Monedele virtuale complică divorţurile: „Partenerii încep să caute o comoară care nu există”

26.02.2018
Monedele virtuale complică divorţurile: „Partenerii încep să caute o comoară care nu există”

Divorţurile sunt neplăcute, dar criptomonedele le transformă într-un adevărat coşmar. Monedele virtuale precum Bitcoin şi Ethereum au devenit o provocare pentru avocaţii britanici, deoarece sunt marcate de volatilitate şi secretomanie şi „prelungesc” agonia despărţirii.

 

Popularitatea crescândă a Bitcoin-ului – şi valoarea lui ascendentă – presupune ca divorţurile sunt mai influenţate de moneda virtuală şi soluţionarea lor devine un coşmar, scrie Gândul.

 

„Deseori, într-un divorţ, una dintre părţi caută o comoară care nu există. Dar, cu monedele virtuale, apare şansa ca această comoară să fie reală”, a declarat Toby Yerbugh, şeful de Family Law al firmei de avocatură Collyer Bristow. Yerburgh a spus că a început să aibă asemenea cazuri, în care partenerii se bănuiesc reciproc de tăinuirea unor Bitcoini.

Dacă niciuna dintre părţi nu furnizează dovezi privind avuţia lor (virtuală), procesul de divorţ devine costisitor, consumă mai mult timp şi bani şi unul dintre soţi riscă să rămână fără bunuri.

 

„Se creează un nou strat de neîncredere, cu care nu ne-am mai confruntat până acum”, a spus Jo Carr-West, partener al firmei Hunters. „Percepţia publică este că lipsa unui document fizic, pe hârtie, determină frica şi paranoia”.

 

 

Monedele virtuale se tranzacţionează folosind burse online sau cumpărându-le cu fonduri bancare, uşor de urmărit. Dar dacă criptomoneda ajunge în mediul „offline” – de exemplu, dacă cineva o transferă din portofelul digital pe un stick USB, situaţia devine mai dificilă.

 

În acest caz, experţii digitali pot analiza e-mail-urile soţilor, pentru a determina istoricul tranzacţiilor. Acesta este un proces lent, care poate costa mii de lire sterline – uneori, mai mult decât valoarea monedei virtuale în sine.

 

„Criptomonedele complică lucrurile, dacă soţia vrea să îşi păstreze banii virtuali, asemenea conturilor deschise offshore”, a declarat Victoria Clarke, din partea firmei de avocatură Stowe Family Law. „Avem instrumentele cu ajutorul cărora putem urmări Bitcoinul. Dificultatea constă în faptul că unii avocaţi nu înţeleg deocamdată – nu ştiu să pună mâna pe un activ de o asemenea natură”.

 

Monedele virtuale au generat probleme în privinţa evaluării. În decembrie 2017, Bitcoin a ajuns la 20.000 de dolari, iar două luni mai târziu, a scăzut la 6.000 de dolari. Această volatilitate complică procesul de evaluare a preţului unui Bitcoin sau a altei monede virtuale, mai ales în decursul unui divorţ.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult