Huawei nu mai poate folosi tehnologii americane. Telefoanele pierd accesul la Google Store, actualizări software şi alte servicii

20.05.2019
Huawei nu mai poate folosi tehnologii americane. Telefoanele pierd accesul la Google Store, actualizări software şi alte servicii

UPDATE: Huawei a oferit un răspuns oficial referitor la această situaţie. Pentru prima dată, sunt amintite şi produsele Honor în această discuţie. Se pare că lansarea Honor 20 de mâine rămâne neafectată, în timp ce viitorul este destul de nesigur în continuare.

„Huawei a adus contribuţii substanţiale în cadrul dezvoltării şi creşterii platformei Android în lume. Din postura unuia dintre partenerii globali cheie ai Android, am lucrat în strânsă legătură cu platforma sa open-source pentru a dezvolta un ecosistem care a adus beneficii atât utilizatorilor, cât şi industriei.
 
Huawei va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii post-vânzare către toate produsele de tip smartphone şi tabletă Huawei şi Honor, atât pentru cele deja vândute, cât şi pentru cele care sunt în stoc în acest moment al nivel global. Vom continua să construim un ecosistem software sigur şi sustenabil pentru a oferi cea mai bună experienţă pentru utilizatorii noştri din toată lumea.”
 

Articolul original: Săptămâna trecută, Donald Trump, preşedintele Americii a pus compania Huawei pe o listă de entităţi care nu pot folosi sau cumpăra tehnologii software sau hardware dezvoltate pe teritoriul SUA, sau de către companii americane, fără acordul guvernului. În consecinţă, Google, Intel, Broadcom, Qualcomm şi alte companii au încetat suportul sofwtware şi hardware pentru Huawei, lucru care înseamnă că telefoanele companiei din viitor nu vor mai avea acces la serviciile standard din Android.

Întrucât Google dezvoltă sistemul de operare Android şi oferă actualizări software, actualizări pentru certificatele de securitate şi majoritatea serviciilor standard integrate în această platformă, telefoanele Huawei nu vor mai beneficia de aceste avantaje. Practic, Huawei va trebui să livreze dispozitivele mobile doar cu software-ul său proprietar integrat în interfaţa EMUI, fără Google Play Store, Google Play Services şi restul de avantaje. Huawei va trebui să apeleze la varianta Android AOSP (Android Open Source Project), pe care să o personalizeze fără ajutor din partea Google.

În China, dispozitivele mobile de la Huawei deja sunt livrate fără integrare Google, deci tranziţia software nu va fi tocmai grea, iar dispozitivele livrate în afara ţării de origine a companiei includ oricum toate aplicaţiile şi serviciile Huawei. Problema apare atunci când utilizatorii vor dori să aibă acces la aplicaţiile din Google Play Store care nu se regăsesc şi în magazinul de aplicaţii proprietar al companiei. În cazul în care această situaţie nu se rezolvă în următoarele câteva luni, Huawei Mate 30 Pro, următorul telefon de top al companiei ar putea fi livrat fără servicii Google.

Dispozitivele deja lansate pe piaţă nu vor fi afectate aşa mult. Acestea vor avea în continuare acces la serviciile Google, însă nu vor mai putea primi actualizări software şi de securitate din partea Google. Astfel, Huawei va trebui să livreze aceste actualizări folosind resursele disponibile în Android AOSP, un proces mai complicat decât utilizarea actualizărilor de la Google pentru platforma Android comercială.

Conform Reuters, care a adus această informaţie în domeniul public, reprezentanţii Google au confirmat toate aceste detalii:

„Ne conformăm cu noul ordin prezidenţial şi luăm în calcul implicaţiile. Pentru utilizatorii serviciilor noastre, Google Play şi protecţiile de securitate din cadrul programului Google Play Protect vor continua să funcţioneze pe dispozitivele Huawei. Huawei nu va putea folosi versiunea publică de Android şi nuv a putea primi acces la aplicaţiile şi serviciile proprietare Google.”

Reprezentanţii Huawei nu par să fie extrem de afectaţi de aceste veşti. Ren Zhengfei, fondatorul companiei, spune că se aşteaptă la creşteri mai mici pentru anul fiscal în curs, din cauza acestor restricţii, în timp ce preşedintele diviziei de dezvoltare de cipuri, Teresa He Tingbo, declară că Huawei se pregăteşte de multă vreme pentru această situaţie:

„Am prevăzut această zi de mai mulţi ani şi avem un plan de siguranţă.”

Anul trecut, compania confirma faptul că are în dezvoltare un sistem de operare, pe care îl va folosi pe telefoanele şi laptop-urile sale în cazul în care nu va mai putea folosi tehnologie americană.

Dar Google nu este singura companie americană care nu mai colaborează direct cu Huawei. Producătorii de cipuri Intel, Qualcomm, Broadcom şi compania germană Infineon Technologies au confirmat de asemenea că nu vor mai vinde tehnologii către Huawei. Aceste companii sunt principalele producătoare de procesoare şi tehnologii wireless pentru PC-uri, laptop-uri şi servere. Micron Technology şi Western Digital îşi retrag de asemenea suportul, acestea fiind companii cunoscute pentru cipuri de memorie RAM şi flash.

Se pare că Huawei a cumpărat în ultimele câteva luni stocuri de cip-uri de la parteneri în valoare de 11 miliarde de dolari. Probabil că acestea vor fi de ajuns pentru a acoperi producţia pentru perioada următoare, în timp ce compania caută alternative sau o anulare a deciziei SUA. Având în vedere că Infineon a retras suportul către Huawei, este posibil ca şi alte companii europene să înceapă să îi urmeze exemplul.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult