Canon IXUS 130 – o cameră foto cât un telefon

Fotografii profesionişti sunt rugaţi să se abţină temporar de la critici sau să meargă la secţiunea de DSLR-uri pentru că urmează prezentarea unei camere foto dedicate clar fotografilor amatori, acelora dintre noi care nu au neapărat o pasiune pentru fotografie, dar nu se dau înlături de la apăsarea declanşatorului cu orice ocazie: Canon IXUS 130.

Miniaturizarea produselor este de ani buni o tendinţă evidentă în majoritatea domeniilor de activate, în special pe partea de gadgeturi. Nici camerele foto nu au scăpat de micşorare. IXUS 130 este un exemplu excelent în acest sens.

Construcţie

Nu exagerez (mult) când spun că IXUS 130 este cât un telefon. Are o grosime de doar 18 mm şi cântăreşte 133 de grame. Poate fi purtat fără probleme în buzunar sau în geantă, în cazul doamnelor.

IXUS 130 este o cameră foarte compactă şi uşor de transportat în călătorii. În acelaşi timp, nu suferă la capitolul construcţie din cauza dimensiunile reduse. În pofida acestora, IXUS 130 este o cameră solidă care nu te face să te porţi cu ea ca şi cum ar fi un bibelou.

Canon IXUS 130

Ecranul LCD are o diagonală de 6.8 cm (2.7 inch) şi oferă o imagine foarte bună. Vizibilitatea este bună inclusiv în condiţii de lumină naturală puternică.

Cu trei excepţii, toate butoanele sunt plasate în partea dreaptă a ecranului. Cele trei excepţii sunt butoanele de pornire/oprire, zoom şi declanşatorul.

Sunt disponibile trei moduri de utilizare: auto, foto şi video. Modul auto oferă mai puţin control utilizatorului şi se bazează mai mult pe setările automate. Dacă vrei să ai mai mult control asupra setărilor trebuie să alegi modul foto. Modul auto este recomandat celor care nu se pricep sau nu vor să se complice prea mult cu setări.

Canon IXUS 130

Plasarea butonului Function/Set în mijlocul controller-ului cu patru direcţii care oferă acces rapid la diverse funcţii este deja o abordare clasică din partea celor de la Canon. Problema este că, din cauza apropierii şi a dimensiunilor mici, apăsarea celor patru direcţii ale controller-ului este destul de dificilă, mai ales pentru cei care au degetele mai groase.

Dotări tehnice şi funcţii foto

Canon IXUS 130 oferă o rezoluţie de 14.1 MP şi foloseşte un obiectiv wide de 28 mm. Zoom-ul optic maxim de 4X beneficiază de pe urma unui eficient sistem de stabilizare.

Alături de conexiunea AV standard, camera are şi conexiune HDMI. Astfel, fotografiile sau clipurile video HD (720p) pot fi vizionate direct pe televizor.

Din cauza dimensiunilor probabil, cei de la Canon au preferat dotarea lui IXUS 130 cu o baterie reîncărcabilă în locul clasicilor acumulatori. Acesta ar putea fi un neajuns în cazul în care faci multe fotografii şi nu ai o baterie de rezervă.

Canon IXUS 130

Dacă pe modul auto nu poţi alege decât rezoluţia şi calitatea fotografiilor, în modul foto ai acces la numeroase opţiuni. Nu ai însă acces nici în acest mod la timpul de expunere şi valoarea diafragmei. Pe undeva, este de înţeles scoaterea acestor opţiuni, fiind vorba de o cameră foto dedicată amatorilor. Pe de altă parte, era o vreme când şi camerele foto compacte Canon includeau aceste setări.

Numărul setările pe care utilizatorul le are la dispoziţie este destul de redus. Cele mai importante funcţii pe care le poţi configura sunt balansul de alb, nivelul de ISO (între 80 şi 1600)şi modul în care se face expunerea.

Canon IXUS 130IXUS 130 include numeroase scene care vor uşura sarcina fotografilor amatori în diverse situaţii. Există scene pentru diverse tipuri de fotografie, precum: portret, noapte, interior, copii şi animale, plajă, sub apă etc.

Pe lângă acestea, atrag atenţia câteva idei interesante de scene. Acesta este cazul modurilor Face Detection, Smile Shutter (declanşare automată în momentul în care subiectul zâmbeşte), Fish Eye (generează un efect similar lentilelor Fish Eye) şi Miniature Effect (creează impresia de miniatură).

Deşi nu pot fi reglate individual timpul de expunere şi diafragma, există un mod care compensează parţial acest neajuns. Se numeşte Long Shutter şi permite utilizatorului alegerea timpului de expunere. Timpii avuţi la dispoziţie trebuie să se situeze între 1 şi 15 secunde.

Calitatea foto şi video

Dincolo de construcţie şi de diverse opţiuni avute la dispoziţie, la final cel mai important la o cameră foto rămâne calitatea fotografiilor. Din acest punct de vedere, aş spune că IXUS 130 se află undeva la jumătate. Am văzut aparate Canon care fac fotografii mult mai bune, dar am văzut rezultate şi mai proaste.

La dimensiunea normală a fotografiilor, 4320 x 3240 pixeli, se observă destule defecte. Cel mai evident este zgomotul de imagine. Pe de altă parte, la dimensiunea monitorului, aceste defecte sunt mai puţin vizibile.

Deşi filmează HD, nici calitatea video nu este cea mai bună. Pentru a vedea cum arată o înregistrare video realizată cu IXUS 130, dă click dreapta pe acest link şi alege opţiunea Save Link As.

Una peste alta, IXUS 130 impresionează mai mult prin construcţie, decât prin calitatea fotografiilor. Pe de altă parte, pentru un fotograf amator sunt binevenit numeroasele scenele foto disponibile, în special cele evidenţiate mai sus.

Plusuri şi minusuri

+ 14.1 Megapixeli
+ stabilizator de imagine eficient
+ dimensiuni reduse
+ numeroase scene predefinite
+ filmare HD
+ conexiune HDMI

- zgomot de imagine
- calitatea înregistrărilor video lasă de dorit
- butoanele sunt greu accesibile celor cu degete groase