Marea Britanie va folosi tehnologii 5G de la Huawei, însă nu la baza infrastructurii

29.01.2020
Marea Britanie va folosi tehnologii 5G de la Huawei, însă nu la baza infrastructurii

În ciuda eforturilor Statelor Unite de a opri implementarea tehnologiilor 5G de la Huawei în ţările aliate, Marea Britanie, cu câteva zile înainte de ieşirea din Uniunea Europeană, a permis companiei chineze să fie inclusă în planul de dezvoltare al infrastructurii de telecomunicaţii. Cu toate acestea, Huawei va avea statut limitat în dezvoltarea reţelelor şi are o limită de echipamente pe care le poate instala la nivel naţional.

Se pare că Huawei va putea să ofere operatorilor telecom din Marea Britanie echipamentele sale pentru dezvoltarea reţelelor 5G, însă numai pentru componentele „non-core” ale infrastructurii. Acest lucru înseamnă că baza pe care infrastructura va fi construită nu va fi Huawei, însă echipamentele de transmisie a semnalului va putea fi produs de Huawei… într-o proporţie limitată.

O altă limitare importantă este faptul că nu pot fi instalate mai mult de 35% din totalul de echipamente din piaţă de la Huawei. Astfel, operatorii telecom vor fi încurajaţi să folosească echipamente de la mai mulţi producători. Această limitare este impusă pentru a evita un eventual monopol sau o majoritate pentru Huawei. Desigur, cei de la Huawei ar fi preferat să nu fie limitaţi, însă văd această situaţie drept o oportunitate.

Desigur, această decizie ar putea strica pe termen lung relaţiile dintre SUA şi Marea Britanie. Cele două ţări încă negociază pentru acorduri care să intre în vigoare după Brexit, însă instalarea de echipamente 5G de la Huawei ar putea să afecteze relaţiile între serviciile de informaţii ale celor două ţări, dar şi acordurile de comerţ din viitor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult