Culegătorii de mere din Washington vor fi înlocuiţi în curând de roboţi

02.05.2017
Culegătorii de mere din Washington vor fi înlocuiţi în curând de roboţi

Pentru a culege merele din vastele livezi din statul Washington sunt necesari în fiecare an zeci de mii de lucrători, iar mulţi dintre aceştia sunt imigranţi ilegali. În condiţiile în care guvernul Trump are politici stricte anti-imigraţie, fermierii se tem că vor rămâne cu fructele neculese.

 

În ajutorul agricultorilor au sărit două companii care produc roboţi, FFRobotics şi Abundant Robotics. Acestea concurează pentru a lansa pe piaţă în următorii ani roboţi autonomi capabili să culeagă merele, dar şi alte fructe. „Culegătorii oameni sunt tot mai rari”, a declarat Gad Kober, co-fondatorul companiei israeliene FFRobotics. „Tinerii nu doresc să lucreze în ferme, iar culegătorii mai bătrâni au început să se retragă din activitate”, a adăugat el.

Roboţii culeg roadele pământului în multe alte sectoare agricole, dar nu există deocamdată maşini capabile să culeagă eficient fructe sau legume la care păstrarea aspectului produselor este importantă pentru a se vinde.

 

 

Industria agricolă din statul Washington are venituri anuale de 7,5 miliarde de dolari, iar de câţiva ani se confruntă cu o criză a forţei de muncă.

 

Roboţii sunt necesari, potrivit unor fermieri, şi pentru a reduce costurile. Un culegător experimentat de mere poate câştiga 200 de dolari pe zi. Un robot poate lucra 24 de ore, timp de şapte zile pe săptămână, la costuri mult mai mici. 

 

Prototipuri de astfel de roboţi, culegători de fructe, există deja, dar aceştia nu sunt, deocamdată, mai eficienţi decât oamenii. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult