Primele staţii de încărcare wireless pentru vehicule electrice, instalate în Europa

22.03.2019
Primele staţii de încărcare wireless pentru vehicule electrice, instalate în Europa

Tehnologia presupune folosirea unor sisteme inductive, similare ca şi principiu de funcţionare încărcătoarelor wireless pentru telefoane mobile. Acestea pot fi amplasate în locuri de parcare special amenajate pentru vehicule electrice, sau chiar şi suprafaţa drumului în zone în care de obicei staţionează vehicule.

Oslo, capitala Norvegiei, va fi prima zona metropolitană din Europa în care sunt instalate staţii de încărcare wireless pentru vehicule electrice, acestea urmând să deservească o flotă de taxi alcătuită exclusiv din vehicule electrice. Reţeaua ar trebui să fie complet funcţională până în anul 2023, la timp pentru a pune în practică planul autorităţilor norvegiene de a interzice complet comercializarea vehiculelor non-electrice pe teritoriul ţării.

Scopul este de a face posibilă încărcarea taxiurilor electrice chiar în timp ce acestea aşteaptă clienţi în spaţiile special amenajate, fără nevoia de cabluri sau timp pierdut pentru încărcarea acumulatorilor.

Sistemul folosit, bazat pe inducţie electrică, a fost îmbunătăţit pentru a permite transferul eficient de energie cu puteri de până la 75 kWhr, suficient pentru a încărca acumulatorul unui vehicul electric la 80% capacitate în mai puţin de o oră.

în prezent, Norvegia este deja ţara cu cel mai mare număr de vehicule electrice per cap de locuitor, depăşind Germania. La o populaţie de numai 5,3 milioane locuitori, în Norvegia au fost achiziţionate anul trecut 46.143 vehicule electrice noi. Practic, unul din fiecare trei vehicule comercializate în Norvegia este de tip electric.

Este de aşteptat ca proiectul iniţiat în premieră pe teritoriul Norvegiei să fie extins şi alte regiuni din Europa şi din lume. Cert este că din anul 2023 toate taxiurile din Oslo vor fi de tipul fără emisii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult