de distribuţie digitală pe care este publicată înainte de 30 iunie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult