Meng Wanzhou, CFO-ul Huawei, ar putea risca 30 de ani de închisoare pentru fraudă. China ameninţă SUA şi Canada

10.12.2018
Meng Wanzhou, CFO-ul Huawei, ar putea risca 30 de ani de închisoare pentru fraudă. China ameninţă SUA şi Canada

Meng Wanzhou, CFO al Huawei şi fiica fondatorului companiei şi CEO-ului, Ren Zhenfei, ar putea risca până la 30 de ani în închisoare pentru fraudă, conform ultimelor informaţii prezentate în cadrul unei audieri în cadrul Tribunalului din Vancouver. Aceasta este acuzată că ar fi fost implicată în conducerea companiei Skycom, o subsidiară neoficială Huawei, între 2009 şi 2014 care ar fi colaborat cu Iranul, ţară care este sub embargou.

Frauda intră în discuţie atunci când luăm în considerare faptul că Huawei lucra la momentul respectiv cu bănci din Statele Unite, compania preferând să nu dezvăluie acestora că avea relaţii cu Iranul printr-o subsidiară cu sediul în Hong Kong. Momentan nu a fost dovedit faptul că SkyCom este într-adevăr o companie care aparţine de Huawei, însă procuroul canadian John Gibb-Carsley spune că inclusiv logo-ul companiilor este acelaşi, iar Meng Wanzhou a fost membră a consiliului directorial al acestei companii.

Judecătorul încă nu a decis dacă să ofere sau nu eliberarea pe bază de cauţiune de 1.000.000 de dolari, întrucât nu ştie dacă poate să aibă încredere în Wanzhou să nu fugă din ţară. Avocatul acesteia a declarat însă că este în natura cetăţenilor chinezi să nu îşi păteze onoarea, nu ar frea să îi strice imaginea publică a tatălui şi nu ar dori să facă de râs China.

Tatăl său, Ren Zhenfei, este un fost inginer al Armatei de Liberare a Poporului din China, având astfel conexiuni cu Partidul Comunist. Acesta este unul dintre factorii care au contribuit la suspiciunile Statelor Unite cu referire la influenţa guvernului Chinez asupra operaţiunilor Huawei. Statele Unite au 60 de zile pentru a depune cererea de extrădare pentru Meng Wanzhou, cu documente care să justifice acuzaţiile.

Vice-ministrul de externe al Chinei, Le Yucheng, l-a chemat pe ambasadorul Statelor Unite, Terry Branstad, la o întâlnire, unde a cerut Statelor Unite să renunţe la mandatul de arestare şi a avertizat că răspunsul Chinei va depinde de deciziile pe care Americanii le vor lua. De asemenea vice-ministrul s-a întâlnit şi cu ambasadorul Canadei, John McCallum, pe care l-a avertizat de „consecinţe grave”, spunând că arestarea lui Meng Wanzhou este „nerezonabilă, scandaloasă şi josnică”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult