Bosch propune instalarea de explozibil în jurul bateriilor maşinilor electrice pentru a le face mai sigure

02.10.2019
Bosch propune instalarea de explozibil în jurul bateriilor maşinilor electrice pentru a le face mai sigure

Compania Bosch propune o nouă tehnologie care ar putea aduce mai multă siguranţă în cazul unui accident pentru maşinile electrice. Întrucât acestea vin cu noi riscuri, cauzate de bateria imensă, care este poziţionată sub podea, sunt necesare noi metode de protecţie, atât pentru pasageri, cât şi pentru forţele de intervenţie care vor veni în ajutorul acestora. Pentru asta, Bosch propune o serie de mini-explozii, declanşate automat, care ar putea salva vieţile ocupanţilor.

Exploziile sunt în general considerate lucruri care ar putea pune viaţa cuiva în pericol, însă Bosch doreşte să instaleze pe bateriile maşinilor electrice dispozitive foarte mici, care să fie „detonate” atunci când este detectat un accident. Exploziile ar tăia alimentarea cu curent electric în maşină, fiind poziţionate pe firele care conduc energia de la baterie în restul vehiculului. Deja maşinile electrice se opresc automat atunci când sunt implicate într-un accident, însă acest pas ar duce acest proces şi mai departe.

Există riscuri în cazul în care maşina rămâne alimentată, întrucât firele din interior ar putea fi expuse, iar contactul cu caroseria metalică a maşinii ar putea pune în pericol de electrocutare atât pasagerii, cât şi echipele de descarcerare care vin să intervină. Desigur, detonarea cablurilor de alimentare nu va opri celălalt risc major în cazul maşinilor electrice: posibilitatea de a porni un incendiu atunci când bateriile sunt avariate. Totuşi, este un pas în direcţia potrivită.

De altfel, un soi de „explozii” controlate similare sunt deja folosite în dezvoltarea de maşini, aceasta fiind metoda prin care funcţionează sistemul de eliberare al airbag-urilor. Având în vedere dimensiunile reduse ale echipamentelor care sunt detonate, acestea nu ar trebui să adauge riscuri în plus. Chiar şi aşa, vorbim despre explozii în preajma unor baterii de dimensiuni mari, care pot fi extrem de periculoase dacă iau foc.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult