Procesul în care Apple este acuzat că limitează intenţionat performanţele iPhone a ajuns la final

03.03.2020
Procesul în care Apple este acuzat că limitează intenţionat performanţele iPhone a ajuns la final

Un tribunal american obligă Apple să plătească până la 500 milioane dolari despăgubiri către părţile implicate într-un proces colectiv, după ce judecătorii au admis acuzaţiile conform cărora gigantul american ar livrat pe telefoanele iPhone actualizări firmware care reduc în mod nejustificat performanţele resimţite, cu scopul manipulării utilizatorii în a cumpăra modele iPhone de generaţie mai nouă sau opta pentru înlocuirea contracost a acumulatorilor.

Concluziile preliminare ale acţiunii judecătoreşti au fost dezvăluite în cursul zilei de vineri, obligând Apple să acorde consumatorilor despăgubiri în valoare de 25 dolari per iPhone deţinut.

Raportată la valoarea unui iPhone nou, achiziţionat la preţuri între 649 dolari şi 849 dolari, despăgubirea acordată poate părea nesemnificativă. Suma acoperă însă costul înlocuirii la cerere a acumulatorului, rezolvând măcar pentru următorii 1-2 ani problema degradării performanţelor.

Astfel, orice proprietar de iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 Plus sau SE care au rulat iOS 10.2.1 sau oricare dintre versiunile ulterioare de firmware poate solicita despăgubiri din partea Apple. Decizia judecătorească acoperă inclusiv utilizatorii iPhone 7 şi 7 Plus care au folosit iOS 11.2 sau versiunile ulterioare, înainte de 21 decembrie 2017. Din păcate, ordinul se referă exclusiv la consumatorii aflaţi sub jurisdicţia legislaţiei americane.

În mod predictibil, Apple neagă în continuare abuzurile de care este acuzat, poziţia oficială a companiei fiind  de acceptare a condiţiilor impuse doar pentru a evita escaladarea costurilor de judecată şi imaginea negativă creată de acuzaţiile aduse în spaţiul public.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult