O aplicaţie pentru iPhone promite să descopere problemele de vedere ale copiilor cu până la 1 an şi 3 luni înaintea doctorilor oftalmologi

03.10.2019
O aplicaţie pentru iPhone promite să descopere problemele de vedere ale copiilor cu până la 1 an şi 3 luni înaintea doctorilor oftalmologi

Numită CRADLE, aplicaţia de iOS funcţionează prin analizarea luminii reflectate din ochii copiilor folosind camera frontală a dispozitivelor iPhone, identificând posibile simptome ale mai multor afecţiuni oculare care pot afecta copii începând cu vârsta de 1 an şi 3 luni.

Efectul de „ochi roşii”, foarte des întâlnit în pozele obţinute folosind aparate foto de generaţie mai veche echipate cu blitz stroboscopic, este cât se poate de normal la persoanele fără probleme de vedere, semnificând doar faptul că irisul ochilor a fost surprins larg deschis de sursa de lumină a aparatului foto. În schimb, dacă în locul reflexiei de culoare roşiatică dată de suprafaţa retinei străbătură de vase sanguine aparatul foto surprinde reflexii albe, acesta poate fi simptomul unor probleme grave la nivelul ochilor.

Printre posibilele afecţiuni indicate de aplicaţia CRADLE se numără retino-blastomul, un tip de cancer al retinei, diverse forme de rinopatie şi cataractă congenitală. Lăsate netratate, oricare dintre aceste afecţiuni pot duce la pierderea definitivă a vederii, fie prin afectarea fizică a ochilor sau nedezvoltarea funcţiilor vizuale ale creierului.

Din păcate, din cauza vârstei fragede la care aceste afecţiuni pot apărea, diagnosticarea şi tratamentul ajung deseori să fie începute tardiv, fiecare lună pierdută reducând exponenţial şansele de vindecare. Spre exemplu, de la apariţia reflexiei albe a ochilor ca simptom detectabil pentru cancerul ocular, fereastra de timp în care afecţiunea poate fi tratată cu succes este de 6-12 luni, după care formaţiunile canceroase încep să se fragmenteze creând metastaze de-a lungul nervului optic, afectând creierul.

Bazată pe algoritmi de procesare neurală, aplicaţia CRADLE a fost „antrenată” prin analizarea unei colecţii de 53000 poze a 40 de copii, dintre care jumătate erau diagnosticaţi deja cu afecţiuni la nivelul ochilor. Pentru fiecare copil au fost incluse poze obţinute de la naştere şi până la vârsta de câţiva ani, aplicaţia detectând momentul probabil de debut al bolii. În 16 dintre cele 20 de cazuri analizate, aplicaţia a reuşit identificarea afecţiunilor din spectrul leukocoria cu până la 1 an şi 3 luni înainte ca diagnosticul să fie pus pe cale medicală. Un alt set de analiză care a vizat cazuri de retinoblastom, aplicaţia a identificat semne de alarmare în poze obţinute cu mai mult de 9 luni înaintea diagnosticului pus de un medic specialist, răgazul oferit putând face diferenţa între pierderea şi salvarea ochiului afectat.

Aplicaţia CRADLE este disponibilă gratuit în magazinul App Store.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult