Uniunea Europeană a amendat Sony, Panasonic şi Sanyo pentru formarea unui cartel pe piaţa bateriilor folosite în electronice

Autor: Adrian Popa 13.12.2016
Uniunea Europeană a amendat Sony, Panasonic şi Sanyo pentru formarea unui cartel pe piaţa bateriilor folosite în electronice

Braţul antitrust al Uniunii Europene a amendat companiile Panasonic, Sony şi Sanyo pentru fixarea preţului la bateriile folosite în laptopuri şi telefoane mobile. Comisia Europeană a aplicat o amendă totală de 166 milioane de euro în acest caz. Producătorul Samsung SDI a fost implicat şi el în cartel, dar a ascăpat de amendă deoarece a colaborat cu autorităţile şi a oferit informaţii care au ajutat la finalizarea anchetei.

„Cele patru companii au afectat, printr-o înţelegere, preţurile la o serie de bunuri vândute consumatorilor europeni”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Competiţie.

 

Potrivit CE, cele patru companii s-au întâlnit prima dată în urmă cu patru ani pentru a pune la punct detaliile înţelegerii.

 

 

Samsung a mai fost implicată într-un cartel, format atunci pe piaţa cipurilor de memorie. Compania a primit în 2010 o amendă de 145 de milioane de euro. Celelalte două membre ale cartelului respectiv au fost Infineon şi Toshiba.