Piratul Uber

Piratul Uber

S-a vorbit mult în ultimele zile despre Uber şi despre aşa-numita lege a taximetriei, lege care a fost modificată şi promulgată recent. Este o adevărată controversă dacă noile reglementări vizează sau nu Uber, dacă Uber acţionează sau nu legal, dacă face sau nu Uber taximetrie pirat. Nimeni nu pare să interpreteze clar legea şi parcă nici legiuitorul nu este foarte lămurit.

Ceea ce mi se pare foarte amuzant este că toţi pierdem un lucru din vedere. Uităm ce ar trebui să reprezinte o lege. În ultimă instanţă, legea ar trebui să reglementeze obiectul vizat, astfel încât să servească binelui societăţii. Să servească cetăţeanului, nu strict unei anumite breşe profesionalei. Dacă pentru cetăţean Uber este mai bun decât taxiul clasic, legea ar trebui modificată pentru a reflecta noua realitate.

Problema nu trebuie să se pună de maniera Uber versus taximetrie, ci trebuie să se aibă în vedere beneficiul cetăţeanului. Nu poţi să elimini un serviciu mai bun pentru că este în afara legii. Trebuie să adaptezi legislaţia astfel încât cetăţeanul să aibă de câştigat. Dacă ceva este în afara legii dar este benefic societăţii, înseamnă că legea este proastă şi trebuie modificată, simplu.

Ar fi nedrept pentru firmele de taximetrie şi i-ar aduce pe aceştia în dezavantaj modul în care operează Uber? Păi atunci poate firmele de taximetrie ar trebui să evolueze, oferind servicii mai bune – maşini mai puţin distruse, şoferi mai civilizaţi şi aşa mai departe.

De ce să interzici un serviciu superior doar pentru a proteja o breaslă care în cele mai multe cazuri nu corespunde cu ceea ce ar trebui să reprezinte sau ceea ce se aşteaptă de la ea? De ce ar fi ilegal Uber, dacă ar fi, dar o maşină de pe care cade tabla, condusă de un pericol în trafic care ia drept opţională legislaţia rutieră, este perfect în regulă?

Toată discuţia, şi nu doar în România, despre legalitatea Uber mi se pare lipsită de sens. Este Uber un serviciu mai comod, oferă mai mult confort şi, per ansamblu, mai bun? Pentru ce motiv să-l scoţi în afara legii? Pentru o breaslă care nu vrea să progreseze? Păi atunci haideţi să regresăm toţi la ”Pământul este plat” şi nu se mai supără nimeni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News