Vânzările smartphone la nivel global ar putea scădea pentru al treilea an consecutiv

Autori: Aurelian Mihai, Cătălin Niţu 06.06.2019
Vânzările smartphone la nivel global ar putea scădea pentru al treilea an consecutiv

Potrivit estimărilor făcute de specialiştii companiei de analiză IDC, livrările smartphone vor scădea la nivel global cu 1,9%, compărat anului 2018. Dacă predicţiile se confirmă, acesta va fi al treilea an consecutiv de contracţie a pieţei smartphone, efectele negative urmând să fie resimţite la nivelul întregii industrii.

Mai mult decât atât, potrivit aceluiaşi raport, livrările smartphone efectuate în prima jumătate a anului 2019 au scăzut cu 5,5% compărat perioadei similare din anul 2018. Printre posibilele explicaţii găsite de specialiştii IDC (International Data Corporation) se numără tranziţia lentă de la telefoane mobile convenţionale (feature phones) la dispozitive smartphone, războiul economic declanşat între Statele Unite şi China, dar şi preţurile în creştere pentru modelele smartphone din gama de top.

Dintre marii jucători, cel mai grav afectat pare să fie gigantul Apple, experţii IDC anticipând o scădere de 12,1% a livrărilor iPhone, comparat anului anterior. Însă declinul veniturilor obţinute din vânzarea de telefoane noi ar putea fi compensat de ofertele atractive prezentate la achiziţionarea de telefoane iPhone recondiţionate şi business-ul de servicii creat în jurul produselor Apple, care a generat în intervalul Q2-2019 venituri record, de 11,5 miliarde dolari.

Pentru a doua jumătate a anului 2019, IDC prevede o revigorare a vânzărilor smartphone, creşterea estimată la 1,4% urmând să fie atribuită cererii pentru telefoane 5G, lansarea de noi modele smartphone cu preţ atractiv şi expansiunea rapidă a pieţei smartphone din India.

Între principalele platforme rivale, cel mai mult de câştigat va avea Android, specialiştii IDC estimând o creştere a cotei de piaţă de la 85.1% în anul 2018 la 86.7% în 2019.

 

Tags: