Apple Pay s-a lansat în România! Lista băncilor partenere, cum activezi serviciul şi cum plăteşti cu iPhone-ul

26.06.2019
Apple Pay s-a lansat în România! Lista băncilor partenere, cum activezi serviciul şi cum plăteşti cu iPhone-ul

Serviciul Apple Pay este acum disponibil în mod oficial în România. În ciuda faptului că la data redactării acestui articol nu a fost încă anunţată lansarea în mod oficial, în aplicaţia Wallet de pe iPhone şi Apple Watch există acum posibilitatea de a adăuga carduri de credit sau debit, care pot fi folosite pentru plăţi prin intermediul modulului NFC integrat în acestea. Numărul de bănci şi servicii fintech compatibile este mai mare decât ne-am fi aşteptat iniţial, doar ING, Banca Transilvania, Orange Money şi Revolut confirmând compatibilitatea înainte de lansare.

Lista băncilor şi serviciilor compatibile cu Apple Pay în România

Din aplicaţia Wallet (Portofel), nu trebuie acum decât să apeşi pe butonul Add Card pentru a adăuga un card pentru a fi folosit pentru plăţi cu telefonul. După ce selectezi acest buton, va apărea o listă cu emiţătorii compatibili în acest moment. Iată lista completă:

  • Banca Transilvania
  • Edenred
  • ING
  • Monese
  • Orange Money
  • Revolut
  • UniCredit Bank

FlixBus este prima companie de transport care anunţă compatibilitatea cu Apple Pay în România. Aceasta posibilitatea de a plăti prin intermediul Apple Pay direct în aplicaţia de mobil sau folosind browser-ul Safari, fie de pe un dispozitiv iOS sau macOS pe dispozitive începând de la iPhone 6 şi până la cele mai recente. Compania spune că avantajul plăţii cu Apple Pay este securitatea ridicată, întrucât datele sunt criptate, iar cardul folosit pentru plată este unul virtual, generat pe loc pentru tranzacţia respectiva.

Cum adaugi un card în Apple Pay în România în portofelul electronic pe iPhone

  1. Porneşti aplicaţia Wallet (Portofel)
  2. Apeşi pe butonul Add Card
  3. Selectezi banca sau serviciul care a emis cardul (momentan sunt compatibile doar cele din lista de mai sus)
  4. Fie scanezi cardul folosind camera telefonului, fie introduci datele de pe card manual
  5. Introduci codul de confirmare primit prin SMS pe numărul ataşat cardului la bancă
  6. (optional) în cazul Revolut este de ajuns să intri în aplicaţia Revolut şi să apeşi pe butonul „Add to Apple Wallet”

Cum adaugi un card în Apple Pay în România în portofelul electronic pe Apple Watch

  1. Porneşti aplicaţia Watch, cea care permite configurarea cesului Apple Watch
  2. Cauţi meniul Wallet
  3. De aici selectezi cardul din Wallet-ul de pe telefon pe care vrei să îl foloseşti şi apeşi pe butonul „Add”
  4. Va trebui din nou confirmare prin SMS pentru activare
  5. (optional) pentru Revolut este de ajuns să intri în aplicaţia Revolut şi să adaugi cardul în Wallet-ul de pe ceas.

Cum plăteşti cu Apple Pay în România

Plata cu Apple Pay este la fel de simplă precum plata cu oricare card de credit sau debit cu funcţionalitate „contactless”.

  1. Apeşi de două ori pe butonul Power de pe iPhone sau Apple Watch
  2. În cazul iPhone te autentifici cu Face ID sau Touch ID, sau introduci pin-ul dacă aceste opţiuni nu sunt posibile în momentul respectiv. Dacă Apple Watch este protejat cu un PIN, acesta nu necesită autentificare atât timp cât este la mâna utilizatorului.
  3. Selectezi  cardul dorit de pe ecran (dacă este unul singur, sau dacă primul card este deja cel dorit, acest pas este opţional)
  4. Apropii telefonul sau ceasul de POS-ul contactless

Toată operaţiunea ar trebui să dureze doar 2 secunde.

Acum că Apple Pay este disponibil în mod oficial, cel mai probabil că vom afla în săptămânile următoare despre integrarea serviciului în mai multe aplicaţii de iOS şi că va fi adoptat de mai multe bănci care activează pe piaţa din România. Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a primi integrare cu sistemele de taxare cu NFC din autobuze, întrucât în alte ţări deja astfel de servicii sunt deja pornite.

UPDATE 12:41: Între timp, Banca Transilvania, ING, Revolut, Orange Money, EdenRed, UniCredit şi BusFlix au confirmat pe rând disponibilitatea serviciilor lor în Apple Pay. Toate oferă pe site-urile dedicate sfaturi de bune practici pentru utilizarea Apple Pay în România, cu informaţii complete în limba română. 

Există deja discuţii şi zvonuri despre adopţia Apple Pay şi pentru băncile Reiffesen şi BCR, care ar putea fi folosite pentru plăţi cu iPhone-ul începând din această toamnă. Momentan aceste bănci nu au confirmat sau infirmat aceste zvonuri.

Tot astăzi, alături de România, ţări precum Portugalia, Slovenia şi Grecia au primit suport pentru Apple Pay, în fiecare ţară fiind disponiible o selecţie de bănci şi companii fintech compatibile.

UPDATE 13:55: ING anunţă că până în ora 12:00, nu mai puţin de 10.000 de clienţi au activat carduri emise de bancă prin intermediul Apple Pay. 

UPDATE 14:10: un record similar a fost raportat şi de Banca Transilvania, tot cu 10.000 de clienţi care şi-au înscris cardurile pe Apple Pay până în ora 12:00.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult