Produsele Apple nu se vor scumpi, aşa cum era plănuit. SUA şi China au ajuns la un acord

13.12.2019
Produsele Apple nu se vor scumpi, aşa cum era plănuit. SUA şi China au ajuns la un acord

Se pare că pentru moment SUA şi China au ajuns la un acord pe problema comerţului şi taxelor în plus, iar Apple are foarte mult de câştigat, cel puţin pe termen scurt. Smartphone-urile livrate din China, inclusiv cele produse de Apple în fabricile din această ţară, urmau să fie taxate cu 15% începând din luna decembrie, lucru care ar fi afectat semnificativ vânzările şi/sau profiturile companiei. Preţurile celor mai noi iPhone-uri ar fi putut să crească cu 150 de dolari sau chiar mai mult.

Conform analistului Dan Ives (via Bloomberg), de la Wedbush Securities, modelul iPhone 11 Pro ar fi putut fi taxat cu încă 150 de dolari în plus. Astfel, Apple ar fi avut două opţiuni. Fie creştea preţul cu 150 de dolari, oferind varianta de bază, cu 64 GB la 1150 de dolari, un preţ mai mare şi decât al modelului Pro Max de bază din prezent, fie suporta costurile în plus, lucru care ar fi afectat profitul companiei. Înţelegerea dintre SUA şi China asigură însă că preţurile telefoanelor rămân neschimbate pentru moment în SUA.

De altfel, de pe 15 decembrie, nu doar telefoanele ar fi putut fi afecatate de taxe în plus. Tabletele, laptop-urile şi alte dispozitive electronice erau de asemenea pe listă.

În ultimii ani, Apple pare să îşi consolideze operaţiunile de producţie şi în afara Chinei. De curând, fabrica din India de iPhone-uri a început să producă modele mai avansate, precum iPhone XR de anul trecut, urmând ca în curând să înceapă şi producţia de dispozitive din gama iPhone 11. De asemenea, compania are operaţiuni în Vietnam, unde sunt dezvoltate dispozitive din gama wearables. Totuşi, grosul producţiei tot în China este, unde Foxconn şi alţi parteneri dezvoltă cele mai scumpe dispozitive precum cele mai recente iPhone-uri, MacBook-uri şi căşti wireless AirPods Pro.

Mac Pro, cel mai recent şi mai scump computer pe care Apple îl are la vânzare în acest moment, este produs însă în SUA. Acesta foloseşte în schimb componente care vin din China şi din alte ţări, iar anumite piese au fost deja taxate cu 25% mai mult la sfârşitul verii, la ordinul lui Trump. Având în vedere această situaţie, nici nu este de mirare că un Mac Pro de bază costă atât de mult.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult