A fost inventat „radarul de zgomot”, care poate acorda amenzi pentru şoferii maşinilor zgomotoase

02.09.2019
A fost inventat „radarul de zgomot”, care poate acorda amenzi pentru şoferii maşinilor zgomotoase

Autorităţile din Paris au pornit un program pilot pentru un sistem automat care poate detecta maşinile care produc zgomot peste normele legale. Acesta ar putea identifica fiecare maşină în parte folosind informaţiile de la noile microfoane care vor fi instalate şi folosind sistemul de supraveghere video ar putea acorda amenzi pentru şoferi fără prezenţa unui poliţist. Amenzile sunt apoi trimise la domiciliul şoferului.

„Radarul de zgomot” este produs de compania Bruitparif şi foloseşte câte patru microfoane pentru a putea capta sunet la 360 de grade. Informaţiile despre sunet sunt apoi analizate şi folosite pentru a realiza un soi de „hartă 3D” care identifică sursa zgomotului. Folosind camerele video, vehiculul care produce zgomot peste limite este apoi identificat, iar numărul de înmatriculare este folosit pentru a acorda amenda.

Primele 40 de sisteme de acest gen au fost instalate în suburbia parisului Villeneuve-le-Roi, în jurul unor baruri şi unor clădiri importante. Următorii doi ani, acest sistem va fi testat, însă nu vor fi încă acordate amenzi pe baza înregistrărilor, ci mai degrabă va fi testat pentru a vedea cum se comportă un astfel de „radar” în situaţii reale de utilizare. De asemenea, datele colectate vor fi folosite pentru a stabili limita la care nivelul de zgomot este deranjant şi care va fi pragul pentru amendă.

Cei care ar trebui să se îngrijoreze sunt cei care îşi modifică maşinile pentru a produce zgomot de motor sau de evacuare mai mare decât cel din fabrică, cât şi cei care au maşini cu probleme pe care nu le-au rezolvat la service. Desigur, cei cu maşini foarte puternice din fabrică, din categoria supercars, vor trebui probabil să se abţină de la apăsarea prea agresivă a acceleraţiei.

Între timp, cât sistemul este testat în zona Villeneuve-le-Roi din Paris, autorităţile vor lucra la un proiect de lege care să reglementeze un astfel de sistem, cu tot cu praguri pentru amenzi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult