Mozilla pregăteşte înlocuirea Firefox pentru Android cu Fenix, un nou web browser cu interfaţă minimalistă şi funcţii avansate de securitate

28.06.2019
Mozilla pregăteşte înlocuirea Firefox pentru Android cu Fenix, un nou web browser cu interfaţă minimalistă şi funcţii avansate de securitate

În ciuda popularităţii de care se bucură pe platforma PC, browserul Firefox nu are nici pe departe acelaşi succes şi în versiunea sa pentru Android, strategia Google de a lega acordarea certificării Android de condiţia preinstalării unui set de aplicaţii ce include browserul Chrome asigurând acestuia un monopol poate nemeritat.

Ce-i drept, omniprezenţa rivalului Chrome pe dispozitivele cu Android nu este singurul motiv pentru eşecul avut de Moziila, versiunea Firefox pentru Android fiind percepută ca o soluţie mai lentă şi oarecum învechită din punct de vedere al interfeţei şi a facilităţilor oferite.

Recunoscând aceste critici, Mozilla a decis să creeze Fenix, un hibrid ce preia elemente din actuala versiune Firefox şi Firefox Focus, browserul fără istoric de navigare creat pentru accesarea anonimă a site-urilor preferate.

La suprafaţă, noua ediţie Firefox Preview se prezintă cu o interfaţă minimalistă şi uşor de folosit, având bara de navigaţie mutată la partea de jos. Interfaţa Alături de lista cu tab-urile active, noua intefaţă Firefox include şi colecţii formate din site-urile vizitate frecvent, pe care le putem grupa pe categotrii.

Bazat pe motorul de randare GeckoView introdus de Firefox Focus, apreciat deja pentru viteza şi tehnologiile de securitate oferite, noul Fenix debutează în programul Firefox Preview ca web browser complet funcţional. Simultan, Mozilla anunţă punerea ediţiilor Firefox for Android şi Firefox Focus în “maintenance mode”, oprind aplicarea oricăror îmbunătăţiri în afara remediilor de securitate, concentrând resursele disponibile pentru finalizarea proiectului Fenix.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult