Apple, Google, Amazon, Samsung , Philips şi Ikea se aliază pentru a crea un sistem Smart Home unitar

19.12.2019
Apple, Google, Amazon, Samsung , Philips şi Ikea se aliază pentru a crea un sistem Smart Home unitar

Domeniul Smart Home a fost în ultimii ani unul dintre cele mai haotice din domeniul tehnologiei, multe companii dezvoltând separat diferite standarde de conectivitate, dispozitive incompatibile cu cele ale alotr producători şi diferenţe de compatibilitate între platformele software şi asistenţi virtuali. O parte dintre companiile mari din acest domeniu se aliaseră deja în Zigbee Alliance (Signify/Philips, Ikea şi Samsung, de exemplu), însă acum, toate acestea, alături de Apple, Google şi Amazon, şi încă câteva formează un nou grup: „Connected Home over IP”.

Noua alianţă, care include acum cele mai mari şi mai importante companii din domeniul smart home, promite să dezvolte soluţii software şi hardware care să permită interoperabilitatea produselor. Astfel, vor fi realizate noi standarde, la care se vor alinia toate produsele lor. Din fericire, acestea nu vor fi construite de la zero, fiind luate în considerare şi produsele deja existente, acestea urmând a fi compatibile cu noile soluţii.

Scopul acestei colaborări este să ofere utilizatorilor finali posibilitatea de a combina mai multe tipuri de dispozitive smart home, indiferent de compania din grup care le-a produs, dar să asigure compatibilitate şi cu toţi asistenţii virtuali ai lor, de la Bixby la Siri, Google Assistant şi Amazon Alexa. Totodată, produsele vor fi integrate în sistemele smart home ale companiilor: Samsung SmartThings, Apple HomeKit sau Google Home.

Un alt subiect interesant, demn de luat în seamă, este securitatea, care până acum a fost un motiv de îngrijorarea, dar pentru care nu a existat o soluţie unitară. Având la dispoziţie resursele atâtor giganţi din domeniul tehnologiei, este greu de crezut că nu se va ajunge la un protocol de securitate funcţional şi standardizat în următorii câţiva ani în domeniul smart home.

Cum vor simţi utilizatorii însă avantajele acestei alianţe? Probabil că în următoarea perioadă, companiile din acest grup vor dezvolta mai multe dispozitive smart home, compatibile cu mai multe sisteme hardware şi platforme software, probabil la preţuri mai mici. Întrucât fiecare companie în parte nu trebuie să mai investească resurse pentru a-şi dezvolta un sistem proprietar, costurile de producţie ar putea scădea. De altfel, securitatea îmbunătăţită ar putea fi un avantaj greu de cuantificat. Chiar de curând o serie de camere de supraveghere Ring (brand Amazon) conectate la internet au fost „sparte” de la distanţă şi au putut fi folosite pentru a spiona utilizatorii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult