Hackerii au furat 81 milioane de dolari de la o bancă care avea switch-uri de 10 dolari şi nu avea instalat un firewall

23.04.2016
Hackerii au furat 81 milioane de dolari de la o bancă care avea switch-uri de 10 dolari şi nu avea instalat un firewall
Hackerii au furat 81 milioane de dolari de la Bangladesh Bank deoarece aceasta folosea switch-uri la mâna a doua de 10 dolari şi nu avea instalat un firewall. Prin aceste sisteme lipsite de securitate banca se conecta la reţeaua internaţională SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), au dezvăluit anchetatorii. „Ar fi fost mai dificil de spart dacă aveau un firewall”, a declarat Mohammad Shah, şeful echipei de poliţie care anchetează cazul. 
 
Lipsa unor echipamente sofisticate, cu securitate avansată, face dificilă munca oamenilor legii, deoarece este greu pentru aceştia să îi identifice pe infractorii cibernetici. Shah spune că şi organizaţia SWIFT este vinovată, deoarece nu le-a cerut celor de la Bangladesh Bank să-şi instaleze sisteme de securitate performante. Un purtător de cuvând al organizaţiei, care are sediul central în Bruxelles, a refuzat să comenteze incidentul. 
 
Citeşte şi: Edward Snowden crede că un atac informatic global asupra iPhone va avea loc în acest an
 
Un grup de hackeri a reuşit să obţină luna trecută acces la serverele Bangladesh Bank şi să vireze, prin intermediul Federal Reserve Bank din New York, 81 milioane de dolari către companii şi organizaţii din Sri Lanka şi Filipine.
 
 
Infractorii cibernetici puteau transfera 951 milioane de dolari, dar, după patru tranzacţii reuşite, au scris greşit cuvândul „fundaţie” la un virament către o organizaţie non-guvernamentală din Sri Lanka.
 
Acest lucru şi numărul neobişnuit de mari de cereri de transfer de bani către entităţi non-bancare a atras atenţia celor de la Federal Reserve Bank, care au alertat autorităţile, iar transferurile au fost suspendate. Dacă operaţiunea reuşea, acesta ar fi fost cel mai mare atac informatic asupra unei bănci din istorie.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult