Proprietarul unui exchange de criptomonede, acuzat că ar fi deturnat fonduri din conturile deponenţilor pentru a-şi finanţa vacanţe exotice

25.06.2019
Proprietarul unui exchange de criptomonede, acuzat că ar fi deturnat fonduri din conturile deponenţilor pentru a-şi finanţa vacanţe exotice

Profitând de slaba reglementare a activităţilor desfăşurate, fondatorul unui exchange de criptomonede ar fi intervenit în mod sistematic pentru deturnarea de fonduri din conturile clienţilor, banii obţinuţi prin vânzarea monezilor virtuale astfel obţinute fiind folosiţi în scop personal, pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare şi finanţarea de vacanţe exotice.

Abuzurile comise au ieşit la iveală abia după ce pagina exchange-ului canadian, QuadrigaCX, a încetat să mai funcţioneze la începutul acestui an, lăsând cei aproximativ 76000 de utilizatori fără acces la fondurile administrate prin intermediul platformei online. În urma investigaţiilor desfăşurate până acum au fost recuperaţi doar 33 milioane de dolari din paguba ce totalizează aproximativ 163 milioane dolari.

Cât despre administratorul QuadrigaCX, un cetăţean canadian pe nume Gerald Cotten, acesta ar fi transferat “volume semnificative” de criptomonede în conturi personale găzduite pe platforme rivale de criptomonede, o parte din banii obţinuţi fiind ulterior folosiţi pentru achiziţionarea unor servicii şi bunuri de lux. Dat între timp dispărut, Cotten a apărut ultima dată în luna decembrie în evidenţele unui spital din Jaipur, India, cu menţiunea decedat în urma complicaţiilor survenite în urma infectării cu boala Crohn (afecţiune cronică a tractului digestiv).

Potrivit soţiei lui Cotten, majoritatea fondurilor QuadrigaCX erau păstrate de acesta într-un portofel offline de criptomonede, a cărui parolă de acces era memorată doar de către acesta.

În urma auditului desfăşurat de specialiştii companiei Ernst & Young a ieşit la iveală că exchange-ul Quadriga a funcţionat fără păstrarea unui istoric contabil al operaţiunilor financiare efectuate. Parte din activitatea desfăşurată a constat în folosirea de fonduri fictive (nesusţinute prin depozite colaterale într-o monedă recunoscută) pentru achiziţionarea de criptomonede în numele clienţilor QuadrigaCX. În urma acestor tranzacţii erau generate comisioane în folosul companiei sale, iar monedele ajungeau direct în portofelul personal de criptomonede al lui Cotten.

După presupusul deces al fondatorului Quadriga, o parte din fonduri au fost returnate clienţilor, însă alte tranzacţii totalizând 80 milioane de dolari au continuat în direcţia unor conturi suspectate a fi sub controlul lui Cotten, alimentând speculaţiile cum că acesta şi-ar fi înscenat propria moarte. Cert este că în anii de dinaintea dispariţiei sale, Gerald Cotten şi soţia sa au dus o viaţă de lux, achiziţionând numeroase bunuri personale şi călătorind în destinaţii exotice folosind avioane închiriate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult