Apple, companie de 1 triliard de dolari, are datorii de câteva miliarde către Qualcomm

02.11.2018
Apple, companie de 1 triliard de dolari, are datorii de câteva miliarde către Qualcomm

Disputa dintre Apple şi Qualcomm pe baza licenţierii brevetelor pentru tehnologiile regăsite în iPhone-uri nu este deloc aproape de final, urmând ca un verdict sau o înţelegere între cele două companii să apară abia peste câţiva ani, însă acum ştim câţi bani datorează producătorul de smartphone-uri către celebrul producător de hardware mobil, direct de la sursă: avocalul care reprezintă Qualcomm în instanţă.

Evan Chesler, avocatul producătorului de cipuri, a declarat în tribunalul din San Diego că Apple „încearcă să distrugă afacerile Qualcomm” şi că „sunt cu 7 miliarde de dolari restanţi la plata licenţelor pe brevete”. Această sumă nu este una pe care Qualcomm o poate ignora, proiecţiile de venituri şi profit ale companiei fiind bazate pe faptul că partenerii săi vor plăti pentru a folosi aceste tehnologii brevetate.

Desigur, Apple nu doreşte să plătească pentru acces la această tehnologie, spunând că brevetele nu sunt valide, întrucât acestea tehnologia necesară pentru a conecta un smartphone la o simplă reţea de telecomunicaţii este fundamentală pentru funcţionarea unui astfel de dispozitiv, ceva ce nu ar trebui să poată fi brevetat.

Apple susţine că producătorul Qualcomm forţează mâna companiilor pentru a plăti licenţe excesive şi încearcă să evite discuţia despre validitatea acestor brevete. Avocatul Apple, Ruffin Cordell, a declarat în instanţă către judecător că „Nu puteţi lăsa Qualcomm să scape cu asta.”, făcând referire la statutul de „bully” al companiei.

CEO-ul Qualcomm, Steve Mollenkopf, este încrezător că această situaţie va fi rezolvată într-un fel sau altul, cu un rezultat pozitiv pentru compania sa. Acesta spune că Apple, considerat de Mollenkopf „liderul tehnologiei mobile”, reprezintă în continuare un partener de afaceri alături de care doreşte să lucreze, imediat ce disputa legală va lua sfârşit.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult