Cel mai bogat om care a trăit vreodată i-ar face pe Jeff Bezos şi Bill Gates să pară săraci

Cel mai bogat om care a trăit vreodată i-ar face pe Jeff Bezos şi Bill Gates să pară săraci
În acest moment, cel mai bogat om din lume este Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, iar pe locul secund se situează Bill Gates, cofondator al Microsoft. Cei doi au averi estimate la 90 de miliarde de dolari, respectiv peste 80 de miliarde de dolari. 
 
Dacă astăzi cea mai bună cale de a te îmbogăţi pare să fie fondarea unei companii IT de succes, pe vremuri lucrurile stăteau altfel, iar banii se câştigau repede din aur, sclavi, cuceriri sau terenuri. 
 
Totuşi, aceste averi pălesc dacă sunt comparate cu cele mai mari deţinute vreodată de oameni în istorie. Împăratul roman Octavianus Augustus (63 î.e.n. – 14 e.n.) a condus, în timpul domniei, un imperiu care genera aproximativ 30% din avuţia lumii. Potrivit profesorului de istorie Ian Morris de la Universitatea Stanford, Augustus controla 20% din economia imperiului. În 2014, averea respectivă reprezenta echivalentul a 4.600 de miliarde de dolari. Chiar şi aşa, Augustus se situează pe locul al doilea în topul celor mai bogaţi oameni care au trăit vreodată, potrivit istoricilor. 

Pe primul loc se află Mansa Musa (1280–1337), conducătorul Imperiului Mali, potrivit majorităţii cercetătorilor. Acesta a avut o avere atât de mare încât nu poate fi exprimată în bani. Potrivit profesorului Richard Smith, de la Ferrum College, imperiul african al lui Munsa era cel mai mare producător de aur din lume, într-o perioadă în care metalul preţios se afla la mare căutare. 

 
În timpul unui pelerinaj la Mecca, regele ar fi avut, potrivit unor surse, atât de mult aur la el încât ar fi provocat o criză monetară în Egipt. „Acesta este cel mai bogat om pe care l-a văzut cineva vreodată”, a declarat şi Rudolph Ware, profesor de istorie la Universitatea din Michigan. Totul în jurul lui era realizat din aur, iar regele întreţinea o armată foarte bine echipată compusă din 200.000 de oameni.
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult